Annonce

Annonce

Derfor skal du sige farvel, når du går


4. august 2021


Uanset om dit barn skal passes af bedsteforældre, i d​agpleje eller i vuggestue, så kommer der et tidspunkt, hvor du er nødt til at gå fra dit barn. Og det kan måske virke som en god idé at liste væk, uden at dit barn ser, at du går. Men det bør du ikke gøre - det er faktisk vigtigt, at I siger farvel til hinanden. 



Hvis du pludselig forsvinder



Når du går uden at sige farvel, så vil dit barn kunne opleve, at du pludselig er forsvundet, og det kan gøre barnet unødig utryg. Dit barn ved ikke, hvor du er, eller hvad der sker. Dit barn kan ikke forholde sig til, at du pludselig er væk. Det kan skabe en følelsesmæssig utryghed i dit barn.



Det kan sammenlignes med den utryghed, som du også selv ville føle, hvis dit barn pludselig forsvandt eller din partner gik uden at sætte ord på "nu går jeg". Det er ikke rart, når nogen pludselig bare er gået. 



Tag derfor den tid, der er nødvendig for at sige farvel. Og sig farvel, også selvom du føler, at det er svært for dig.



At gå uden at sige farvel fjerner ikke smerten



De fleste børn kan begynde at græde, når de mærker, at mor eller far går. Derfor kan du godt føle, at det er lettere for dig at gå, hvis dit barn ikke opdager det. Men, at du pludselig er væk, fjerner ikke barnets smerte. Det kan derimod forstærke smerten, når barnet oplever, at du ikke længere er der.



Når du går, og barnet græder, så vil det ofte være fordi, det gør barnet naturligt ked af det. Det er naturligt, at barnet bliver ked af det, når du går og I skal adskilles. Men, den person der er tilbage sammen med barnet kan trøste, berolige og betrygge - og hjælpe barnet videre med dagen. Hvis du går uden at sige farvel, så vil barnet kunne blive panisk ked af det og derfor rigtig svær også for andre at trøste. Der er meget stor forskel på om dit barn bliver naturilgt ked af det eller panisk ked af det. 



At sige farvel er med til at give tillid



Når du overlader dit barn i favnen på en anden og siger farvel, så signalerer du "nu går jeg, og personen her passer på dig". Du signalerer på den måde, at du har fuld tillid til, at barnet er i gode hænder, og at dit barn også kan have tillid til, at en anden omsorgsperson tager over, når du ikke selv er til stede. 



Du signalerer også tillid til dit barn - en slags ...


Annonce

... "jeg ved, at du godt kan klare det her", hvilket er en vigtig følelse at give dit barn. Troen på at kunne, troen på, at han eller hun kan er med til at give dit barn selvtillid.



Mistillid kan derimod skabes, hvis du pludselig forsvinder. Det kan give en unødig usikkerhed - kan du forsvinde fra barnet på andre tidspunkter, skal barnet være urolig for, om du pludselig er væk... Dit barn kan begynde at blive usikker på, hvorvidt det kan stole på dig og på at du altid vil hjælpe.



Brug ikke afledningsmanøvrer



Nogle forældre vælger at bruge afledning, når de går ud af huset eller afleverer barnet, men det er helelr ikke en god løsning. Denne metode vil ofte skabe forvirring hos barnet. Det kan gøre barnet usikker på, hvad der reelt skal ske, om mor eller far er på vej væk og barnet vil blive meget forvirret over pludselig igen at opleve, at mor eller far er forsvundet. Det kan skabe en usikkerhed omkring, hvorvidt de kommer tibage og i givet fald hvornår. 



Sig farvel på en god måde



Aflever altid dit barn sammen med en omsorgsfuld voksen, som kan trøste, berolige og betrygge og hjælpe dit barn med at vinke og få sagt farvel - og komme videre med dagens aktiviteter. 



Sørg for netop at vinke og sige farvel, så barnet ikke er i tvivl om, at nu går du.



Signaler tryghed og glæde, når du afleverer. Dit barn spejler sig i dig og dine signaler. Hvis du virker tryg ved situationen og signalerer, at det bliver super hyggeligt, selvom du går, så vil dit barn naturligt også føle større tryghed og ro ved det hele.



Har du selv meget svært ved at aflevere dit barn f.eks. i dagpleje eller vuggestue, så lad din partner aflevere i stedet. 



Hold fast i dit farvel. Det er vigtigt, at du ikke går frem og tilbage flere gange, når du først har sagt farvel og vinket, så gå. Hvis du bliver ved med at gå tilbage, fordi barnet f.eks. græder, så vil dit barn tolke dine handlinger som utryghed. Der må være noget galt, siden du har svært ved at gå, og så vil barnet naturligt ikke være der, men vil med dig. 



Sørg for at have et fast "vi-siger-farvel-ritual". Genkendelighed giver tryghed, og når I siger farvel på samme måde hver gang, så lærer dit barn, at det er sådan, det foregår. Dit barn lærer, at nu går mine forældre, og de kommer igen senere. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce