Annonce

Annonce

Børnekonventionen


9. november 2022


Hvad er børnekonventionen



Den 20. november 1989​ vedtog man på FN´s generalforsamling ”Konventionen om Barnets Rettigheder”, som i daglig tale blot kaldes Børnekonventionen. Det er et sæt af regler, som skal sikre, at alle børn i verden har de samme rettigheder. Uanset hvor i verden børn kommer fra, hvilken religion de har, hvilken hudfarve, og hvilket køn de har, så gælder Børnekonventionens rettigheder.



Børnekonventionen er ikke en lov, som lande kan dømmes og straffes efter. Det er en række retningslinjer, som landenes regeringer har pligt til at overholde. Gør landene ikke dette, kan de kritiseres af organisationer og FN´s Børnekomite.



Hvilke lande har tiltrådt Børnekonventionen



I alt har 196 lande i verden tiltrådt Børnekonventionen, og den er dermed den mest udbredte menneskerettighedstraktat. Ud af FN´s medlemslande er det kun USA, der ikke har tiltrådt konventionen.



Danmark tiltrådte Børnekonventionen i 1991.



Hvad står der i Børnekonventionen



Børnekonventionen består af 54 regler – også kaldet artikler. Den vigtigste regel/artikel er nummer 3. Her står der, at man altid skal se på, hvad der er bedst for barnet, når der tages beslutninger om barnets liv. Det man også kalder for ”barnets tarv”. I børnekonventionen står f.eks. også, at man ikke må slå børn.



Børnekonventionen skal blandt andet sikre:



Børns grundlæggende rettigheder: Alle børn har f.eks. ret til mad, sundhed og et sted at bo.



Børns ret til udvikling: Alle børn har ret til skolegang, fritid, leg og information.



Børns ret til beskyttelse: Alle børn har et til at blive beskyttet mod krig, vold, misbrug og udnyttelse.



Børns ret til medbestemmelse: Alle børn har ret til indflydelse, deltagelse og ...


Annonce

... ytringsfrihed – de har ret til at sige deres mening og være medbestemmende i eget liv.



Er der behov for Børnekonventionen i Danmark



Selvom børn i Danmark kan gå i skole, får mad på bordet og ikke er tvunget til at udføre børnearbejde, så er der stadig børn i Danmark, som ikke har det godt. Man skønner at ca.1- 2 ud af 10 børn har det så dårligt, at de har brug for hjælp. Det kan være fordi, de bliver slået derhjemme, de har måske forældre, der drikker, eller de har det dårligt i skolen. Disse børn har ret til hjælp ifølge Børnekonventionen.



Hvem holder øje med, at Børnekonventionens regler overholdes



I Danmark holder forskellige organisationer øje med, at Børnekonventionens regler overholdes. Det gør f.eks. Red Barnet og Børnerådet. Alle lande skal hvert 5. år sende en rapport til FN´s Børnekomite, hvor landene beskriver, hvad de har gjort for børnene. FN´s Børnekomite er sammensat af 10 personer fra hele verden. Komiteen sender efter modtagelse og gennemgang af rapporten svar tilbage, hvori det beskrives, hvad landet kan gøre bedre for børnene.



Børnekonventionen fejres hvert år



Støt op om Børnerettighedsdagen. I år fejres dagen mange steder torsdag den 17. november 2022, og i år er der særligt fokus på børn på flugt. Ifølge UNICEF så er der 36.5 mio. børn på flugt lige nu – det højeste antal siden 2. verdenskrig. Det skyldes blandt andet krigen i Ukraine, sultkatastrofe på Afrikas Horn og klimaforandringer i Bangladesh – og alle børn har ret til beskyttelse.



Læs mere på redbarnet.dk



Læs mere på borneraadet.dk



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce