Annonce

Annonce

Ny undersøgelse: Psykisk mistrivsel blandt børn og unge


22. september 2022


Næsten hver 3. pige (30%) og hver 8. dreng (13%) i 8​. klasse har lav livstilfredshed - det viser en ny undersøgelse lavet af Børns Vilkår med støtte fra Ole Kirks Fond. De har spurgt mere end 100 børn og unge om, hvad der truer deres mentale sundhed - og svarene er entydige: Børn og Unge kæmper hver dag for at passe ind.



Psykisk mistrivel stiger op igennem skolealderen, især blandt piger. Psykisk mistrivsel fylder også på BørneTelefonen. Ud af de over 50.000 samtaler, der blev gennemført i 2021, handlede næsten en fjerdedel om psykisk mistrivsel i form af ensomhed, angst, selvmordstanker og selvkade. 



Hvad siger børn og unge selv - selve undersøgelsen



I en stor interviewundersøgelse har de talt med mere end 100 børn og unge i 5. og i 8. klasse fra hele landet. De har selv ladet børnene selv definere, hvad der er vigtigt. De har spurgt åbent ind med et ønske om at få børnene og de unges bud på, hvad der gør, om man er ked af det, ensom, eller ikke er glad for at være den man er. 



De har ikke spurgt ind til børnenes egne personlige erfaringer, men har bedt dem forholde sig til generelle tendenser i et børne- og ungeliv. I de tilfælde, hvor de fortæller om egne erfaringer, har det været på børnenes og de unges eget initiativ. 



Man må hver dag kæmpe for at passe ind i fællesskabet



Børnene og de unge fortæller, at man hver dag skal kæmpe for at passe ind. Der er mange krav og forventninger, og det gælder både personlighed, udseende, skolepræstationer og ...


Annonce

... fritidsinteresser.



Drenge skal være seje, de må ikke vise følelser, og de må ikke græde. 



Pigerne oplever, at udseendet er vigtigere end personligheden, og mange piger er utilfredse med deres krop. Normen er, at piger er mere følsomme end drenge. Det er piger, der græder. 



Det er hårdt at leve op til forventningerne, fordi det kræver, at man ændrer på sig selv. Man skal spille roller, som gør, at man ikke kan slappe af i fællesskabet. Det er energikrævende og ensomt.



Mange børn og unge har en følelse af, at det er deres egen skyld, hvis de ikke passer ind. Hvis børnene eller de unge oplever, at de ikke har så mange venner, hvis de føler sig ensomme, eller hvis de bliver mobbet, så giver de sig selv skylden. De føler, at det er fordi, der er noget galt med dem, at de ikke er gode nok. De oplever, at fællesskabet er et individuelt ansvar, og det er deres egen skyld, hvis ikke de passer ind. 



Det er meget let at træde ved siden af fællesskabet, samtidig med at man skal kæmpe for at passe ind.



Børns Vikår anbefaler, at der bliver lavet en national handleplan mod børn og unges psykiske mistrivsel. Alle børn har ret til tryghed og trivsel, og det er et samfundsansvar at sikre dette. 



Læs om undersøgelsen, udtalelserne fra elever i både 5. klasse og 8. klasse og forslag til handleplanen i "Analyse fra Børns Vikår September 2022: Børn og unge kæmper for at passe ind" her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce