Annonce

Annonce

Episiotomi - Epis


1. februar 2022

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved kan klippet påvirke endetarmsmusklen.

2. Man kan klippe i en vinkel på højst 45 grader fra skedeåbningen og ud mod enten højre eller venstre lår. Dette klip giver mindre risiko for, at endetarmsmusklen bliver beskadiget, men det kan også have sværere ved at hele op.

Når man vælger at klippe under en ...


Annonce

... fødsel, så er det som regel fordi, jordemoder eller læge vurderer, at barnet har brug for at komme hurtigt ud. Nogle gange kan man også vælge at klippe i mellemkødet, hvis barnet f.eks. skal tages med en kop. Førhen i tiden valgte man ofte at klippe i mellemkødet, fordi man var af den opfattelse, at et klip var lettere at styre fremfor, hvis kvinden bristede. Idag klipper man ikke rutinemæssigt under en fødsel, og studier har vist, at naturlige bristninger ofte heler bedre end klip.

Efter fødslen vil jordemoderen sy klippet sammen, og det er vigtigt at sørge for at skylle med lunkent vand ved toiletbesøg, så syningen holdes så ren som muligt. Der vil med tiden kunne komme arvæv, og danske studier viser, at ca 2% af alle kvinder, som har fået en episiotomi har behov for at blive syet om.Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce