Annonce

Annonce

Babyer registrerer smerte som voksne


19. september 2018


Tidligere har man fejlagtigt troet, at babyer ikke kunne f​øle smerte på samme måde som voksne - nogen har hævdet, at babyers hjerne ikke var udviklet til at kunne føle rigtig smerte, og at der snarere var tale om en refleks - men nye undersøgelser viser, at dette ikke er tilfældet, tværtimod!I 2015 kom et studie fra Oxford University - og dette studie er nu blevet bekræftet af et opfølgende studie fra 2018. Det skriver ScienceDaily 11. september 2018.Studierne viser, at babyer oplever smerte på samme måde som os. Derudover viser studierne, at bababyer er mere sensitive overfor smerte, end man ser hos voksne.Studierne er lavet ved, at man har set på hjernescanninger af 10 raske nyfødte børn i alderen 1-6 dage, og har sammenlignet resultaterne med hjernescanninger af 10 raske voksne i alderen 23-26 år.Babyerne blev placeret i en MRI scanner. Man udvalgte de helt nyfødte børn, fordi de har tendens til at sove mere og dybere - imens de ligger og bliver scannet - sammenlignet med ældre børn, der naturligt vil være mere urolige.Imens babyerne sov, tog forskerne en spids pind og "stak" babyerne under fødderne, som hvis man stikker med en blyant. Scanneren tog samtidig billeder af hjernen, så man fik et detaljeret svar på de smertestimuli, som barnet blev udsat for. Efterfølgende gjorde man det samme hos de voksne deltagere - man stak på samme måde de voksne under fødderne, for at få en forståelse for de voksnes smertegrænse.Forskerne fandt, at hos 18 ud af de 20 hjernegrupper, der ialt blev scannet, så var reaktionen ens hos både børn og voksne. Derudover fandt forskerne, at babyer reagerer på meget mildere stimuli end de voksne, hvilket forskerne ser som udtryk for, at babyers smertegrænse er lavere end voksne.En undersøgelse offentliggjort i Neonatology i 2014 viste, at spædbørn i neonatale ...


Annonce

... intensivafdelinger gennemsnit oplevede 11 smertefulde producerer hver dag, - og halvdelen af børnene fik ikke smertestillende medicin. Undersøgelser som børn f.eks. kan opleve smerte ved er f.eks. blodprøvetagning, temperaturmåling, sugning, sondeanlæggelse og lignende.Spædbørn er særligt sårbare, fordi de ikke kan fortælle os, når de føler smerte. De kan kun kommunikere ved at græde og nogle gange bliver gråden tolket som ubehag, sult eller træthed, men hvor der rent faktisk kan være tale om smerte. Det er derfor, vigtigt at man undersøger mere omkring, hvordan babyer reagerer på og oplever smerter.Her i 2018 har forskerne så undersøgt nærmere. I undersøgelsen fra 2015 anvendte man funktionel magnetisk resonansbilleddannelse (fMRI) for at vise, at smertereleateret hjerneaktivitet hos børn og voksne er ens. I undersøgelsen fra 2018 har man set på DPMS, som er et netværk af hjerneområder, der fungerer sammen for at regulere de sensoriske input til centralnervesystemet og de adfærdsmæssige reaktioner på smerte. Den nye undersøgelse har gjort det muligt at indentificere det neurale netværk, der hjælper med at kontrollere babyens hjernesaktivitet, når det reagerer på smerte på samme måde som voksne. Man har ved den nye undersøgelse fået bekræftet, at spædbørn reagerer på smerte på samme måde som voksne.Spædbørn og babyer føler smerte på samme måde som os - og det er vigtigt, at vi tager hensyntil dette, når vores børn skal igennem forskellige undersøgelser, skal have taget blodprøver og lignende. Barnet kan ikke selv fortælle, at det gør ondt - men hjerneskanninger kan vise, at børn har lige så ondt, som vi selv har i disse situationer. Og dit barn er måske mere sensitiv overfor smerten end du er...Bedste hilsnerHelenAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce