Annonce

Annonce

Mød dit barn ligeværdigt


17. november 2021


Ligeværdigt - hvad betyder egentligt det? Og hvordan​ kan det forenes med, at vi som voksne f.eks. gerne vil have, at vores børn lærer visse regler og lærer at tage ansvar - det handler min artikel om i dag.



At vi er ligeværdige betyder, at vi er lige meget værd - som mennesker. Voksne og børn er som udgangspunkt forskellige, og vi er som voksne mere vidende på visse punkter. Vi har erfaringer og et beslutningsgrundlag, som vores børn ikke har.



Derfor handler ligeværdighed ikke om, at vi skal gøre vores børn til små voksne, og at børnene dermed skal bestemme alt på lige fod med os. Det handler om, at iv skal se vores børn som de mennesker, de nu engang er, og give dem en følelse af, at deres meninger og behov har lige så meget værdi som vi voksnes. Det betyder, at man som familie skal forsøge at finde et fælles værdisæt. Det vil sige værdier for far, mor - og barn. Et værdgrundlag som hele familien trives med. 



Ligeværd giver selvværd. Det giver selvværd at have værdi i forhold til den familie, man som barn vokser op i. Det giver selvværd at vokse op og mærke, at man har en plads, at man er vigtig for familien, og at man betyder noget. At man er en ligeværdig medspiller i familien. Det handler om, at ingen føler sig mindre værd. 



Der er mange situationer, hvor dit barn kan føle sig mindre værd i forhold til dig. Der vil ofte være stor autoritet bag dine ord. Når du siger ting, så er det sådan, og du ved bedst, netop fordi du er den voksne. Du er på mange måder både fysisk, ...


Annonce

... mentalt og verbalt dit barn overlegent, og derfor skal der ikke ret meget til, før dit barn kan føle sig mindre værd sammenlignet med dig. Når vi i familien skal være ligeværdige, er det derfor vigtigt, at ingen føler sig mindre værd. 



At alle i familien har lige stor værdi er essentielt i forhold til den forskel, der er på at være barn og at være voksen. Vi har forskellige roller i familien, og vores roller i familien er ikke lige - og det skal de heller ikke være. Men ligeværdighed i familien opstår, når du møder dit barn i øjenhøjde. Det vil sige, når du møder dit barn i forold til barnets alder og den udvikling, som dit barn går igennem, og ikke stiller krav, som dit barn ikke kan håndtere. Du skal ikke undlade at stille krav. Ligeværdighed opstår op, når du giver dit barn små pligter og lader dit barn tage ansvar og deltage i beslutninger. 



Ligeværdighed er at lytte til dit barn og de behov, som dit barn giver udtryk for. Det er at engagere dig i dit barn og i det, barnet fortæller og interesserer sig for. Ligeværdighed opstår, når du er nærværende i samværet med dit barn, og når du accepere dit barn, som han eller hun er. Når du ikke forsøger at lave dit barn om. En kærlig huskesætning er, at børn gør det, de gør, fordi de ikke kan gøre andet.



Dette og meget mere kan du læse i min bog "Helens bog om Børn & Opdragelse - Tydelige voksne giver trygge børn".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce