Annonce

Annonce

Svar: Sovemønster om natten


9. august 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nana

For at sikre at din datter ikke behøver mælk i tidsrummet 24-06, så er det vigtigt at du sørger for at hun får sit mælke og væskebehov godt dækket i løbet af dagen. Du skal således fortsat sikre dig at hendes indtag er tilstrækkeligt ved siden af den mængde skemad hun nu også spiser.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen fortsat have behov for mellem 800-1000ml mælk i døgnet, selvom de får skemad 3 gange dagligt. Det er rigtig meget og for at barnet skal få sit mælk og væskebehov dækket og samtidig give plads til den øvrige mad, så er det uhensigtsmæssigt at barnet sover mere end 6 timer uden mad og drikke. Hvis din datter sover 8-10 timer i træk, så er der simpelthen ikke timer nok i døgnet til at sikre hendes behov i øvrigt. Det er således dejligt at børn sover igennem, men at sove igennem svarer i 6 måneders alderen til at barnet sover mellem 5-7 timer uden mælk.

Først efter 10 måneders alderen vil de fleste kunne sove fra ca kl. 20, hvor de puttes til næste morgen tidlig uden at få vand eller mælk. Når jeg anbefaler at børn i 6 måneders alderen max sover 6 timer, så er det altså fordi de ernæringsmæssigt har behov for det. De er fortsat nødt til at få meget mælk og skal samtidig have plads i maven til skemad.

En plan for dagen til et 6 måneders barn kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30-10: Tilbydes lidt frugtmos med jerntilskud, ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes agurkestænger og lignende i hånden at sidde med selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30

Eftermiddag 16-17: Ammes, tilbydes evt lidt appelsinbåde eller anden blød frisk frugt at ...


Annonce

... gnaske lidt i.

Powernap begynder evt. at kunne blive sprunget over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Tilbydes lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden. Udgangspunktet bliver mere og mere familiemad, lidt sovs osv.

Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30-20. Tidspunktet afhænger af hvorvidt barnet har sovet sen eftermiddag

Sen aften 23-24: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Nat 23.30-05.30: Sover uden mælk, kan dog godt have behov for trygheden og have behov for hjælp til at finde ro.

Som du kan se indgår der i en plan til et 6 måneders barn fortsat 6 amninger i døgnet og 3 måltider skemad. For at sikre behovet for begge dele, er det hensigtsmæssigt at barnet ikke sover et meget langt stræk. I takt med at hun begynder at spise mere mad, større portioner, så vil amningerne stille og roligt udgå om dagen og det gør amningen aften og sen aften endnu mere vigtig.

Jeg synes derfor det er vigtigt at du bibeholder sen aften amning og tidlig morgenamning, så længe din datter ikke er ældre. I tidspunktet imellem de to amninger vil det dog være rigtig fint at fortsætte med at lære hende at falde i søvn uden bryst og i stedet med kærtegn, beroligende ord osv. som I forsøger. Det lyder jo også som om at det har haft en vis effekt allerede, hvis hun nu kan beroliges på 10 minutter fremfor 2 timer ...

Hvis hun søger brystet meget om natten, så skal du medtænke om hun får mælk og væske nok i løbet af dagen. Ellers vil det være en god idé at øge hendes dagindtag. Hvis du oplever at det handler om tryghed og du ikke kan få hende til ro uden at tilbyde brystet, så sørg for at give hende brystet kortvarigt, så hun kun dier til hun er rolig og ikke fylder sig med mælk.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce