Annonce

Annonce

Brug af Ammebrikker - Suttebrikker


22. februar 2023


I dag overhørte jeg en mor sige til en anden: "​;Alle sundhedspersoner er bare imod ammebrikker, men ammebrikker kan altså nogle gange bare fungere rigtig godt!".. og det udløste denne artikel.



Hvad er ammebrikker/suttebrikker



Amme- eller suttebrikker er lavet af silikone, og de sættes på brystet ud over brystvorten. De findes i forskellige størrelser, og det er meget vigtigt, at man finder en brik, som passer til ens bryst i størrelsen. Brikken må ikke være for lille, da den så kan give sår og revner på brystvorten.



Hvor mange bruger amme- og suttebrikker



I følge sundhedsstyrelsen så anvender 29% af mødre til mature børn suttebrik, og 54% af mødre til børn født pretermt. 



Et dansk studie viser, at brug af amme- og suttebrik har betydning for varigheden af amning. Studiet viser, at 4 måneder efter fødslen ammer 31% af mødre, der brugte brik i hele ammeperioden, 56% af de mødre, der havde brugt brik i begyndelsen og 68% af de mødre, der ikke havde brugt brik på noget tidspunkt. 



Hvornår kan amme- og suttebrikker anvendes



Amme- og suttebrikker anvendes især, hvis du har smerter i forbindelse med amning, herunder sår og revner på brystvorterne. Amme- og suttebrikker anvendes også, hvis du har flade eller indadvendte brystvorter, og/eller hvis dit barn har svært ved at få fat, fordi det f.eks. mangler kræfter til at die.



Amme- og suttebrikker kan også nogle gange anvendes, hvis du så spændte bryster, at dit barn har svært ved at få fat, eller hvis din brystvorte er meget lille eller meget stor, så barnet har svært ved at få fat i og svøbe omkring brystvorten og dermed svært ved at die. 



Placering af amme- og suttebrik



Det er vigtigt, at brikken sættes korrekt på brystet. Hvis brikken er for lille, eller hvis brikken sidder skævt omkring brystvorten, så vil der komme sår, der hvor brikken presses ind. Du skal være opmærksom på, at når dit barn dier hos dig, så vil din brystvorte vokse til næsten dobbelt størrelse, og det skal der være plads til i brikken. 



- Gør brikken fugtig indvendig. Du kan bruge lidt vand, så den klæber bedre til huden, når den sættes på.



- Tryk den midterste del af brikkens spids halvt ned, når du sætter brikken på brystet og sørg for, at brystvorten er i midten af suttebrikken, så brikken sidder symmetrisk om brystvorten. Hold din finger over hullerne i spidsen af brikken.



- Sørg for at brikkens vinger klæber fast til brystet og slip så spidsen af brikken, så den folder sig op og tilbage i sin oprindelige form.



- Der dannes nu et undertryk, og du kan slippe brikken, der sidder fast. Hvis brikken falder af, er der ikke skabt undertryk, og du må derfor starte forfra og sætte den på igen jf. ovenstående. 



- Vær opmærksom på, at hvis amme- eller suttebrikken har en udskæring i kanten, så er det der, hvor barnets næse skal være placeret, når du lægger barnet til brystet. Sørg derfor for, at du får placeret brikken korrekt efter, hvordan barnet skal lægges til. Altså så udskæringen er der, hvor barnets næse er.



- Det kan være en god idé at håndudmalke en lille smule mælk ind i brikken. Derudover er det ofte godt at masserer brystet lidt under amning, da det kan hjælpe mælken til at løbe.



- Tjek også altid dit barns sutteteknik, når det dier med amme- eller suttebrik.



Rengøring af amme- og suttebrik



Det er vigtigt at suttebrikken gøres ren efter hver amning. Da den er fyldt med mælk, så er der grobund for bakterier, som dit barn naturilgt vil få i munden, næste gang barnet lægges til brystet for at die. 



- Sørg altid for at vaske dine hænder både før og efter du gør ...


Annonce

... brikken ren



- Skyl brikken i rindende vand fra den kolde hane



- Rens derefter brikken i varmt vand og med opvaskemiddel



- Skyl derefter sæben grundigt af under rindende vand fra den kolde hane



- Kog brikken i 5 minutter, læg den evt. i en skål med vand og kog den i mikrobølgeovenen ved fuld effekt. Det er vigtigt, at brikken er fuldstændig dækket af vand. Eller kom brikken i en skål og hæld kogende vand over og lad det stå i 5 minutter.



- Hæld vandet fra og opbevar brikken i en lukket, tør og ren bøtte



Er det problematisk at bruge amme- og suttebrik



Selvom amme- og suttebrikker er lavet af et meget tyndt og elastisk materiale, som sikrer, at barnet kan die godt ved brystet, så er der en risiko for, at barnet ikke vil kunne stimulere brystet helt så godt, som hvis det diede uden brik. Brikken laver naturligt en bariere mellem barnets mund og brystet, og det kan betyde, at barnet får svært ved at "tømme" brystet helt og derfor ikke får den federe mælk med ud, og det kan også betyde, at barnet har svært ved at stimulere brystet optimalt. 



Nogle kvinder oplever derfor, at der kan være behov for at pumpe mælk ud eller stimulere til yderligere mælk, når barnet er færdig med at die. Andre oplever, at barnet måske kan have behov for at blive ammet hyppigere og i længere tid af gangen, for at få mælk nok. 



Mange kvinder oplever god effekt af at starte med amme- og suttebrikken, lægge barnet til og lade det arbejde med brystet. Stille og roligt får barnet trukket brystvorten frem, nedløbsrefleksen starter, mælken løber og barnet dier. Hen af vejen kan du således fjerne brikken og få barnet til at die direkte på brystet.



Nogle gange kan du med fordel bruge en amme- og suttebrik i begyndelsen, hvor amningen måske er lidt svær, men i takt med at dit barn bliver ældre og får flere kræfter, og amningen bliver mere og mere etableret, så vil du sandsynligvis kunne undvære amme- og suttebrikken helt. 



Hvor hurtigt du kan stoppe med brikken er individuelt. Nogle bruger brikken et par gange eller nogle dage i træk, andre bruger brikken i 2-3 måneder - og det vil være helt okay, hvis dit barn spiser godt, tager rigtig fint på og trives. For nogen er amme- og suttebrik, det der gør, at amningen lykkes. 



Vær særligt opmærksom på



- At nyfødte kan have svært ved at have kræfter nok til at få mælken ud gennem en amme- og suttebrik, og derfor kan ligge og sutte på brikken/brystet, uden faktisk at få noget mælk. Nogle gange ligger de og sutter sig i søvn, fordi de faktisk bliver for trætte, før de har fået tilstrækkeligt med mælk. Det er derfor vigtigt at observere barnets trivsel og vækst lidt mere tæt :)



- At brikken skal passe til brystet i størrelse, så du ikke får sår og revner, fordi brikken slider på brystet og faktisk er for lille. Sår på brystet er meget smertefuldt og giver samtidig grobund for bakterier og risiko for infektion.



- At der er en øget risiko for brystbetændelse. Når man ammer med amme- og suttebrik, så er der altid en risiko for, at barnet ikke får "tømt" brystet tilstrækkeligt, og at der derved ophober sig mælk i brysterne. Det kan give mælkestase, tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. Du skal derfor altid være opmærksom på, om du får hårde, ømme områder i brystet, som ikke forsvinder, selvom du lægger dit barn til. Du skal også være opmærksom på smertefulde, røde og varme bryster. Derudover er feber (>38.5 grader) tegn på brystbetændelse. 



Du kan sagtens få brystbetændelse, selvom du ikke bruger amme- og suttebrik...



Du kan læse meget mere i min bog "Helens bog om Amning & Flaske".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce