Annonce

Annonce

Dansk forskning: Spædbørn græder mindre efter kiropraktisk behandling


14. maj 2021


Et stort forskningsprojekt på Syddansk Universitet v​iser, at spædbørn, der lider af kolik, får reduceret deres gråd, når de modtager kiropraktisk behandling. Børn der græder meget, får den største effekt. Det fortæller Dansk Kiropraktor Forening.Kiropraktisk behandling af spædbørnSundhedsstyrelsen har i 2011 lavet et notat til sundhedsplejersker vedr. kiropraktisk behandling af spædbørn. Det fremgår blandt andet af dette notat, at kiropraktorer er autoriserede sundhedspersoner, der er underlagt særlige forholdsregler ved behandling af børn under 1 år. Det er blandt andet vigtigt at sikre sig, at barnet ikke lider af en sygdom eller lidelse, der skal diagnosticeres eller behandles af en læge, før der gives kiropraktisk behandling. En kiropraktors opgave er at undersøge, forebygge og eventuelt behandle biomekaniske funktionsforstyrrelser hos børnene. Det understreges, at kiropraktorer ikke varetager barnets generelle sundhedstilstand, og Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet: "Specielt for spædbørn med kolik anføres i bekendtgørelsen, at en række sygdomme må overvejes inden kiropraktisk behandling iværksættes (obstipation, misdannelser i mave-tarmkanalen og urinvejene, enzymsystem defekter, brokdannelse, mavemundsforsnævring, betændelsessygdomme i mave-tarmkanalen og fejlernæring, herunder hyper- og hypogalakti), idet kiropraktoren ikke har sundhedsfaglig kompetence til at diagnosticere disse tilstande.Sundhedsstyrelsen skriver også "Spædbørnskolik er en udelukkelsesdiagnose. Det indebærer, at et barn med kolik i øvrigt skal være rask og i god trivsel. Der er ikke evidens for at funktionsforstyrrelser i ...


Annonce

... bevægeapparatet kan være årsag til kolik hos spædbørn. Der er kun meget begrænset videnskabenlig dokumentation for kiropraktisk behandling af spædbørn med kolik, og det er på nuværende tidspunkt uafklart om det har en gavnilg effekt, ligesom eventuelle uønskede effekter ikke er tilstrækkeligt belyst". Ny forskningI følge Dansk Kiropraktor Forening, så viser et stort forskningsprojekt fra Syddansk Universitet, at spædbørn, der lider af kolik, i gennemsnit får reduceret deres gråd med en halv time om dagen, når de modtager kiropraktisk behandling.Kikker man mere detaljeret på resultaterne, så viser det sig, at det især er de børn, der græder meget, som har mest gavn af kiropraktisk behandling. Børn der græder 9 timer om dagen, får omtrent halveret deres grådtimer, mens de børn der græder mindst oplever en lavere effekt. Om studietI studiet har deltaget knap 200 spædbørn i alderen 2-14 uger. De græder eller "beklager sig" i mindst 3 timer om dagen, 3 dage om ugen og har gjort det i mindst 2 uger - men er derudover vurderet sunde og raske. Det er altså børn, som af uforklarlige årsager ikke har det godt - og derfor får diagnosen kolik.Forskningsprojektet er afviklet således, at forældrene har modtaget information og rådgivning. Herefter har forældrene forladt kiropraktorens konsultation, og halvdelen af børnene er blevet behandlet, mens den anden halvdel ikke er blevet behandlet. Efterfølgende har forældrene rapporteret på barnets reaktion - uden at vide om deres barn er blevet behandlet eller ej. Der er ikke indberettet bivirkninger for de behandlede børn, hvilket er rigtig godt. Resultatet viser dog også, at vi stadig ikke ved meget om kolik og hvilken behandling, der virker på hvilke børn. Bedste hilsnerHelenAnnoncer

Sponsorerede artikler

NYHED! Olívy nu i rejsestørrelse

Nu kan du også forebygge en rød babynumse, når du rejser med din baby. Olívy baby care - diaper change findes nu i en 100 ml. rejsevenlig flaske. En fin, lille rejsemakker, som passer perfekt i håndtasken.

Olívy baby care – diaper change i nyt design

Glæd jer også til ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce