Brev:
Mad og mælkebehov
Hej Helen!
Jeg har nogle spørgsmål vedrørende min datter Savannah på næsten 8 mdr.
Først lidt om savannah: Vi oplever hende som en nysgerrig og aktiv pige. Motorisk er hun fint med. Hun triller begge veje, sidder selv, kryber, kravler næsten, drejer rundt på maven osv. Hun er god til at lege selv, men vil selvfølgelig også gerne aktiveres (det skal ske noget).
Savannah elsker musik og tumlelege og at være udenfor. Hun er ved at få sin 3 tand og vi får mange smil. Hun er samtidig mere pyl end hun plejer at være, men vi går ud fra at det er alderen og tænderne.
Jeg har dog lidt tvivl mht. hendes døgnrytme af mad og mælk.
Savannah har altid sovet og spist forskelligt fra dag til dag, men der er helt klart et mønster.
Savannah sover godt om natten. Hun bliver puttet kl. 20 og sover til mellem 7-7.30 om morgen. Altså omkring 11- og 11 ½ time. Hun har sovet på sit eget værelse siden hun var 4 mdr, da vi fandt ud af at hun sov meget bedre, når der var ro omkring hende. Nogle gange må vi give hende sutten en til 3 gange inden vi selv går i seng, men ofte hører vi ikke fra hende før hun vil ammes midt nat.
Savannah sover to gange i løbet af dagen og jeg ammer 2 gange i døgnet (før sengetid og midt nat). Dertil giver jeg flaske 2 gange (før formiddagslur, før eftermiddagslur), da far snart skal på barsel.
Hun bliver tilbudt skemad 4 gange om dagen, hvor det er meget forskelligt hvor meget hun spiser. Dog for det meste mellem ½ til 1 dl pr måltid. Nogle gange vil hun kun spise meget lidt til frokost, men er altid meget sulten til eftermiddagsmåltidet (hun er mest vild med grød).
Eksempel på en typisk dag:
Vågner kl. 7.15.
Morgenmad 7.45 (havregrød eller øllebrød og ½ bolle med smøreost).
Flaske inden formiddagslur kl. 9.30. Sover 1 ½ time
Frokost: kl. ca. 12 (Grønsagsmos, en mini agurk og små rugbrødshapsere).
Flaske inden eftermiddagsluren kl. 13.45. Sover en 45 min.
Kl. ca. 15.30-16. Flerkornsgrød eller hirsegrød med frugtmos
Aftensmad var kl. 18-18.30. Vores aftensmad og mad i stykker (er god til at tygge).
Kl. 19.30 evt. lidt ...
... frugtgrød
Kl. 20 savannah sover. Ammes
Midt nat ammes
Mit spørgsmål er hvordan en plan kunne se ud nu, når hun bliver 8-9 mdr. mht. mad og mælk. En af flaskerne/ amningerne skal vel væk? Jeg er meget i tvivl om hvordan jeg skal gøre det, men jeg har nogle overvejelser.
Savannahs sover stort set 2 gange om dagen (enkelte gange powernapper vi hende stadig sidst på dagen). Den ene dag er hendes formiddagslur lang, den anden dag er eftermiddagsluren lang og nogle dage er de lige lange.
Jeg synes helt klart at jeg kan fornemme at hun sover bedre, når hun har fået mælk inden en lur. Derfor ville jeg egentlig gerne bibeholde flaskerne inden hendes lure om dagen, frem for at give hende en flaske / amning mere om natten.
Jeg tænker jo at det er dumt at indføre mere mad om natten, når vi om kort tid skal arbejde den anden vej. Savannah har aldrig haft brug for mere end en amning om natten.
Synes du at jeg skal arbejde på at hun kan sove helt igennem og så give hende mælk inden sengetid, plus før begge lure eller er det for tidligt at hun kan det?
Modsat kan det nogle dage være svært at få hende til at tage flasken om dagen. Hvis jeg helt dropper en flaske til eksempelvis hendes formiddagslur, så kan det være at hun kun tager kun 100 ml inden eftermiddagslur. Hun drikker tit omkring 100 ml i en flaske og mellem 100 og 150 i den anden. Tit kun 110. Enkelte gange afviser hun helt en af flaskerne.
Jeg tænkte at jeg forsat kunne amme hende aften og sen aften i stedet for midt nat. Dertil kunne Far stadig lave 2 flasker med 100 ml og tilbyde til begge hendes lure.
Får hun så for meget mælk eller ville hun være fint dækket ind? Jeg kunne se at du skrev 600 ml ved 8-9 mdr. alderen.
Som du nok kan høre, så er jeg ikke så glad for at gå helt af med en af flaskerne, da det er meget forskelligt hvor meget savannah drikker og om hun overhovedet vil have mælk. Inden sengetid spiste savannah altid ved begge bryster, men nu vil hun kun have det ene, så jeg tror ikke at hun får så meget som tidligere her.
Jeg håber at du kan finde rundt i mit lidt forvirrende brev
Kærlig hilsen
Helle
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.