Annonce

Annonce

Klumpfod


20. september 2008

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere med klumpfod end piger og klumpfødder kan også opstå i forbindelse med andre medfødte tilstande.

Børn kan godt naturligt af den trange plads i livmoderen blive født med indaddrejede fødder og dette må ikke forveksles med klumpfod. Hvis barnet har klumpfod, så vil foden være stiv og det er ikke muligt at føre foden tilbage i korrekt stilling.

Hvis barnet har klumpfod, er der idag to typer af behandling.

Man kan vælge lige efter fødslen at starte med daglig fysioterapibehandling og pålægning af bandage og skinne. Hvis foden efter ca. 3 måneder ikke er rettet ud, vil man normalt gå ind og operere. Under denne ...


Annonce

... operation vil man forlænge sener og løsne ledkapslen og foden lægges herefter i gibs i ca. 6 uger. Når gibsen fjernes behandles barnet med en skinne, som justeres løbende og man behandler også fortsat med fysioterapi og forskellige øvelser.

Man kan også behandle ved at anlægge gibs med foden i korrigeret stilling. Denne metode kaldes "Ponseti metoden" og man anlægger gibsen lige efter fødslen. Når man bruger denne metode, så vil man lave ugentlige øvelser og her hele tiden anlægge ny gibs, således at den grad af korrektion, man har opnåret under udspændingen/øvelsen, bevares. Gibsen skiftes altså i takt med at foden kommer i bedre og bedre stilling.

Man vil nogle gange gå ind i 5-6 ugers alderen og overskære Achillessenen ved en mindre operation og anlægge ny gibs. Efter ialt 8-10 ugers behandling fjernes gibsen og behandlingen fortsættes med specielle sko og en skinne.

Prognosen er god. De fleste børn ikke har nogen problemer med at løbe eller på anden måde være fysisk aktive efterfølgende. Behandling med sko og skinner er normalt nødvendigt indtil barnet er ca 4 år gammelt.



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce