Annonce

Annonce

Ny forskning: Fed fisk kan afværge D-vitaminmangel hos børn


26. februar 2020


Hvis børn spiser fed fisk flere gange om ugen henov​er vinteren, kan de opretholde deres niveau af D-vitamin og dermed undgå det fald, som normalt er en følge af den mørke tid i vinterhalvåret. Det viser et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.



D-vitamin er vigtigt for optagelsen af calcium i kroppen og for knoglernes udvikling. En stor del, af det D-vitamin vi får, dannes i huden, når vi rammes af solens stråler, men det sker kun i sommerhalvåret. Da vi ofte har en længere efterår- og vinterperiode i Danmark, hvor vi ikke har ret mange solskinstimer, og da vi ikke kan regne med en længere solrig sommer på disse breddegrader, er det vigtigt, at vores børn får D-vitamin nok.



Forskningsprojektet hedder FISK Junior. I projektet deltog 199 børn i alderen 8-9 år, som ikke spiste ret meget fisk i forvejen. Børnene blev fordelt ved lodtrækning i to grupper, hvor den ene gruppe hver uge skulle spise 300 gram fed fisk som laks, makrel i tomat og sild, mens den anden gruppe skulle spise tilsvarende mængder kylling og kylling-kalkunpålæg. Forsøget varede i 3 måneder.



Resultaterne viste, at en del af børnene i fiskegruppen spiste mere, end de skulle - faktisk hele 375 gram fed fisk om ugen i gennemsnit - trods det, at de før ...


Annonce

... forsøget ikke spiste ret meget fisk. Man kunne tydeligt se en forskel i blodet på børnene, der spiste fisk og børnene, der spiste kylling. Børn som spiste 300-400 gram fed fisk i form af blandt andet laks, makrel og sild opretholdt i gennemsnit niveauet af D-vitamin. Desuden havde kun 4% i fiskegruppen et dicideret mangelniveau, mens dette tal var 12% i kyllingegruppen. Børnene som spiste kylling havde et forventet fald af D-vitamin i blodet. 



Danske børn spiser generelt for lidt fisk



I Danmark spiser børn i alderen 4-17 år i gennemsnit kun 100 gram fisk om ugen, og mange når ikke op på fiskeanbefalingerne. Børnene i studiet blev også valgt ud fra, at de havde et lavt fiskeindtag forud for deres deltagelse.



Det anbefales, at børn (og også deres forældre) spiser fisk to gange om ugen til hovedret og flere gange om ugen som pålæg - og at man går efter de fede fisketyper, særligt om vinteren. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk ugentligt, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel og sild.



Alle former for fisk tæller med i anbefalingerne - også fiskefrikadeller, frossen fisk, torskerogn, makrel og anden fisk på dåse, samt skaldyr som rejer og muslinger.



Læs mere om forskningsprojekt FISK Junior her 



Annoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce