Annonce

Annonce

Læselyst - sådan motiverer du dit barn


11. februar 2021


Man ved at læsning er vigtigt. At kunne læse e​r essentielt for at kunne tilegne sig viden og blive klogere på verden. Samtidig kan barnet via bøger opleve forskellige former for verdener, der både kan støtte barnets fantasi og forestillingsevne, kan spejle den virkelighed, som barnet lever i, og som også hjælper barnet med at koncentrere sig og fordybe sig. 



Undersøgelser viser, at hvis barnet læser 15-20 minutter hjemme hver dag, så støttes barnets læseudvikling betydeligt. Derfor er det vigtigt, at vi støtter vores børn i at læse både i skolen og derhjemme. Og derfor vil mange dansklærere netop opfordrer til, at vi læser dagligt med vores børn derhjemme. 



Det kan dog være lettere sagt end gjort. Og undersøgelser viser, at læselysten blandt danske børn falder. En undersøgelse fra 2016 viser, at danske elever ligger lavt, når det kommer til læseglæde. Sammenligner vi os med udlandet, så kan kun 20 procent af de danske elever rigtig godt lide at læse, hvor tallet internationalt er 43 procent. 



En undersøgelse lavet af Danmarks Biblioteksforening i sommeren 2020 viser, at corona-nedlukningen af Danmark har øget danskernes læselyst. Flere bøger er blevet udlånt, og både børn og voksne har læst mere, end de plejer, måske fordi der pludselig har været mere fritid. Det er super godt og rigtig meget værd. Det kan dog stadig være svært at holde interessen og motivationen hos børnene, og derfor får du i dag mine10 råd til, hvordan du kan motivere dit barn til at læse mere.



1) Hjælp dit barn til at læse - både af pligt og af lyst.



Når man læser af pligt, så læser man et bestemt tekststykke, et bestemt kapitel eller en bog. Det er en lektie, en opgave, som barnet har fået for, men som barnet ikke nødvendigvis oplever interessant. At læse af pligt hjælper dog ofte stadig barnet til at blive en bedre læser og til at forstå forskellige tekster.



Det er vigtigt at læse af lyst. Det er først, når barnet finder en bog, som barnet rigtigt oplever interessant, at lysten til at læse spirer frem. Lysten skabes ved at finde et emne, som giver barnet lyst til at læse mere. Lysten til at læse, er den indre motivation. I en undersøgelse fra 2017 om børns læsevaner udtrykker 46 procent af børnene, at de læser mere, hvis de finder emnet interessant.  



2) Find ud af, hvad dit barn interesserer sig for



Der findes rigtig mange forskellige genrer, når man læser, og det er en god idé at tale med dit barn om de forskellige typer af bøger, så I netop pejler jer ind på, hvad barnet interesserer sig for. Mange yngre børn vil f.eks. gerne læse fagbøger, fordi yngre børn generelt er meget videbegærlige og derfor interesserede i at finde ud af, hvordan ting virker - større børn vil måske gerne læse bøger om hverdagen, det virkelige liv i klassen eller i familien.



Der findes f.eks.



Fagbøger: Det kan være bøger om f.eks. dyr - farlige dyr, insekter, kæledyr, dyr i zoologiske haver, dyr i junglen, ulækre dyr osv. Det kan også være bøger om biler og fly, motorer, eller bøger om jorden og universet, eller det kan være fritidsinteresser som f.eks. fodbold, mode eller hvordan man fletter hår eller lærer at strikke.



Krimi og spændingsbøger: Der findes mange bøger, som har et spændende plot og et mysterium, der skal opklares. Krimibøger netop skrevet til børn, og hvor der er modige helte og skruppelløse skurke, uden at man bliver bange og får mareridt, men netop bliver underholdt. 



Fantasy: Det er blevet en populær genre efter f.eks. "Harry Potter" og "Skammerens datter", og I kan finde flere bøger som trækker læseren ind i en verden fyldt med drager og magi. En verden hvor familie og venskab har fokus, og hvor meget kan lykkes, hvis vi hjælper hinanden.



Eventyr: Eventyr kan være de gode gamle klassikere af f.eks. H.C. Andersen som f.eks. "Klods Hans" og "Fyrtøjet", eller "Hans og Grete" af brødrene Grimm, eller f.eks. "Guldlok og de 3 bjørne". Mange eventyr har en lidt voldsom ...


Annonce

... handling, men ender ofte lykkeligt og godt. Det kan også være Astrid Lindgrens eventyrverden om f.eks. "Pippi" eller "Ronja Røverdatter"...



Nyere klassikere: Så er der alle de rigtig gode nyere børnebøger, det man måske kan kalde ny-klassikere som f.eks. "Gummi Tarzan", "Vitello-bøgerne", "Iqbal Farooq", "Sallys far", "Karlas Kabale"...



Bogen bag filmen: Hvis dit barn er meget glad for en bestemt film eller tv-serie, så kan du undersøge om den også findes som bog. Er barnet vild med filmen kan det motivere til også at læse bogen... og ofte er der jo 



3) Find bøger der passer til dit barns læseniveau. Hvis dit barn har rigtig svært ved at knække læsekoden og ofte går i stå undervejs i læsningen, bliver frustreret og ked af det, så er det vigtigt, at finde en bog eller en tekst, som passer til barnet, og som kan give små succesoplevelser. Hvis dit barn mister troen på at han eller hun kan læse, så mistes også lysten til at forsøge.



4) Lad dit barn selv vælge sin bog. Motivation og læselyst skabes ikke ved at du vælger, bestemmer eller presser dit bran. Prøv i stedet at lade dit barn vælge det emne og den bog, som barnet umiddelbart virker til at have lyst til at læse. Det du vælger oplever dit barn måske som for svært eller for kedeligt, eller måske virker bogen for lang og for uoverskuelig.



5) Læs højt for dit barn. Der er rigtig mange gode grunde til at læse højt for børn. Faktisk er der kun fordele ved højtlæsning - det styrker blandt andet dit barns sprog, det støtter barnets kognitive, tankemæssige udvikling, det vækker sanserne og støtter barnets evne til empati. Læs også min artikel "Derfor skal du læse højt for dit barn".



6) Lad dit barn læse højt for dig. Ligesom du nogle gange læser højt for dit barn, så vil dit barn også kunne læse højt for dig. Ikke som en "test" eller en "lektie", men som en almindlig god højtlæsningsbog imens du f.eks. er igang med at tilberede mad, ordner vasketøj eller lignende. Du kan på den måde hjælpe lidt undervejs, hvis dit barn går i stå, men du viser også at du prioriterer læsningen og at I kan gøre det sammen. 



7) Brug lydbøger. Børn der har svært ved at læse, har meget stor glæde af, at få læst op og kunne lytte til, når du eller en forfatter læser højt. Nogle gange kan dit barn lytte imens det følger med i teksten. Andre gange kan dit barn bare lytte til bogen. Bogen må gerne være af en sværhedsgrad, som er højere end det, som barnet selv vil kunne klare at læse. 



8) Skab hyggelige læse steder. Det er mere hyggeligt at sidde og læse i sin seng, i sofaen eller i en lænestol, end det er at læse ved skrivebordet eller spisebordet. Det er også hyggeligt at have en læselampe, ligesom det kan være hyggeligt at have lidt at drikke og lidt snacks, der hvor man vil sætte sig med sin bog. Jo hyggeligere rammer, jo mere motiveret for at gå igang med en bog vil dit barn ofte være.



9) Læs og kend de samme bøger, som dit barn. Det er vigtigt, at du taler med dit barn om det barnet læser. Det er sjovere at læse, hvis man er to om at læse bogen eller kender til bogen og derfor kan dele sin læseoplevelse. Det kan både være sjove passager eller det kan være en spændende handling, som man taler om og deler oplevelsen af. 



10) Læs selv bøger. Du er naturligt rollemodel for dit barn, så jo mere du selv sætter dig med en bog, jo mere vil dit barn spejle sig i det. Hvis du selv har tendens til at sidde med din telefon eller ofte sidder foran computeren, så vil det være mere sandsynligt at dit barn også gør det. Så vil du gerne hjælpe dit barn til at læse i fysiske bøger, så er det en god idé at gøre det selv. 



Rigtig god læselyst til alle :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce