Annonce

Annonce

De 10 bedste råd til mormor (og farmor)


18. november 2020


I anledning af at jeg netop er blevet mormor, så bad​ jeg i sidste uge modtagerne af mit nyhedsbrev om gode råd - selvom jeg giver masser af gode råd til jer forældre, så tænkte jeg, at jeg måske også kunne lære noget af jer... :) Derfor ville jeg gerne høre, hvad I som forældre særligt gerne ville have at mormor (eller farmor) gjorde eller ikke gjorde.



- Og tusind tusind tak for alle jeres tilbagemeldinger. Jeg bliver som altid meget rørt over, at så mange af jer skriver tilbage, og at I bruger tid på at uddybe og forklare. Det er helt vildt dejligt, og jeg har taget det hele til mig!



I dag får i derfor et sammendrag med lidt uddybende forklaringer af de 10 bedste råd til mormor - som naturligt også kan bruges af farmor/bedstemor :)



1. Kom gerne med gode råd - MEN, giv aldrig råd uden at du er blevet spurgt!



Dette råd er det, som allerflest nævner. Vigtigheden i ikke at komme og virke belærende eller at sige ting, som naturligt let bliver opfattet som en kritik fremfor en hjælp. Som nybagt mor er man særlig følsom overfor, hvad andre siger, og alle gør deres bedste, så hvis man får en oplevelse af, at ens mor ikke synes, at man gør det godt nok, så bliver man rigtigt ked af det. Som nybagte forældre bliver man både såret og vred, hvis mormor (farmor) blander sig uden at være blevet spurgt.



2. Vær tilgængelig, stil dig til rådighed



Det er dejligt at vide, at mormor er der og prioriterer at være der, når man har brug for det. Det kan være mange forskellige situationer, hvor mormors hjælp er ønsket, og det er rigtig rart at vide, at du er der, når der er behov for det. Selvom mange mormødre arbejder, så gør det ondt, hvis du ofte har for travlt, og man som lille ny familie ikke føler sig prioriteret og hjulpet, når der er brug for det. Nogle gange er det nok ilge at tale i telefonen sammen, andre gange er det vigtigt, at du bare kommer.



3. Vis begejstring for det den nye familie oplever



Det betyder rigtig meget, at mormor viser begejstring, når mor ringer og fortæller, hvordan det går, hvad børnene har lært, og hvad de oplever. Selvom du måske synes, at du har hørt det før, eller tænker, at sådan er det for de fleste, eller du måske har hørt det samme om de lidt ældre børnebørn, så er det vigtigt, at du deler glæden og begejstringen for hvert barnebarn og hver familie. Hver familie og hvert barn har brug for at føle sig som noget særligt.



4. Vær engageret og deltagende i dit barnebarn



Når du er sammen med dit barnebarn så vis, at du har lyst til at være sammen med barnet. Prioriter at pludre, snakke, lege, opleve sammen med barnet. Lyt til dit barnebarn, og til det han eller hun fortæller dig eller gerne vil inddrage dig i. Jo mere du tager del i barnets leg og viser barnet, at du har tid, jo bedre er det. Det betyder rigtig meget for både mor og far, at kunne mærke glæden, kærligheden, engagement og begejstringen fra mormor. Og her er TID og NÆRVÆR meget vigtigt. 



5. Giv dit barnebarn kærlighed



Det er godt, hvis barnebarnet har masser af fysisk kontakt og nærhed med mormor. Det kan være, at I kysser, krammer, tumler, sidder tæt sammen, måske giver du ham eller hende en kildetur. Det kan også være måden, I ser på hinanden på, at mor og far kan se, at I har et særligt bånd mellem jer, og barnebarnet kan mærke, at det er elsket. Rolige stunder, regelmæssighed - at man ved, hvordan det er hos mormor, er også rigtig rart. Du må også meget gerne fortælle dit barnebarn, at du elsker ham eller hende. En mor skrev blandt andet "det er det bedste at mærke, at andre også elsker ens barn!".



6. Pres ikke dit barnebarn til fysisk kontakt, kys og kram



Når pkt. 5 er ...


Annonce

... sagt, så er det dog også meget vigtigt at lade barnet komme selv. Mange har skrevet, at de gerne vil have at barnebarn og mormor (farmor) har fysisk kontakt, men det skal komme naturligt. Det er vigtigt ikke at presse barnebarnet til at blive holdt, - og det gælder både de mindste og de ældre børn. Hvis den lille græder, så lad mor trøste. Hvis barnet hellere vil sidde ved siden af dig i sofaen, så gør det og pres ikke barnet til at sidde på skødet. Hvis barnet helst vil sidde ved siden af sin mor eller far, så pres ikke barnet til at sidde ved siden af dig. 



7. Tænk over gaver til barnebarnet



Det er rigtig rart for både barn, mor og far, at der ikke gives gaver, som man måske allerede har, måske ikke har plads til, eller som måske ikke passer til barnets alder eller interesse. Det er en god idé, at du drøfter evt. gaveidéer med forældrene, før du køber noget til barnebarnet. Og når du køber gaver til flere børnebørn, så gør ikke forskel mellem børnene. Det er meget vigtigt, at du ikke forskelsbehandler, når du giver eller køber ting til dine børnebørn. Selvom børnene måske er for små til at opfatte det, så er det hjerteødelæggende for forældrene at mærke, hvis du gør forskel.



8. Hjælp med de praktiske ting



Mange fortæller, at de rigtig gerne vil have hjælp til f.eks. rengøring, havearbejde eller måske vil det bare være rigtig dejligt, hvis du ville lave en masse frikadeller, som kunne ligge klar i fryseren til en aften, hvor der var lidt stress på. MEN - det er rigtig svært at bede om hjælp, også selvom din hjælp måske er det, som aflaster og hjælper allermest. Og selvom du tilbyder din hjælp, kan det være svært at sige ja tak. Derfor kan det måske være en idé, at du nogle gange bare siger "skal jeg ikke lige ordne badeværelset, når jeg nu er her?". Det vil gøre det lettere at takke ja, hvis man synes, det kunne være rart - eller sige nej, hvis man synes, det er for grænseoverskridende. 



9. Tilbyd at holde øje med den lille



Nogle børn er meget tryghedssøgende og kræver rigtig meget kropskontakt, og som mor kan man godt føle, at man er ekstra meget på hele tiden og derfor savne lidt tid til sig selv. Det er hårdt, når alle siger, at "man skal sove, når baby sover", for nogle gange er behovet ikke at sove, men at kunne nå et bad eller måske kunne løbe en tur eller dyrke en hobby. Og her kan det være en stor hjælp, hvis mormor tilbyder at holde øje med den lille en times tid. Stadig være i huset, men lige holder øje, så mor kan bruge sin tid på sig selv eller noget andet.



10. Din datter er ekspert i sit barn



En mor skrev blandt andet: "I form af den person du er, og det du kan, så kan din datter måske blive i tvivl, når du 'står ved siden af'. Den tvivl, som man ofte kommer i, når man er sammen med en person, som virkelig ved noget om det, man selv skal udføre. Tal derfor med din datter om, hvad hun har brug for og få sat nogle ord på, hvordan hun har det med, at du er ekspert på børn, men det er hende, der er ekspert på hendes datter - også selvom hun er helt grøn i faget".



Dette er et meget personligt råd til mig og et virkelig godt råd, som jeg tænker, at rigtig mange fagpersoner kan have glæde af. Der er jo masser af jordmødre, sygeplejersker, sundhedsplejersker, familievejledere, læger, pædagoger, psykologer, lærere osv. som ved en masse om børn, som arbejder professionelt med børn - og som bliver bedsteforældre.



Tusind tak til jer alle for de mange gode, personlige og ærlige råd. Mange af dem er hermed givet videre til alle bedsteforældre derude :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce