Svar: Babyen spiser for lidt
Kære Evelyn
Der kan være noget fornuftigt i at holde fast i en god ammerytme, hvor din datter spiser hos dig ca hver 3-4 time. Hun må altså gerne sove 3-4 timer og med både amning og supplement af flaske, så er det naturligt hvis hun lige nu pludselig sover længere og mere end du tidligere har oplevet. Det er dog vigtigt at hun ikke sover så meget, at hun misser et måltid.
Hun skal have mad mindst 6 gange i døgnet - ellers skal du vække hende, det er du nødt til, når hun ikke tager nok på og ikke er ældre end hun er. Du kan vække hende ved f.eks. at skifte hende, det at få tøjet af får ofte spæde børn til at vågne op til dåd :o). Det vil sige, hvis hun begynder at sove 5 timer i løbet af dagen, så er det uhensigtsmæssigt - hun skal op og skal have mad, ellers kommer hun i underskud og tager ikke nok på.
Men hvis hun spiser hver 3-4 time, så hold fast i den rytme og brug så en brystpumpe eller stimuler og malk ud med hænderne, hvis du bedre kan lide det og mestrer teknikken. Det er altså fint at du ammer hende, som hun viser behov for, men du må så øge din egen mælkeproduktion ved at malke ud imellem to amninger. På den måde vil din mælkeproduktion kunne stige og du vil i takt med at hun spiser mere og mere hos dig kunne skrue ned for det supplement hun får på flaske.
Hendes mælkebehov er ca 1/6 af hendes vægt. Det betyder at når hun vejer 3600g så vil hun have behov for ca 600ml mme i døgnet. Fordel på 6 flasker, giver det ca ...
... 100ml hver gang. Du må forsøge at supplere efter hvordan hun viser behov. Hvis hun søger og efter amning virker mere sulten, så er det fint at tilbyde hende ekstra og det behøver bestemt ikke være hver gang. Det er meget tænkeligt at hun især sidst på dagen har behov for lidt ekstra men først på dagen fint bliver mæt på det du producerer. Du vil naturligt have mere mælk først på dagen end sidst på dagen.
Du må altså gå ud fra at hun virker mæt og tilfreds efter amning, når hun er det og at hun viser behov for mere efter amning, når hun har behov for det ... Du kan dog ikke på nuværende tidspunkt regne helt med at hun selv fornemmer sit behov. Netop fordi hun har taget for lidt på, så har hun måske vendet sig til at lade sig nøjes med en mindre mængde og det er dette I skal have ændret. Hun skal stille og roligt lære, hvordan det føles når man er rigtig mæt, hun skal have en rytme, hvor hun spiser godt (en større mængde), sover godt (længere og sammenhængende) og tager på.
Du kan sagtens malke ud mellem amninger og stadig have mælk. Det tager normalt ca 1 time at producere 45% af mælken igen. Efter 2 timer har du dannet mere end 70%, efter 3 timer ca 90% og efter 4 timer er brystet fyldt helt op igen. Hvis din datter således efter amning sover 3-4 timer, så kan du sagtens malke ud 1½-2 timer efter sidste amning og stadig nå at producere mælk til hun vågner og skal ammes igen.
Håber du hermed er hjulpet lidt videre, held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.