Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse, sætte grænser hvordan?


8. september 2008

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære trætte mor

Det er rigtig godt at I har haft en periode med gode søvnvaner, hvor jeres datter her været glad og tryg ved at komme i seng. Det betyder at der er gode vaner at vende tilbage til og det er et meget godt udgangspunkt at have :o)

Det er helt rigtigt som du skriver en balancegang at have regler og faste rammer, være konsekvent, sige nej osv. og så samtidig give barnet tryghed, nærhed, omsorg og vise hende at det hele nok skal gå. Det er dog her vigtigt at du ved, at netop faste regler, faste rammer giver tryghed. Det er vigtigt for børn at vide, hvordan reglerne er - børn vil som udgangspunkt gerne gøre det der gør deres forældre stolte og glade og netop regler er med til at vise dem vejen.

Derfor skal du ikke være bange for at fortælle din datter at du ikke vil have hun slår. Hun skal vide at det ikke er okay, det er en regel der skal følges - man slår ikke hinanden. Ligesom man ikke bider, sparker eller andet. At sige nej, når hun slår, at sætte hende fra dig, når hun slår og klart markere at her gik hun over grænsen er ikke forkert. Tværtimod. Men det er vigtigt at du så samtidig fortæller hende, når hun gør noget godt, det er vigtigt at du fortæller hende, når det er rigtig dejligt at være sammen med hende. Hun skal altså tydeligt mærke, hvad det er du gerne vil have mere af og hvad du vil have mindre af.

Du er bestemt ikke den eneste voksne som synes det er svært at være 'hård' når man har dårlig samvittighed og det betyder desværre ofte at man i stedet for at sige Nej!, begynder at stille en masse spørgsmål til barnet. Lad mig give et eksempel:

Jeres datter hopper i sofaen og det må hun ikke. Det har I talt om mange gange og hun ved det faktisk godt. I forstår godt at hun ikke kan lade være, at hun har en naturlig uro i kroppen og hun er jo glad, når hun hopper. Det er svært at sige nej, for så bliver hun jo ked af det - så dilemmaet er, at I på den ene side gerne vil forhindre at sofaen går i stykker og at hun falder ned og slår sig, - på den anden side heller ikke ødelægge hendes gode humør og gøre hende ked af det.

Mange forældre reagerer således:

1. "Hvad laver du?", "Må du godt det der?", "Kan du huske hvad mor har sagt?", "Hvad snakkede vi om i går?", "Hvordan er det med at hoppe i sofaen?", "Må man godt hoppe i sofaen?" osv. Der bliver ikke sagt nej!, der bliver ikke sat grænser, barnet forstår slet ikke alle de spørgsmål der ...


Annonce

... stilles.

Man kunne også reagerer således:

1. "Jeg ved godt det er sjovt at hoppe i sofaen, men den går i stykker" Gå hen og tage barnet væk og klart opsætte reglen "Jeg vil ikke have du hopper i sofaen!"

Derudover kan man så give et alternativ, for at imødekomme hendes lyst til at hoppe. "Skulle vi gå uden for og lege lidt?" eller "du kan hoppe på den lille trampolin" eller "kan du prøve om du også kan hoppe på gulvet, måske kan man hoppe på en pude på gulvet, skal vi se om det er sjovt..?".

Det samme gælder omkring søvn og søvntider. Det er vigtigt at hun får sin søvn og det er rigtig vigtigt at I holder fast i dette, at der også her er en regel og at I melder klart ud. "Nu er det sengetid". Det betyder ikke nødvendigvis at hun lægger sig til at sove med det samme, men hun skal ligge i sin seng, hun kan få en godnathistorie, og hun må gerne ligge og synge lidt for sig selv osv. ligesom hun gjorde før ferien. Det er helt okay. Men det skal markeres at det er sengetid.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I skal naturligvis ikke putte hende før hun er klar og I mener tiden er rigtig. Hvis hun således sover lidt mere til middag nu end hun tidligere har gjort, så skal hun måske puttes lidt senere. Men når hun er putteklar så er det vigtigt at holde fast i at det er sengetid.

Stiger hun ud af sengen, så tager I hende i hånden og følger hende tilbage. Har hun brug for at I sidder hos hende og holder i hånd eller synger en lille sang, så er det også okay, hvis hun så lægger sig trygt og roligt til at sove. Tror hun modsat at det er underholdning og at I lige kan lege lidt mere, så må I gå.

Når hun fortæller dig at hun har savnet dig og at hun har været bange så skal du kunne rumme dette og vise hende at det er okay. Du må meget gerne fortælle hende, at du også har savnet hende. Du må også gerne fortælle hende, at hvis hun bliver bange, så kan hun gå hen til en voksen, for de voksne passer på hende. Måske kan det også hjælpe hende at have en substitut for mor - en bamse eller lignende med i vuggestuen "når du savner mig, så kan du give bamsen et knus".

Det er meget vigtigt at du anerkender hendes følelser og hvor er det flot at hun i en alder af to år, fortæller dig hvordan hun har det. Det er guld værd at holde fast i. Så prøv om du kan vise hende at det er okay og så betrygge hende, så hun ved at du forstår det, men at hun kan være helt rolig.

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, forsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce