Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner, korte lure hele tiden


14. september 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Hvor er det flot at du malker ud og tilbyder din dreng din mælk. Det er et stort arbejde at finde overskud til udmalkningen dagen lang - det er rigtig flot at du kan klare dette. Hatten af for det.

Det er rigtig godt at du er opmærksom på at din dreng kan have appetitspring. Selvom han ikke bliver ammet, kan han sagtens have behov for at få lidt mere mælk nu, med den alder han har og derfor kan du med fordel forsøge at tilbyde ham lidt ekstra, for at se om han kan spise lidt mere.

Derudover tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis du kunne lære ham at tage imod en sut ... Du skal naturligvis forsøge med lidt forskellige typer, for at finde ud af hvilken model der passer ham bedst. Hvis du kan finde en der ligner flasken du bruger, så vil det være rigtig godt. Den er han jo vant til at sutte på og får ikke kvalme af ... :o)

Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken - det sætter gang i maven og hjælper både mad og luft videre i gennem systemet. Ved at give din dreng mad og derefter få ham til at tage en sut, kan du således hjælpe ham til at fordøje maden bedre og han får lidt mere ro i maven og kan måske derfor sove lidt længere.

Alt efter hvordan han spiser, så kan du overveje om du skal lægge en pause ind i måltidet eller om han har bedre af at spise sig færdig på en gang. Nogle børn tømmer en flaske hurtigt og effektivt, de spiser med stor vacuum og en lind og jævn strøm. Andre børn spiser langsomt, de slipper, tager fat, slipper igen osv.

Fordi børn spiser forskelligt af flasken, så kan man tilbyde flaske på forskellig vis. Hvis din dreng hører til dem der har brug for pauser undervejs, så kunne du f.eks. prøve at tilbyde ham ½ portion, skifte ham, få ham til at bøvse osv. og så tilbyde ham sidste ½ portion derefter. Hvis han hører til dem der ...


Annonce

... spiser hurtigt og effektivt, så kan det være bedre at lade ham tømme sin flaske, slå en ordentlig bøvs og så tilbyde ham en sut inden han så efterfølgende skal sove igen.

Det er vigtigt at du forsøger at få et helt måltid i ham imellem to søvnperiode, så han ikke kommer ind i en rytme, hvor han slatspiser, slatsover, slatspiser osv. Prøv om du kan holde lidt gang i ham og få ham til at tage ordentligt fra, så han bliver mæt nok, kan sove et lidt længere stræk og vågner op og atter spiser en lidt større mængde, hvorefter han kan sove en lidt længere og god lur igen.

Du kan med fordel give ham en sutteklud ved ansigtet. Det kan være en stofble som du trækker igennem suttens ring, kluden kan dufte af dig og lidt af din mælk og den kan give ham ro, når han skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også rigtig vigtigt at du svøber ham, så han hjælpes til rent fysisk at holde sammen på sig selv. Hans faldrefleks/mororefleks er stadig kraftig - lige når han er ved at falde i søvn, lige når han er ved at skifte søvnfase, så flagrer hans arme og han vågner og græder. Hvis du svøber ham, så hjælper du ham til at holde fysisk ro og komme videre i søvnen. At blive svøbt med en sut og en sutteklud er derfor en god måde at få ham til at sove lidt længere på.

Når du skal have ham til at bøvse, så prøv at holde hans ryg lige. Enten over din skulder eller hvor du holder ham om livet og har ansigtskontakt. Det er vigtigt at hans skulderblade løftes lidt og ryggen holdes udstrakt/lige. Hvis han ligger krummet sammen på din brystkasse, så er det sværere at komme af med luften for ham.

Prøv også om du kan hjælpe ham lidt af med prutterne ved at cykle lidt med hans ben, bukke benene op, strække dem lidt osv. så du får sat lidt gang i maven.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce