Annonce

Annonce

Svar: Meget aktiv / pjevset


5. april 2004

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Kristine

Som du beskriver din datter er der ingen tvivl om at hun er meget følsom og nogle børn er jo langt mere sensitive end andre. Det vil naturligvis ændre sig i takt med at hun blive ældre, hun er jo ikke så gammel endnu, men hun vil nok altid være en pige, der har brug for meget tryghed og nærhed, og det skal I naturligvis give hende.

Mange børn har svært ved at lukke lyde ude. Det vil sige at de hører alt. Som voksne har vi en evne til at høre noget og lukke andet ude. F.eks. hvis vi går derhjemme og radioen er tændt, så hurer vi kun brugstykker,- en sang vi synger med på, noget interessant i radioavisen osv, men det mellemliggende hører vi ikke. Den evne har din datter ikke,- hun hører alt og det er med til at gøre hende urolig.

Det kan derfor være en god idé at du derhjemme finder en balance imellem at hun hører, oplever en masse og derigennem får stimuli, men også at der nogle gange er fuldstændig ro.

Det er helt normalt at små børn reagerer med gråd i større forsamlinger, simpelthen fordi de har svært ved at kapere alle de stimuli der er.

Med hensyn til mormor, så er Anne jo så lille at hun ikke har behov for andet end mor. Du er hendes faste og trygge base. Hvis I gerne vil have at mormor skal kunne passe Anne en gang imellem, så er det vigtigt at I er så meget sammen med mormor som muligt og at din mor ser, hvordan du gør, så hun kan gøre tingene på samme måde som Anne er vant til. Lad også Anne sidde hos dig, imens mormor snakker og pludrer med hende og prøv at være fælles om skiftning osv.

Jo mere rolig og afslappet du er, jo mere vil det også smitte af på din datter. Hvis hun mærker at du tager det helt roligt, så vil hun også have nemmere ved at føle sig tryg. Især når hun er så sensitiv som hun er, vil hun helt klart fornemme, hvis du føler dig den mindste ...


Annonce

... smule usikker. Hvis du f.eks. tænker 'bare det nu går, bare hun nu ikke begynder at græde' osv så vil hun fornemme det. Hun spejler sig i dig, så du skal tage det roligt:o)

Med hensyn til at sove selv, så lyder det som om at hun om dagen ikke har de store problemer, men om natten har brug for at have dig tæt. Da hun stadig væk kun er tre måneder, så synes jeg at det er vigtigt at du giver hende den tryghed og nærhed som hun beder om. Ved at hun føler sig forstået og lyttet til, danner hun automatis en tillid til at blive forstået, hvilket vil gavne jer i alle årene frem.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Umiddelbart synes jeg ikke at du skal putte hende i lifte, da den efterhånden må være ved at være for lille. Hvis hun sover i liften om dagen og dette fungerer kan du dog godt bruge den i en overgang. Du kan evt. stilli liften i tremmesengen, så hun får de tætte sider omkring sig og vænnner sig til at sove i sengen og så tage hende ud af liften i løbet af den næste måneds tid, når hun er blevet for stor til den.

At blive vugget er utroligt dejligt for et lille barn og det er også med til at styrke barnet balance, så at vugge sit barn er ikke nogen dårlig idé. Men du har fuldstændig ret i at de kære børn jo nogle gange bliver så tunge, at det nærmest er umuligt at gå rundt med dem på armene. Prøv derfor, når I putter Anne, at vugge hende lidt ved at holde hende på hoften. Prøv også at indføre en anden måde at falde til ro på. At blive strøget over håret, at holde i hånd osv. I kan med den alder hun har godt så småt begynde at beslute jer for, hvordan I gerne vil have hende til at sove og så indføre et lidt 'fastere' putteritual'. At blive vugget er det ritual hun kender til, fra hun var spæd, så I skal indføre noget nyt, så det også bliver lige så genkendeligt og dermed trygt for hende.

Fortsat held og lykke med det hele.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce