Annonce

Annonce

Svanemærket skærper kravene til legetøj


18. august 2021


Svanemærkets krav til legetøj er netop blevet​ strammet, det skriver Ritzau, den 18. august 2021.



Det betyder blandt andet skærpede krav til kemikalier og skærpede miljøkrav til materialer - og efterspørgslen er der allerede: Hver 4. dansker ønsker et større sortiment af miljømærket legetøj.



At mange ønsker et større sortiment af miljømærket legetøj er ikke uden grund. Sidste år viste en undersøgelse, at legetøj fremstillet af visse typer genanvendt plast indeholder stoffer, der er sundhedsskadelige. Og tidligere i år viste ny forskning fra blandt andet DTU, at mere end 100 kemikalier, der bruges i plastlegetøj, kan være sundhedsskadelige for børn. 



Børn er særligt sårbare overfor påvirkning af uønskede kemiske stoffer, og svanemærket er et godt pejlemærke at gå efter, hvis du som forælder (eller f.eks. bedsteforælder) gerne vil styre uden om legetøj med uønsket kemi. 



Om svanemærket



Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor er hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering med i vurderingen, når kravene bliver fastsat. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere kllimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN´s 12. ...


Annonce

... verdensmål om at sikre bæredyge forbrugs- og produktionsformer.



Kravene til Svanemærkede produkter bliver hele tiden evalueret og strammet. Certificeringen er tidsbegrænset og alle producenter skal derfor dokumentere, at deres produkter lever op til de nye krav, ellers mister de retten til at bruge Svanemærket. 



Svanemærket legetøj



Produktgruppen omfatter legetøj, der består af plast, skum, silikone, gummi, tekstil, skind, læder, metal, pap, papir, træ, bambus eller træbaserede plader.



Legetøj, der opfylder Svanemærkets nye krav:



- Lever op til skrappe sundhedskrav til kemikalier. Det betyder blandt andet, at legetøj skal være fri for stoffer, der kan fremkalde kræft, skade arveanlæg eller skade produktionsevnen. Det er også fri for tungmetaller, parfume, nanopartikler, ftalater samt bisphonol A, B, F, S og AF.



- Lever op til skrappe miljøkrav til materialerne i legetøjet. Blandt andet skal bomuldsfibre være økologiske eller recirkulerede, metalmaterialer skal indeholde en høj andel recirkuleret metal eller metal fremstillet med lavere klimaaftryk, plast skal kunne recirkuleres, og en høj andel af træ fra certividret bæredygtigt forvaltede skove.



- Lever op til skrappe krav til mængde og type af emballage, blandt andet for at øge mulighederne for genanvendelse.



- Er produceret under ordentlige arbejdsforhold, hvor internationale bestemmelser (ILO) er overholdt.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce