Annonce

Annonce

Lavt niveau af omega-3 fedtsyrer øger risikoen for tidlig fødsel


22. august 2018


Gravide, der har et lavt niveau af omega-3 fedtsyrer i blo​det, har 10 gange større risiko for at føde for tidligt, sammenlignet med gravide, der har et højt niveau af omega-3 fedtsyrer. Det viser et stort studie fra Statens Serum Institut lavet i samarbejde med Harvard T.H. Chan School of Public Health.



Omega-3 får vi blandt andet, når vi spiser fisk. Resultaterne af undersøgelser tyder på, at man kan gøre risikoen for at føde for tidligt markant mindre ved at spise f.eks. laks - eller ved at tage et kosttilskud med omega-3. At føde for tidligt beskrives som at føde før 34. svangerskabsuge. Studiet tyder på, at en lav mængde af de lange fedtsyrer (EPA og DHA) er en vigtig faktor i forhold til for tidlig fødsel.



For tidlig fødsel er en af de vigtigste grund til, at nyfødte ikke overlever, og de børn, som overlever, har risiko for at få forskellige kognitive fungktionsnedsættelser f.eks. indlæringsvanskeligheder. Man har gennem mange år haft en teori om at et højt indtag af omega-3, som findes i koldvandsfisk, kan gøre risikoen for at føde for tidligt mindre. Koldvandsfisk er blandt andet fisk som atlantisk makrel, ansjoser, laks - og også arter med mindre fedt som f.eks. kuller og torsk.



Til undersøgelsen har forskerne brugt data fra "Bedre ...


Annonce

... Sundhed i Genrationer", som er et landsdækkende studie, der følger 96.000 danske børn. Tidligere hed studiet "Bedre Sundhed for Mor og Barn". Forskerne har set på blødprøver fra 376 kvinder der har født for tidligt i årene fra 1996 til 2003 og fra 348 kvinder, der havde født til termin. 



Analysen af blodprøverne viste blandt andet, at kvinder, der havde et niveu på 1.6% eller mindre af den samlede mængde fedtsyrer i blodet, havde 10 gange højere risiko for at føde for tidligt. Det vil sige kvinder, som ligger i den laveste femtedel (kvintil) af fordelingen med hensyn til deres niveau af omega-3 fedtsyrer i blodet. Resultaterne tyder på, at gravide kvinder måske kan gøre deres risiko for at føde for tidligt betydeligt mindre ved at spise mere fisk eller tage et kostttilskud med fiskeolier. 



Forskerne anbefaler dog, at man tager hensyn til, at undersøgelsen er lavet i Danmark, hvor vi har relativt få for tidligt fødte og det anbefales, at man laver undersøgelser i andre populationer...



Du kan læse mere om undersøgelsen på Statens Serum Instituts hjemmeside her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce