Annonce

Annonce

Når du giver dit barn flaske


8. maj 2006

Der kan være mange gode grunde til at give sit barn flaske. D​u kan sagtens være en god mor selv om du ikke ammer. Jeg har skrevet denne artikel for at give dig gode råd om flaskegivning. Artiklen er til dig, der både ammer og giver flaske og til dig, som kun giver flaskeernæring.
 
Hvad er modermælkserstatning
 
Modermælkserstatning er et fuldgyldigt ernæringsprodukt, hvilket betyder at barnet kan leve udelukkende af dette. Modermælkserstatning kan bruges fra fødslen.
Det er sammensat så det ligner modermælk mest muligt, dog er indholdet af protein, mineraler og vitaminer højere end i modermælk, fordi barnet ikke optager nogle af næringsstofferne helt så godt, som hvis det får modermælk.
Der er særlige krav til og kontrol af modermælkserstatninger i Danmark.
Modermælkserstatninger kan købes færdigblandede i ”Brikker” og i pulverform, hvor man selv skal blande vand og pulver.
 
Forskellen på modermælkserstatning og tilskudsblanding
 
Jeres barn kan leve udelukkende af modermælkserstatning. Det kan gives fra fødslen og betegnes ofte som type 1.
Tilskudsblanding er i modsætning til modermælkserstatning ikke fuldgyldigt og jeres barn kan således ikke leve at dette alene. Det gives som tilskud til anden mad og må derfor først gives efter 4 mdr.´s alderen. Tilskudsblanding betegnes ofte type 2 og i alderen 4-6 mdr. anbefales maximalt 2 flasker (max 400 ml.) i døgnet.
Vælling er en tilskudsblanding, så det anbefales også her at man max. giver 2 flasker vælling i døgnet i alderen 4-6 mdr.
 
Børn med risiko for at udvikle allergi
 
Hvis jeres barn er i risiko for at udvikle allergi eller barnet har mælkeallergi, så anbefales de specielle modermælkserstatninger Nutramigen eller Profylac. De købes på apoteket. Tal med din sundhedsplejerske om, hvorvidt det er aktuelt for jer.
 
Børn som gylper meget
 
Hvis jeres barn gylper rigtig meget eller kaster op, så har dit barn måske det der hedder reflux. Til børn med reflux anbefales den modermælkserstatning, som hedder Enfamil AR. Den købes også på apoteket.
Tal med din sundhedsplejerske om, hvorvidt det er aktuelt for jer.
 
Tilberedning af modermælkserstatning
 
Det er vigtigt at følge brugsanvisningen på pakken med modermælkserstatningspulver. Mængden af pulver og vand skal være nøjagtig og der kan være forskel imellem de forskellige produkter.
Følg nedenstående fremgangsmåde:
 1. Tænd for den kolde hane, lad vandet løbe lidt så ca. 200 ml er løbet ud inden du tager vand til modermælkserstatningen.
 2. Kog vandet i en gryde eller el-kedel.
 3. Nedkøl vandet til temperaturen, som anbefales på pakken med modermælkserstatningspulver. Det er som regel mellem 40-60 grader.
 4. Hæld den ønskede mængde vand i flasken. Hæld altid lidt mere op end du regner med dit barn kan spise.
 5. Tilsæt passende mængde pulver. Læs igen på pakken med modermælkserstatningspulver.
 6. Ryst flasken grundigt.
 7. Dryp mælk ud på indersiden af håndledet eller på håndryggen for at mærke at temperaturen er passende. Mælken må ikke føles hverken varm eller kold.
Der bruges altid kogt vand i de første 4 måneder og gerne længere, da dette nedsætter risikoen for bakteriel forurening.
For at mindske infektionsrisikoen bør man altid kun fremstille 1 flaske af gangen. Denne anbefaling gælder for børn født til tiden de første 2 måneder. Til for tidligt fødte børn, børn med lav fødselsvægt og børn med medfødte immundefekter bør der kun tilberedes 1 flaske af gangen i den tid, hvor de udelukkende ernæres med mælk på sutteflaske.
Mælk bør aldrig opvarmes igen og den mælk, som således kan være tilbage i flasken, når barnet har spist, skal altid kasseres.
 
Modermælkserstatning med på tur
 
Når I skal på tur og har behov for at tage mælk med til jeres barn, kan det anbefales at medbringe rene skoldede flasker med kogt vand og først fylde pulveret på flasken umiddelbart før barnet skal spise.
Man kan også købe ”brikker” med færdigblandet modermælkserstatning, som hældes på en ren flaske umiddelbart før måltidet. Opvarmning er ikke nødvendig, men anbring brikken under barnets dyne, så den har kropstemperatur. Det sker der ikke noget ved, da den er UHT–behandlet.
 
Tilberedning og opvarmning i mikrobølgeovn
 
Der sker ikke nogen forringelse af modermælkserstatningens næringsindhold ved tilberedning og opvarmning i mikrobølgeovn.
Flasken skal være beregnet til mikrobølgeovn og den skal stå op og opvarmes uden låg eller påsat flaskesut.
Brug følgende fremgangsmåde:
 1. Tag en ren skoldet sutteflaske
 2. Kom den ønskede mængde vand i fra den kolde hane (husk at lade ca. 200ml vand løbe ud først).
 3. Stil flasken i mikrobølgeovnen og varm op så vandet koger
 4. Nedkøl vandet til temperaturen, som anbefales på pakken med modermælkserstatningspulver. Det er som regelmellem 40-60 grader.
 5. Tilsæt passende mængde pulver. Læs igen på pakken med modermælkserstatningspulver.
 6. Ryst flasken grundigt. Vær opmærksom på at mælken kan blive uens opvarmet i mikrobølgeovn.
 7. Dryp mælk ud på indersiden af håndledet eller på håndryggen for at mærke at temperaturen er passende. Mælken må ikke føles hverken varm eller kold. Vær opmærksom på at ved ...


Annonce

... opvarmning i mikrobølgeovn kan mælken i flasken være betydeligt varmere end du kan mærke uden på flasken.

Valg af flaske
 
I dag bruges mest flasker af plastik, som ikke kan gå i stykker. Når du vælger sutteflaske, så er det en god idé at vælge ud fra følgende:
- Nem at gøre ren
- Skal kunne holde tæt, det vil sige at sutten skal passe til flasken
- Der må ikke være skarpe kanter
- Der skal være tydelig skalainddeling, som ikke forsvinder i vask
- Flasken skal kunne tåle at falde på gulvet
- Flasker af glas kan være et godt og miljøvenligt alternativ til plast
- Undgå plastflasker med påtrykte billeder af PVC, da dette kan afgive stoffer, når flasken er slidt.
 
Valg af flaskesut
 
Du kan købe sutter af lates/naturgummi eller sutter af silikone. Sutter af naturgummi er brune, bløde og elastiske, hvor silikonesutter er hårdere, farveløse og gennemsigtige.
Det anbefales at bruge sutter af latex/naturgummi, når barnet først får tænder. De skarpe tænder kan bide stykker af den hårdere silikonesut.
Flaskesutter fås i forskellige størrelser og med forskellig størrelse huller. Det vil sige at der er sutter som passer til børn i forskellige aldre og sutter som passer til, hvilken type væske man giver barnet. Om det f.eks. er modermælkserstatning eller vælling.
Det er muligt selv at lave ekstra huller med en opvarmet nål i en naturgummisut, men i en silikonesut kan det ikke lade sig gøre, da hullet smelter delvist sammen igen.
Det anbefales at sutter udskiftes efter 4-6 uger.
 
Når du giver dit barn flaske
 
Det er vigtigt at det er en hyggestund for både dig og dit barn at give flaske og dit barn må aldrig ligge alene med sin flaske.
Sæt dig med barnet i favnen, som hvis du ville amme. Dit barn har brug for den nærhed og kontakt. Giv flasken så der ikke kommer luft i sutten, men så flaskesutten er fyldt med mælk.Lad dit barn få en lille pause af og til under måltidet, så barnet kan bøvse, hvis det har behov for det. Nogle børn spiser meget hurtigt af en flaske og andre børn skal have længere tid til det. Tal derfor med din sundhedsplejerske om, hvilken metode der passer dig og dit barn bedst.
Når du giver dit barn flaske er det meget vigtigt at du ser på dit barn og således har både fysisk og psykisk kontakt. Du bør holde dit barn let oprejst, fordi der kan komme mælk til mellemøret, hvis barnet ligger for fladt og det kan være en medvirkende årsag til mellemørebetændelse. Udnyt også altid ”bøvsetiden” om dagen til at snakke/pludre med dit barn.
 
Hvor store portioner
 
Det er meget forskelligt hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser mere om morgenen eller om aftenen end midt på dagen og dit barn skal have lov til selv at regulere sit behov.
En tommelfingerregel er at barnet har brug for ca. 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige at et barn på 3600g har brug for ca. 600 ml færdigblandet modermælkserstatning i døgnet og et barn på f.eks. 6000g har brug for ca. 1000 ml færdigblandet modermælkserstatning i døgnet. I takt med at barnet vokser og tager på øges altså behovet for mere mælk.
Pres aldrig dit barn til at spise op. Hvis du har svært ved at få dit barn til at spise sit behov på flaske, så tal med sundhedsplejersken om det.
Opvarmet modermælkserstatning skal bruges straks. Det barnet levner, skal altid smides ud. Bakterier lever godt i modermælkserstatninger og derfor må mælk ikke blive stående på bordet.
 
Rengøring af flasker og sutter
 
Flasker og sutter rengøres efter hvert brug. Du skal være meget omhyggelig med hygiejnen, fordi varm mælk samler bakterier. Mælkerester sidder i skruegangen og på kanterne af flasken samt i låget.
Flasker og låg renses med flaskerenser/opvaskebørste, opvaskemiddel og varmt vand. Sutterne gnides med groft salt så de slimede mælkeresterfjernes.
Flasker og sutter skyldes grundig og koges under låg i 2-3 minutter i almindeligt vand. Herefter opbevares flasker og sutter tørt og tildækket.
Hvis du har opvaskemaskine kan flaskerne vaskes i den. Du skal dog vaske mælkerester af før flaskerne kommes i maskinen. Og flaskerne bør skoldes efterfølgende for at fjerne eventuelle sæberester.
 
Udskillelse
 
Når dit barn udelukkende får modermælkserstatning, skal det have afføring 1 gang i døgnet. Hvis dit barn ikke har det, så tal med din sundhedsplejerske.
 
D-vitamin og jern
 
Dit barn skal have 5 dråber D-vitamin dagligt, selv om det får modermælkserstatning.
 
Dit barn behøver ikke at få jerntilskud fra 6 mdr. hvis det her får min 400 ml modermælkserstatning dagligt.
 
Modermælkserstatning i overgangsperioden, hvor barnet begynder med skemad
 
Når barnet begynder at spise skemad, skal du stadigvæk fortsætte med modermælkserstatning. I begyndelsen, hvor barnet kun tilbydes smagsprøver af skemaden, gives samme mængde modermælkserstatning som tidligere. I takt med at barnet kan spise mere og mere skemad vil barnet spise mindre og mindre mælk af flasken og samtidig vil barnet begynde at kunne drikke mælk af en kop.
Frem til 9 mdr.´s alderen udgør modermælk og modermælkserstatning fortsat en stor del af barnets behov.  Og først efter 9 mdr´s alderen kan barnet tilbydes større mængder komælksprodukter. Fra 1 års alderen behøver barnet ikke længere sutteflaske.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce