Vuggedød - uventet spædbarnsdød
1. februar 2022
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er der risiko for, at det ikke kan komme af med varmen og bliver overophedet.
2. Undgå at ryge i graviditeten og undgå at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen. Risikoen for vuggedød er 2-3 gange højere, hvis barnet udsættes for tobaksrøg.
3. Undgå at barnet får det for varmt. Barnet skal sove køligt (16-18 grader) og ikke være for varmt klædt på. Har barnet brug for en tæt dyne for at falde i søvn, må denne løftes lidt, når barnet sover. Dyne, tæpper og bamser må ikke dække barnets hoved, og barnet må ikke sove med ...
... hovedpude. Juniordyne anbefales først ved 1 år.
Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at spædbørn sover i egen seng i samme rum som forældrene. Hvis I forældre vælger at sove sammen med barnet i jeres seng, så er det meget vigtigt, at barnet ligger mellem den ene af jer forældre og sin egen seng - og ikke mellem jer forældre. Det er også vigtigt, at barnet har lige så meget plads at sove på, som hvis det ligger i sin egen seng, og så skal barnet også sove med sin egen dyne og ikke under jeres dyne.
Lad barnet sove med hovedet skiftevis fra den ene til den anden side, for at forebygge at kraniet bliver fladt. Og sørg for at barnet ligger så meget på maven som muligt, når det er vågen. Det kan forebygge skævt og fladt kranie hos barnet og således være med til at sikre, at barnet vokser op med en rund hovedfacon.
Det er især i de første 6 levemåneder at riskoen for vuggedød er størst. Herefter kan de fleste børn selv vende og dreje sig og selv sparke dynen af, hvis de får det for varmt.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse
Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.
Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!