Annonce

Annonce

Episiotomi - Epis


1. februar 2022

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved kan klippet påvirke endetarmsmusklen.

2. Man kan klippe i en vinkel på højst 45 grader fra skedeåbningen og ud mod enten højre eller venstre lår. Dette klip giver mindre risiko for, at endetarmsmusklen bliver beskadiget, men det kan også have sværere ved at hele op.

Når man vælger at klippe under en ...


Annonce

... fødsel, så er det som regel fordi, jordemoder eller læge vurderer, at barnet har brug for at komme hurtigt ud. Nogle gange kan man også vælge at klippe i mellemkødet, hvis barnet f.eks. skal tages med en kop. Førhen i tiden valgte man ofte at klippe i mellemkødet, fordi man var af den opfattelse, at et klip var lettere at styre fremfor, hvis kvinden bristede. Idag klipper man ikke rutinemæssigt under en fødsel, og studier har vist, at naturlige bristninger ofte heler bedre end klip.

Efter fødslen vil jordemoderen sy klippet sammen, og det er vigtigt at sørge for at skylle med lunkent vand ved toiletbesøg, så syningen holdes så ren som muligt. Der vil med tiden kunne komme arvæv, og danske studier viser, at ca 2% af alle kvinder, som har fået en episiotomi har behov for at blive syet om.Annoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce