Annonce

Annonce

Kæmning af lus


19. januar 2022


Det er altid en god idé jævnlig at tjekke for​ lus, og kæmning er en god måde at slippe for lusene på. Det er en effektiv, billig og uskadelig metode, det kræver dog, at du er omhyggelig. I år ligger store lusedag den 31. januar.. Hvis I ikke har tættekam og balsam parat, så er det en god idé at købe det nu, så I har det liggende og kan kæmme - og vi forhåbentlig kan slippe for de lus!



Hvem får lus



Det er ofte børn i alderen 3-10 år, der får lus. Hovedlus kan hverken hoppe eller flyve, og de spredes derfor næsten udelukkende mellem mennesker, som har tæt fysisk kontakt, eller som f.eks. deler hue, hårbørster og lignende. Hovedlus kan leve op til 48 timer væk fra hovedbunden. 



Når børn får lus, så er det ofte fordi, de sidder tæt sammen og f.eks. holder hovederne mod hinanden, og lusende kravler derfor fra det ene hoved til det andet. 



Hvad skal du bruge



Shampoo



Balsam



Hårbørste



Tættekam - gerne to.



Håndklæde - gerne to.



Køkkenrulle - eller lignende papir



Hvilken tættekam skal du bruge



Det er faktisk en god idé at have to tættekamme. Den ene med lidt bredere tænder, så den kan tage de fuldvoksne lus, og den anden med så smalle tænder, at den kan tage de nyklækkede lus, - og eventuelle æg.



Det er også en god idé at købe tættekamme, som har skrå ender, da det så ikke stikker og gør så ondt på barnet, når du sætter kammen ved hovedbunden og begynder at trække håret igennem.



Vask håret med shampoo



Start med at vaske håret med shampoo, som I normalt ville vaske hår. Du kan evt. vælge at vaske med en luseshampoo. Efter vask tørres håret let med det ene håndklæde, og et tørt håndklæde lægges derefter på barnets skuldre.



God arbejdsstilling



Sæt dit barn på en stol foran dig, så du har en god arbejdsstilling, og så dit barn enten kan følge med eller måske sidde og lavet noget imens. Kæmning kan godt tage lang tid - især hvis dit barn har meget og/eller langt hår.



Kom balsam i det våde hår



Balsam kommes i det våde hår - og det skal ikke vaskes ud, men i stedet sidde i håret under kæmningen. Det gør, at lusene sidder stille og er lettere at få redt ud, og samtidig sikrer balsam, at tættekammen glider bedre gennem håret.



Red håret med hårbørsten



Før I begynder at kæmme, er det vigtigt, at håret er redt godt igennem, så tættekammen kan glide ubesværet igennem håret. Brug ...


Annonce

... hårbørsten til at rede håret igennem med.



Brug tættekammen



Inddel håret i små totter, som redes igennem én for én med tættekammen.



Det er vigtigt, at du kommer alt håret igennem. Har dit barn langt hår, vil det ofte være en fordel at sætte lidt af håret op undervejs.



Vær særlig opmærksom på håret i nakken og bag ørerne.



Hold tættekammen tæt ind til hovedbunden, så du er sikker på at få lusene med - og træk tættekammen igennem hele hårtotten fra hovedbund til hårspids. 



Tør tættekammen af i køkkenrulle



Hver gang du har kæmmet en hårtot, så tørres tættekammen af i et stykke køkkenrulle eller lignende lyst papir. Er der lus, vil de komme af på papiret, og I kan på den måde følge med i processen og sikre jer, at I får fjernet alle lus.



Vask hår igen



Det kan være en god idé at vaske håret igennem efterfølgende, så I ikke har balsamrester siddende i håret. Er håret langt kan det evt. samles i en fletning eller lignende efter vask og kæmning.



HVIS DER ER LUS



Finder I lus, så er det vigtigt, at alle disse bliver fjernet netop via god og grundig kæmning. Tilbage i håret vil der dog være luseæg - som vil udklækkes, og dermed vil der komme nye lus.



Det betyder, at I skal kæmme hver anden dag i to uger. I denne periode vil du kunne forvente at finde nyudklækkede lus (lusenymfer), og derfor er det vigtigt, at du også kæmmer en gang, hvor du ikke finder lus.



Finder du lus - også voksne lus - hver anden dag - så er det nødvendigt at starte forfra med de 14 dage, hvor du skal kæmme hver anden dag. Fund af nye voksne lus forlænger altså kæmmeperioden, så det er vigtigt at være grundig fra starten.



Gør opmærksom på, at der er lus - i f.eks. børnehave eller skoleklasse, så andre forældre også kan kæmme og blive opmærksomme på problemet. Det kræver en fælles indsats at blive fri for lus.



Husk at hele famiilen skal tjekkes og kæmmes, hvis bare ét af familiemedlemmerne har fået lus. Kun personer med lus skal behandles.



Kamme, børster, huer og lignende skal rengøres grundigt. De kan vaskes i sulfovand, kommes i vaskemaskinen, lægges i fryseren eller isoleres i 48 timer. Vær opmærkosm på cykelhjelm, ridehjelm, hårelastikker og lignende, som børn har på hovedet.



Barnet må gerne komme i institution, når behandling er iværksat.



Gør det til en fast rutine jævnligt at tjekke for lus :)



Rigtig meget held og lykke med kæmningen.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce