Annonce

Annonce

Uld er mere end bare uld


30. september 2020


Nu nærmer vi os hastigt efterår og vinter, og d​et betyder, at der skal lidt ny og varmere påklædning til. Det betyder også, at det inderste lag tøj, som dit barn har på, meget gerne må være uld, da det vil være med til at regulere dit barns temperatur og dermed holde dit barn varm.



Et gammelt råd lyder "brug uld i alle måneder, som ender på bogstavet R". Det vil sige alle måneder fra september til og med februar. Når det er sagt, så kan uld faktisk bruges hele året rundt, hvis man har lyst til det :) Der er dog ingen tvivl om, at det faktisk er uldsæson nu. Men - uld er mere end bare uld, og det er derfor en god idé at kende lidt til forskellen på de produkter, du kan købe i butikkerne netop nu.



3 gode grunde til at vælge 100% ren uld



1. Uld isolerer og regulerer barnets temperatur. Når det er koldt, så hjælper ulden dit barn med at holde sig varm, og når det er varmt og dit barn sveder, så vil ulden hjælpe dit barn med at komme af med varmen. Ulden har en masse lange snoede fibre, som giver millioner af små luftlommer over huden, og det er netop med til at give barnet en stsabil temperatur.



2. Uld kan suge op til 40% af sin egen vægt. Det betyder, at hvis dit barn sveder meget, så vil ulden suge sveden, og lede sveden videre, og dit barn vil derfor stadig føle sig tør på kroppen. 



3. Uld kan ofte vaskes mindre hyppigt end andet tøj. Uld har en antibakteriel og selvrensende effekt og kan derfor nogle gange bare luftes igennem og er derefter klar til brug igen. 



Uld blandet med silke



Silke har en evne til at tilpasse sig vores kropstemperatur og den temperatur, der er omkring os. Så hvis det er varmt, så vil silke kunne suge vores sved og samtidig give os en lidt kølig og tør fornemmelse på vores hud. Hvis det derimod er vinter og koldt, så kan silken hurtigt opvarmes af vores kropstemperatur og således være med til at holde os varme. 



Samtidig væves silke ofte på en måde, som gør, at f.eks. hustøvmider har svært ved at leve i silke, og så er silke også blødt og dejligt at have på huden, hvis dit barn har børneeksem. Når børn har børneeksem, så klør det og irriterer, og her kan silke være rigtig godt. Altså ren silke - f.eks. et dynebetræk i silke.



For du skal være opmærksom på, at når man laver f.eks. undertøj og nattøj i uld-silke, så blander man ulden og silken sammen. Uld- og silketrådene er blandet ind i hinanden. Hvis dit barn har børneeksem eller er allergisk overfor uld, så er et uld-silkeprodukt derfor ikke den kvalitet, du skal gå efter. Her kan det være bedre med uld-bambus eller uld-bomuld. 



Når uld blandes med silke, så får du tøj, som er rigtig godt til at hjælpe dit barn med at holde en stabil temperatur, uanset om dit barn sover, kravler eller løber aktivt omkring. Samtidig er uld-silke meget blødt at have på, og så kan uld-silke faktisk bruges både sommer og vinter. Har du et barn, som generelt er meget varm, så vil uld-silke ofte også være særdeles velegnet, da det er en tyndere kvalitet.



Uld blandet med bambus



Bambus er på samme måde som både uld og silke både åndbart og svedabsorbrende, og det fungerer også antibakterielt. Det er en stor fordel, når det bruges direkte på kroppen, som undertøj, nattøj, strømper og lignende. 



Bambus er også et meget miljøvenligt materiale, da det kan absorbere langt mere CO2 end træer kan, og da det også kan gro uden vand og kan overleve stor tørke - og også oversvømmelse, hvis det skulle ske. Det vokser meget hurtigt i kontrast til træer, som vokser langsomt og over mange år.



Bambus har også en vis fleksiblitet, som gør, at det kan holde faconen, selvom det vaskes flere gange. Samtidig er fibrene meget bløde, så tøj lavet i bambus er ofte blødt og derfor godt til baby og småbørn. Og så er bambus meget slidstærkt. At blande bambus med f.eks. uld gør derfor at produktet ofte kan holde ekstra længe. 



Når man blander uld og bambus til baby og småbørn, så vil man ofte lave det sådan, at ulden vil være på ydersiden af produktet og bambus på den side, som vender ind mod huden. Det betyder, at hvis man er ...


Annonce

... allergisk overfor uld, eller hvis dit barn f.eks. har børneeksem, og du derfor ikke ønsker uld direkte mod huden, men stadig ønsker at få den gode effekt af ulden, så kan man med fordel vælge produkter af uld-bambus.



Uld blandet med bomuld



Bomuld er godt til at transportere og absorbere fugt, og bomuld er et strækbart materiale, der kan optage en del fugt. Bomuld er godt at bruge, når man gerne vil have en stærk overflade, - det er meget holdbart og tåler også vask ved høje temperaturer.



Når bomuld bliver fugtigt, kan det føles koldt på kroppen. Bomuld kan også let miste sin form, ligesom bomuld kan have tendens til at krympe i vask. Derfor blander man ofte bomuld med andre materialer f.eks. uld, fordi man på den måde forsøger at få det bedste fra bomulden sammen med det bedste fra et andet materiale. 



Når man laver tøj af blandingen uld-bomuld, så vil man ligesom med bambus ofte væve det sådan, at bomulden er på den side, som vender ind mod huden, og ulden er på ydersiden. Det betyder, at hvis dit barn reagerer allergisk på uld, har børneeksem eller du af anden grund ikke ønsker ulden direkte mod huden, så kan du med fordel vælge et uld-bomulds produkt. På den måde får dit barn stadig glæde af nogle af uldens gode egenskaber.



3-lags princippet



Når du skal klæde dit barn på efterår og vinter, så er det en god idé at gå ud fra 3-lags princippet.



Inderste lag



Giv dit barn undertøj f.eks. en bodystockning på, som er lavet af uld. Enten ren uld eller uld blandet med silke, bambus eller bomuld. Jo mere uld produktet indeholder, jo mere får du den fulde effekt af ulden og uldens egenskaber. Efterår og vinter er det bedst at undgå ren bomuld som inderste lag, da det vil holde på fugtigheden og gøre, at dit barn både bliver og føler sig kold.



Det inderste lag kaldes også basislaget, og det skal være tyndt og sidde tæt til kroppen. På den måde kan det hurtigt opsuge fugt og transportere sved videre til mellemlaget, så dit barn hele tiden vil føle sig tør mod kroppen.



Mellemste lag



Dette lag tøj kaldes pgså det isolerende lag. Det betyder, at dit barn har sit almindelige tøj på og derudover f.eks. en ekstra trøje, måske et par overtræksbukser, en sovedragt eller lignende - alt efter temperatur.



Det mellemste lag vil ofte bestå af f.eks. en fleecedragt eller en ulddragt, som den lille måske bruger, når der soves til middag i barnevognen, og det lidt større barn bruger måske en termodragt - termojakke og bukser - som isolerer mod kulde, men dog ikke er vind og vandtæt. 



Det mellemste lag skal som nævnt virke isolerende. Det betyder, at det bør være lavet af uld, fleece, eller det kan være decideret termotøj, som hjælper barnet med at holde sig varm, og som isolerer lidt mod kulden. Det vil være rigtig godt at have på under f.eks. et sæt regntøj, men vil være for koldt, når vinteren kommer, eller hvis det f.eks. blæser meget.



Yderste lag



Dette er dit barns egentlige overtøj, og man kalder også dette for skal-laget. Det betyder, at det yderste lag skal fungere som det vindtætte, det vandtætte og også stadig åndbare lag. Der vil hos børn derfor være tale om en heldragt f.eks. en flyverdragt, eller det kan være et todelt sæt tøj bestående af jakke og bukser. 



Det yderste lag skal også have tapede sømme, så der ikke kan komme vand, fugt, sne ind nogen steder, hvis barnet leger udenfor et par timer.



Hvis barnets overtøj (yderste lag) har et foer i f.eks. uld eller fleece, så vil man nogle gange kunne undgå det mellemste lag, fordi den ekstra trøje er syet ind i f.eks. flyverdragten. Tykkelsen af det isolerende lag, som er syet ind i barnets overtøj, varierer dog, og er det meget koldt, kan barnet derfor stadig godt have behov for en ekstra trøje og måske også et par ekstra bukser....



Mærk altid dit barn i nakken for at finde ud af, om barnet temperatur er passende. Hvis dit barn er våd og sveder i nakken, så har dit barn for meget tøj på, hvis dit barn virker kold, så har det brug for et ekstra lag tøj, og virker dit barn tilpas i temperaturen, så er barnet tilpas klædt på.



Hilsen



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce