Annonce

Annonce

Svar: Skemad og badning


13. august 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Dorte

Det lyder rigtig godt at Emma nu er begyndt med lidt mere skemad og mad i stykker og det er rigtig fint, hvis I kan få hende til at spise lidt mere familiemad - giv hende meget gerne det samme som I andre spiser: spaghetti med kødsovs, boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, frikadeller, kylling, fiskefiletter, lasagne, farsbrød med grøntsager, madpandekager ... hvad I nu får og som du tænker hun kan tygge.

Hun har stadig brug for mad, der moses og let gives med ske eller gaffel. Selvom hun er 10 måneder nu, så er hun jo født meget før tid og derfor er det vigtigt at hun rent mundmotorisk er parat. Men som udgangspunkt må maden hun får meget gerne være det I andre spiser:o) Hun må således også gerne få pøler eller burger, hvis I får det en dag - det vil hun sikkert synes er hyggeligt:o)

Agurken kan du skære i 1½ cm tykkelse, fjerne kernerne i midten så der bliver et lille hul og så sætte den på hendes tommelfinger - det er lidt lettere at styre den på den måde:o)

At hun har behov for amning en gang i døgnet tænker jeg hænger sammen med hendes alder, hendes udvikling og behov for tryghed. Samtidig har det naturligvis også noget at sige, at du har svært ved at få hende fyldt godt nok op med væske i løbet af dagen, hvorfor hun indhenter det om natten. Til gengæld er det rigtig godt at hun nu er ved at nå op på 1½-2 dl. mos i løbet af dagen og at du begynder at kunne tilbyde hende lidt mad i stykker ved siden af ...

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes i mors seng og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden (appelsinbåde, kiwi, nektarin og lignende blød frugt at sutte på). Vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og ved siden af kan du begynde at tilbyde lidt små brødhapsere med smør ...


Annonce

... eller smørbart pålæg. Læg dem ind i siden af munden så hun bedre kan finde ud af at tygge dem. Tilbyd hende ristede rugbrødsbjælker, agurkestave eller lignende i hånden. Vand af kop.

Puttes til middagslur med amning

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, evt. en brødskorpe at gnaske lidt i og opbløde med spyt, frisk frugt i hånden ligesom om formiddagen, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Fortsat både mos (kartofler moset med lidt sovs) og så stykker af pølse, frikadelle eller lignende ved siden af. Vand af kop.

Puttes til natten med amning 19.30


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Sen aften 23: Ammes

Hvis du forsøger at følge ovenstående plan, så kan du godt begynde at springe amning midt nat over. Amningen inden midnat og tidlig morgen er dog fortsat helt relevante.

At hun lige nu sover meget i løbet af dagen, hænger sandsynligvis også sammen med den udvikling hun går igennem og alt det der sker med hende i øjeblikket. Hun lyder til at være rigtig aktiv og følger mere og mere med i hvad der sker omkring hende. Det trætter naturligt :)

Med hensyn til bad, så lyder det som om at jeres datter er blevet forskrækket og fortsat husker lyden af bruseren som noget ubehagelig. Prøv i stedet at bade hende uden bruser i en periode, så hun glemmer det igen. Brug en kop, eller en lille kande til at hælde vand over hendes hår med og vask hende på kroppen med en klud. Det lyder umiddelbart som om at det er bruseren hun er mest ked af.

Når I synes hun virker lidt mere tryg, så kan I evt forsøge at tage hende med i bad selv. Stå med hende i favn og lade hende mærke bruseren forsigtigt. Det er dog ikke usædvanligt at små børn ikke bryder sig om bruser - hverken strålerne på kroppen eller lyden. Så det kan være en god idé at holde pause med den:o)

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce