Annonce

Annonce

Hvor tilfreds er du som forælder?


15. maj 2007

Få accept, glæde og overskud til at blive den bedste udgave a​f dig selv

Måske føler du dig mere udfordret end du umiddelbart havde forventet. At opleve sig selv som den gode forældre og rollemodel for sine børn, gøre karriere og samtidig leve i et velfungerende familieliv, med plads fællesskabet og sig selv, kan opleves som en lang sej, og til tider en helt uoverkommeligt mission. En ting vi alle har tilfælles er lysten til at leve og føle os lykkelige og lysten til at leve ioverensstemmelse med vores følelser og behov. Men hvorfor kan det være så svært?

Møder du ofte disse tanker "jeg bør", "jeg burde", "jeg skulle" lever du måske dit liv på afstand fra det liv du virkelig ønsker allermest. Har du en indre stemme, det siger disse ord, så prøv lige at stoppe op et øjeblik. Prøv at lytte efter hvem denne stemme egentlig tilhører. Måske er det i virkeligheden slet ikke din stemme du hører. Er stemmen din mor, din far, din svigermor eller måske er det dig selv udfra hvem du gerne vil være. Hvis du hører, at det ikke er dig der taler, kan du spørge dig selv hvilken mening det giver dig at lytte til dem? Giver stemmen god mening med positive konsekvenser? Hvis Ja, så er du måske ikke så udfordret. Hvis den indre stemme ikke længere er hensigtsmæssig at lade sig styre af, kan du eventuelt opsøge en kvalificeret coach, som kan hjælpe dig til at slippe af med den "fremmede" stemme og finde din egen indre stemme istedet. Prøv at lytte efter stemmen i et par dage. Spørg da dig selv, hvem stemmen egentlig tilhørte. Jo mere vil du føle dig mere tilstede i nuet og fyldt med energi til at være det menneske du allerhelt vil være.

Hvorfor frygter vi forældre

Frygten for at vi ikke er gode nok som forældre, fylder meget hos rigtig mange forældre. Lige fra de første drømme og tanker om et barn, til langt op i voksenlivet, har vi overvejelser om vi kan gøre det endnu bedre for vores børn. Tankevækkende, fordi vi forældre nødvendigvis må føles os utilstrækkelige. Den utilstrækkelighed kan bunde i frygt. Frygt for at vi ikke er gode nok. Men vi bør opleve frygt som en ressource i vores liv. Både hos vores børn og hos os voksne. Når frygten føles, reagerer vi og handler. Derved ved vi at vi altid vi handle. Eksempelvis når dit barn skriger, fordi du er ude af syne et øjeblik for at lave en kop látte. Barnet oplever en momental frygt fordi han tror du er væk. Denne frygt får skriget frem, så frygten vil til stadighed få os mennesker til at handle, mere bevidst og målrettet henimod den ønskede situation i vores liv. Vores tanker, følelser og handlinger kan endten udspringe af frygt eller lyst - vi vælger selv, og vores valg påvirker direkte vores selvværd og livsglæde.

Vores følelser og reaktioner påvirkes i høj grad af ydre krav og påvirkninger, som er med til at vække følelser af frygt og utilstrækkelighed. Samtidig har vi en indre betinget påvirkning fra vores opvækst. Vi voksne bruger vores rationale og intellekt over frygten. Vi ønsker måske at gøre op med vores forældres værdier. Måske ønsker du også at finde vores egen vej. Vi moderne forældre, må finde vores egne ben at stå på, og stole på at vi er ok. Vi må lære at elske og stole på os selv for at være istand til at give disse værdier videre til vores kære børn. Hvad vil dit første skridt være mod at blive mere lykkelig, hvis du ikke behøvede at forholde dig til frygt ...?

Prøv at fokusere på din egen indre dialog. Hvordan har den været de sidste 2 dage? Hvor tilfreds er du med dig selv på en scala fra 1-10? Hvis du har lyst til at give dig selv, dine børn og din familie en gave, så prøv at fokuserer endnu mere på din egen velvære i 1 uge. Jo mere du holder af dig selv - jo mere overskud har du til at føle glæde og overskud som forældre. Ved at møde din frygt og blive bedste ven med den, vil give dig oplevelse af at din frygt bliver mindre og mindre, og du vil opnå mere balance og overskud til dig selv, dine børn og dit parforhold. ...


Annonce

...

Burde- skulle- kunne spaden

Har du lige brug for at gøre indkøbene, ordne haven eller oprydningen, tjekke mailboksen, eller dyrke motion inden du kan overgive dig til forældre rollen, kan det måske give dig følelse at dårlig samvittighed. Måske tænker du "Jeg burde have hentet børnene" eller "Åh, hvis bare jeg lige havde ordnet.." eller "Åhh, hvornår kommer min egen tid".

Istedet for at have en negativ og måske drænende indre dialog, kan du i virkeligheden lære at acceptere din dialog som den er, lige nu. Gennem accept vil dine burde, skulle, kunne dialog, blive mere og mere sjældne, fordi du igennem accept vil finde din indre positiv og støttende dialog, istedet for en dømmende og negativ dialog.

Næste gang du oplever at slå dig i hovedet med spaden, så prøv at spørg dig selv "hvad er vigtigst her og nu". Prøv at svar ærligt! Måske er det din løbetur for en periode, og i næste periode er det at børnene hentes tidligere som bliver det vigtigste. Intet levende er konstant!Når du som forældre accepterer at tingere er hvad de er, kan du hengive dig til nærværet i familielivet, og opleve følelser som ro og balance. Måske lyder der urealistisk eller uopnåeligt, men det er faktisk muligt!

Du vælger selv hvordan

Hvordan du vil leve dit liv, hvilket indhold og hvordan du former det, er helt op til dig. Vi har ikke selv valgt vores forældre, hvor vi er er født osv. Men hvordan hverdagen opleves er vores eget valg. Vi kan vælge hvordan vi vil forholde os, til os selv, til vores familie, vores børn, vores mand, og vores arbejdsliv. Også selv, når vi oplever ubehagelige situationer, eller helt normale hverdagssituationer. Bevistheden om at vi har et valg, giver stor frihed. Prøv at tænke tilbage på en situation, hvor du tænkte eller handlede som du plejer. Hvor du havde besøg af skulle – burde – kunne spaden. Prøv at tænke over hvad du ville have gjort anderledes, hvis du havde været opmærksom på dit valg.At have et valg, skal ikke betragtes som en super-liberalistisk tanke om, at vores livssituation udelukkende er vores eget ansvar, og fralægge ansvaret for fællesskabet og hinanden. Så vil stressen overdøve os. Men at finde kernen i os selv, skaber en ro og sikkerhed og derved vil dine valg føles naturlige og i harmoni med din integritet.Prøv at forestille dig hvad du vil gøre, hvis du ingen forhindringer havde! At kende til vores værdier, til rækkefølgen og til de behov og følelser, der skal opfyldes for at vi får et behov opfyldt, er en stor indsigt, som baner direkte vej til det liv, vi virkelig ønsker at leve. Ønsker du, at finde din sande kerne, vil en værdiafklaring være ideelt. Måske en fælles værdiafklaring i parforholdet hvor I kender egne og hinandens vigtigste værdier og behov, og hvordan I får dem opfyldt.

Personligt har jeg fornylig erkendt, at jeg har været sygeplejerske i 8 år for at indfrie min mor´s højeste ønske. Jeg har ikke oplevet et tydelig valg dengang. Selvom jeg har været glad for faget, har det ikke været det helt rigtige for mig. Det skulle tage 8 år at finde ud af, at jeg havde et valg. Skulle jeg fortsætte for at tilfredsstille min mor. Eller skulle jeg søge at finde min egen kerne, min passion og følge den. Idag har jeg valgt en ny vej, en ny karriere uafhængig at skulle - burde - kunne stemmen indeni er øredøvende. At være i en autentisk proces, frigiver energi og kreativitet til at være den kvinde og mor jeg ønsker at være.

Du kan også blive fri til at være endnu mere lykkelig med dit liv - med dine valg og beslutninger. For hverdagen må være vigtigst - dem har vi som bekendt flest af.

Så hvis du vælger at være en mere lykkelig far eller mor - hvad skal der så til...hvad vælger du...? Prøv at svare ærligt, for du har svaret til din egen lykke, inden i dig selv.Held og lykke med din videre færd. Og husk på at "Du er helt ok som du er - og du gør det bedste du kan, med de ressourcer og indsigter du har"

De bedste hilsner fra Rikke Jønbech


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce