Annonce

Annonce

Vaccination mod livmoderhalskræft til piger


19. september 2008

Fra den 1. oktober 2008 indføres nu gratis vaccination mod li​vmoderhalskræft til piger.
 
Opstartsprogrammet omfatter piger født i 1993-1995 og programmet gælder indtil udgangen af 2010. PIger der er født i 1996 og fremefter vil kunne få vaccinationen fra 1. januar 2009. Tilbuddet gælder fra pigerne er fyldt 12 år og til de fylder 15 år.
 
Vaccinen med HPV (human papillomavirus)  forebygger celleforandringer og forstadier til kræft i livmoderhalsen samt udvendige kønsvorter (kondylomer).  Der findes mere end 100 HPV-typer og mindst 12 af disse er kræftfremkaldende. Man ved at 70 % af tilfælde af livmoderhalskræft skyldes HPV type 16 eller 18 og at 90% af tilfældende af kondylomer skyldes HPV type 6 eller 11. Det er disse typer man vaccinerer for. HPV overføres fortrinsvis ved seksuel kontakt og de fleste seksuelt aktive kvinder og mænd vil på et tidspunkt få en HPV-infektion. Forekomsten er højest i årene efter den seksuelle debut, og der er ofte infektion med flere typer på én gang.
 
Den største effekt af vaccinen får man ved at vaccinere inden den seksuelle debut. Derfor har man i DK besluttet ...


Annonce

... at tilbyde vaccinen til 12 årige piger. Enkelte mødre har spurgt mig, hvorvidt det har betydning om pigen har fået menstruation eller ej og tidspunktet for vaccination er uafhængigt af dette.

 
Vaccinationen vil have en beskyttende effekt i mindst 5 år. Den vil ofte kunne blive givet samtidig med at pigen skal have sin sidste MFR vaccination.
 
Bivirkninger vil ofte være en lille smule feber, lidt rødme, hævelse og kløe omkring indstiksstedet og ikke noget længerevarende.
 
Vaccinationen er som sagt gratis til 12 årige piger fra den 1. januar 2009  og vil indgå i det almindelige børnevaccinationsprogram. Fra 1. oktober 2008 til udgangen af 2010 vil piger der er født i 1993, 1994 og 1995 også kunne blive gratis vaccineret. Andre end ovenstående personer må selv betale for HPV-vaccination.

I september sender Sundhedsstyrelsen brev til alle piger, der tilbydes vaccination i opstartsprogrammet.
 
Læs mere på Statens Seruminstituts hjemmeside: www.ssi.dk
 
Venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
Sundhedsplejerske


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce