Svar: Nye metoder når hun bliver 1 år?
Kære Karin
Når jeres datter bliver et år, så er det ved at være tid til stop med sutteflaske. Derfor er det uhensigtsmæssigt at begynder at tilbyde ekstra mælk i flasken på nuværende tidspunkt - hendes mælkebehov skal kunne dækkes på anden vis og hun kan f.eks. få mælk af kop. Har hun brug for meget store mængder mælk, så må det dreje sig om sult og så er det ikke mælk hun skal have, men I kan i stedet indføre en godnatgrød.
Det er en god idé at fjerne den sene aftenflaske og få hende til at sove videre uden. Så det skal I holde fast i. Næste flaske I bør fjerne er flasken om formiddagen og jeg tænker at I skal tale med vuggestuen om, hvorvidt de kan forsøge at skære mængden af mælk stille og roligt ned, så hun til sidst helt kan undvære. Hun får jo formiddagsmad og mælk af kop og er således fint dækket ind.
Det er svært at sætte tid på, nogle børn siger selv fra og har ikke særlig stor afhængighed af flasken, når det kommer til stykket, for andre betyder flasken rigtig meget og det tager længere tid at komme væk fra den. Det er dog et spørgsmål om at stoppe og så er det sådan det er. På et tidspunkt giver det sig selv, flaskesutterne bliver for gamle og der bliver ikke købt nye ... så er flasken i stykker og kan ikke bruges mere - en proces man også godt kan tage hende med i. Det er ligesom når bogen slutter, bogen klappes sammen, den er slut, der er ikke mere - sådan er det også med flasken - den er slut, der er ikke mere, men man kan få en kop mælk i stedet :o)
Det er ikke for sent at tilbyde hende en sutteklud, godnatbamse eller lignende som substitut. Det vil være en rigtig god idé at se om ikke I kan lære hende at bruge dette. Gør det til en vane at putte hende med den bestemte bamse eller klud, både når hun skal sove i vuggestuen, i barnevognen, ligger hos dig i sengen osv. så den stille og roligt bliver en del af det at skulle sove. Den giver naturligvis ikke tryghed nu, men det kan den jo komme til:o)
Jeg kan godt forstå dit ønske om at få din datter ud af sengen og få lidt bedre nattesøvn selv. For at I kan opnå dette er det dog meget vigtigt at jeres datter lærer at falde i søvn i sin seng. Hun skal forbinde det at skulle sove med at ligge der, ellers er det at hun vågner op om natten og søger over til dig, fordi hun føler sig mere tryg ved dette. Hun skal altså lære at falde i søvn i sin egen seng og det skal være stedet hun forbinder med at sove, det skal være trygt, rart og dejligt at sove der.
Derfor er det i første omgang vigtigt at hun ikke puttes halvsovende i sin seng, men ...
... starter med at ligge i sengen, når hun skal sove. I kan overveje om hun skal have lov til at få sin flaske i sengen i en overgang, det kan være en fordel fordi I så ikke behøver flytte hende og hun derfor stille og roligt lærer at forbinde sengen med stedet hun skal sove. Stille og roligt kan flasken så gå over til at blive en kop mælk, dernæst en kop vand og ved siden af skal hun så have en godnathistorie. Netop det at sidde hos hende og læse højt imens hun så ligger i sengen, med sin puttebamse, kan være et rigtig godt putteritual fremover.
Alt efter hvordan hun reagerer, så må I vurdere om I skal blive hos hende, holde hende i hånden, kærtegne eller lignende. Hvis hun lægger sig til at sove i løbet af 10-15 minutter fordi man prioriterer at gøre dette så er det rigtig godt givet ud. Hvis hun modsat trækker tiden, forbinder jeres tilstedeværelse med underholdning, sjov, at nu skal I lege, så er det bedre at putte hende og så gå fra hende kortvarigt. Hele tiden komme tilbage med kort interval, vise hende at I er der, betrygge hende i at hun roligt kan sove, kærtegne hende og så gå igen.
Det gør ikke noget at hun rejser sig, tumler rundt, har svært ved at finde roen - det er helt okay, hun skal have lov til at finde en stilling som for hende er rar at sove i. Men hvis hun rejser sig, strækker armene frem mod jer "tag mig op", "gå ikke fra mig" og græder ulykkeligt, så skal I naturligvis være der for hende, tage hende op, trøste og berolige lidt -ligesom I gør nu. Børn der klynger sig til deres forældre er inde i en periode, hvor de har behov for dette og det skal man lytte til, så må ændring af rutinerne ske lidt senere, når barnet virker mere parat.
Som jeg læser dit brev, så lyder det som om at jeres datter og I sover i samme værelse. Jeg ved ikke hvordan I bor, men det vil være en god idé at hun sover på eget værelse nu. Nogle forældre vælger i denne periode at have en madras på gulvet i børneværelset, på den måde bliver barnet puttet i det rum, hvor man ønsker hun skal sove, men man kan give mere fysisk kontakt fordi man kan sidde ved siden af hende, og røre ved hende, når hun skal sove ... Det kan I også overveje. Det er dog her vigtigt at man ikke lægger sig med hende, så hun forventer at man skal sove sammen - hun skal mærke at man er der, hun skal have den kontakt hun har behov for, men hun skal samtidig også have nye sovevaner (lære at falde i søvn selv) som man kan leve med fremover. Man skal ikke skabe nye problematiske vaner :o)
Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre, fortsat god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.