Annonce

Annonce

Silent refluks - baby


17. juni 2020


Hvad er Refluks



Refluks betyder egentlig bare, at der l​øber maveindhold (mælk og mavesyre) fra mavesækken op igennem spiserøret, hvorefter det kommer ud som gylp.. og det er til en vis grad helt normalt at små børn gylper.



Nogle børn gylper dog så meget, at det går ud over deres vægtøgning og trivsel. Det er et problem, hvis barnet gylper så meget, at det ikke kan nå at optage næringen fra mælken og nogle børn har også forskellige ledsagesymptomer forbundet med deres gylpen - de kan f.eks. være smerter, eller dårlig søvn, fordi der står mælk og mavesyre og kører op og ned i spiserøret, hvilket gør ondt. 



Man kalder det Gastroesophageal refluks (GER), når der kommer mad op fra maven i spiserøret og når det er betegnet som en sygdom kalder man det Gastroesophageal refluks disease (GERD). Det kan skyldes forskellige ting og man kan behandle det forskelligt - det afhænger helt af årsagen og problemets omfang.



Hvad er silent refluks 



Silent refluks er en form for GERD, men barnet gylper ikke. Der løber stadig mavesyre og mælk fra  mavesækken op i spiserøret, men i stedet for at barnet gylper mælk og mavesyre op, så løber til delbage og ned i mavesæken igen. 



Dette giver dobbelte problemer, da mavesyre og mælk så kan genere slimhinden i spiserøret, både når det løber op, og når det løber ned igen. Det er smertefuldt for barnet, og barnet vil tydeligt være generet og vil ofte også græde en del. At der er tale om "silent" refluks betyder således ikke, at det er barnet som er stille, det refererer til, at der ikke er gylp. 



Det er vigtigt også at nævne, at det samme barn godt kan have refluks med gylp og også have silent refluks. Så der nogle gange kommer gylp med op og andre gange ikke gør. 



Silent refluks er svært at opdage



Da man ofte forbinder refluks med gylp, så kan det være svært at finde ud af, at barnet har refluks (silent refluks), da disse børn ofte ikke gylper. Derfor får barnet ikke den hjælp, som det egentlig har behov for. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksomme på nogle af de symptomer, som børn kan have på silent refluks.



Symptomer på silent refluks



Du vil ofte kunne høre, at der står mælk og kører op og ned.. barnet vil ofte også lave synkebevægelser og du har en helt klar fornemmelse af, at der er noget som irriterer og generer dit barn.



Barnet vil ofte klynke, virke generelt irritabel og pjevset, græder og virker til at have ondt. Banret er generel meget urolig.



Det bliver ofte værre, når barnet ligger ned. Det kan være, når barnet ligger på et tæppe på gulvet elle når barnet puttes til en lur. Når barnet har ligget lidt, så glider ...


Annonce

... mælk/mavesyre op i spiserøret og barnet bliver urolig og ked af det.



Når barnet ligger ned, så vil man ofte se, at barnet ligger med nakken bøjet bagover. Barnet finder på den måde en stilling, som gør det udholdeligt at ligge og som minimerer tilbageløb.



Barnet tager ofte sparsomt på, - på trods af at det ofte viser behov for at die hyppigt ved brystet. 



Barnet kan have tendens til at fejlsynke, kommer let til at "hoste og sprutte", når det drikker mælk.



Barnet hikker ofte og du har her også en fornemmelse af, at der måske kommer lidt mælk med op, når barnet hikker.



Barnet græder ofte, når det skal bøvse og bøvsen kommer op, ligesom barnet ofte også græder i forbindelse med at det evt. gylper. Det gør ondt, når en bøvs skal op og ud...



Barnet kan lugte surt ud af munden.



Nogle børn bliver også hæse, deres pludren får en hvæsende lyd, ligesom de også kan få en hvæsende vejrtrækning. Nogle børn begynder også at hoste.



Hvad kan du gøre



Det er vigtigt, at du drøfter med jeres læge og/eller sundhedsplejerske, hvis du mistænker, at dit barn kan have silent refluks. Da det gør ondt på barnet, så er det vigtigt, at det bliver behandlet. 



Brug af forskellige ammestillinger, især hvor barnet sidder mere op, når det dier, kan være en god idé. 



Hvis du giver flaske, kan du købe speciel erstatning Enfamil AR, som er tynd i flasken, men bliver tyk i maven og derved mindskes tilbageløb. Denne erstatning kan dog desværre ikke længere købes i Danmark, men kan bestilles hjem fra udlandet. 



Hvis du giver flaske, så kan du også tilsætte aprestagum/johannesbrødkernemel til mælken. Det er et fortykkelsesmiddel, som købes på apoteket.



Det vil være rigtig godt, at du putter dit barn med hovedet eleveret, så barnet ikke ligger helt fladt, når det sover. 



Det er også en god idé, at du venter ca. 20 minutter efter spisning med at putte dit barn, så noget af mælken kan nå at komme videre i systemet, før barnet skal sove. 



Det kan være en god idé at undgå tøj, som strammer omkring maven.



Mange børn har glæde af mindre og lidt hyppigere måltider, så mælken på den måde også har større chance for at blive i maven.



Nogle børn har også glæde af en sut, fordi det er sutte også er med til at holde mælken i maven.



Nogle børn har glæde af medicin - det kan du drøfte med jeres læge. Medicinen vil nedsætte produktionen af mavesyre, så indholdet af mavesyre i mavesækken bliver mindre, og hvis der sker tilbageløb, så "ætser" det ikke spiserøret så meget.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce