Annonce

Annonce

Svar: Mad og afføring


20. september 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linda

Du kan godt lade grød udgøre to af dagens måltider og så tilbyde grøntsagsmos i øvrigt. Det kan dog være en god idé at du stille og roligt (ofte i 7 måneders alderen) varierer mellem øllebrød og grøntsagsmos til frokost, simpelthen for at lade din dreng vende sig til smagen af netop dette. Det forbereder ham lidt til at han i ca 8 månedersalderen skal begynde med rugbrødshapsere og kogte grøntsager, grøntsagsmos som pålæg som supplement.

En optakt til at lære at tygge er ofte at man gør maden lidt mere grov. I stedet for at mose grøntsager, kartofler osv. med en blender, så moses det med en gaffel. At man i 6 måneders alderen også begynder med kogt kød eller fisk i grøntsagsmosen er også med til at give lidt struktur og i 7 måneders alderen vil det ofte være fint at forsøge med lidt kogte ris, som også kræver lidt mere 'tyggefornemmelse', når barnet spiser. Som sagt er det ofte i 8 månedersalderen at barnet begynder at kunne tygge - nogle kan naturligvis før og andre lidt senere - men deromkring og du må forsøge dig lidt frem.

Hvorvidt han kan undvære mælken midt om natten, altså flasken kl. 02.30 afhænger af hvor meget mælk han i øvrigt indtager. Han er jo ikke en dreng, der drikker særligt store mængder normalt - har han nogensinde drukket 180-200ml af gangen? Hvor stor en mængde han kan indtage spiller naturligvis ind på hvor mange flasker han behøver. Hvis han skal have ca 800ml mme i døgnet og kun drikker 100ml hver gang, så har han behov for 8 flasker - hvorimod, hvis han kan drikke 200ml af gangen, så vil 4 flasker være nok til at dække hans ...


Annonce

... behov ...

I takt med at din dreng begynder at spise mere og mere skemad, så vil han naturligt også nedsætte sit mælkebehov og får at sikre ham mælk nok ved siden af skemaden, er det vigtigt at han om aftenen og tidlig morgen drikker godt med mælk. Hvis han kan det, så vil han godt kunne undvære flasken midt om natten. Kniber det med at indtage mælk nok, så vil det være et reelt behov at han vågner om natten og så skal han naturligvis have sin mælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Din drengs indtag af mælk hænger ofte også sammen med hvordan maven fungerer. Du skriver at han har afføring hver 2-3 dag og det kan være helt okay - men det afhænger af hvordan afføringen ser ud, er det hårdt, svært for ham at komme af med, eller er det en grødet masse, som kommer let? Hvis han har svært ved at komme af med det, så kan det godt betyde at han drikker lidt mindre af gangen, end han ville gøre, hvis maden gik let igennem systemet.

I takt med at han bliver ældre vil hans mælkebehov naturligt blive nedsat, så jeg tænker at du i løbet af den næste månedstid, godt kan forsøge at fjerne flasken midt nat - vel at mærke, hvis han fortsat indtager mælk om dagen ... men lige nu lyder det som et reelt behov. Alternativet til flasken om natten er i første omgang at hjælpe ham op på siden, hjælpe ham med at skifte stilling, nusse lidt og hjælpe ham videre i søvnen uden at få mælk, sut eller andet. Er han tørstig kan han evt. tilbydes lidt vand men drikker han meget, altså ligeså meget som han plejer, når han får mælk, så må det være et reelt behov.

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce