Annonce

Annonce

Udeophold og soleksponering


29. april 2020


I øjeblikket skal alle børn være udenf​or så meget som muligt - når de er i dagpleje, vuggestue, børnehave og skole. Det betyder naturligt ekstra opmærksomhed på soleksponering, og det er vigtigt, at vi husker solbeskyttelsen dagen igennem.



Ikke kun når solen skinner fra en klar blå himmel, men også selvom det er overskyet. Der kan slippe mellem 30-70% af solstrålingen igennem skylagets tykkelse.



Solkampagnens 3 solråd er: Skygge, solhat og solcreme.



Skygge 



Skygge er især vigtigt mellem kl. 12-15, men da børnene hovedsageligt er ude hele dagen, så har de brug for skyggefulde steder hele dagen igennem. 



Skygge kan skabes via parasoller, solsejl, store træer og lignende. Og det er vigtigt, at dagtilbudet sørger for at skabe skygge, der hvor børnene leger, opholder sig, spiser osv., når de er udenfor. 



Solhat



Selvom dit barn er i skyggen, så kan solens stråler reflekteres i overflader som f.eks. vand, sand og beton. Derfor er det vigtigt, at dit barn har skygge på kroppen ved at have en solhat og skyggefuldt tøj på.



Tøj der beskytter mod solens uv-stråling er:



- Solhat, der skygger ved øjnene, ørerne og nakken.



- Langærmede bluser, samt trekvart eller lange bukser.



- Tætvævet bomuldsstof giver den bedste beskyttelse mod uv-stråling, men også polyester og nylon kan have forskellige uv-absorberende egenskaber.



- Mørke farver stopper mere uv-stråling, end tøj i meget lyse farver.



- Løst tøj beskytter bedre end stramt tøj. Når tekstiler strækkes bliver beskyttelsen dårligere.



- Tørt tøj beskytter bedre end vådt tøj. Så bliver dit barn våd af at lege med vand, så er det godt at have skiftetøj med.



- Vasket tøj beskytter bedre end helt nyt tøj. Når tøjet vaskes, så kryber fibrene i stoffet, og det lukker for små åbninger, hvorved uv-strålerne har sværere ved at trænge ind. 



- Solbriller kan give god beskyttelse mod uv-stråling og irritation af øjnene. Vælg helst solbriller, der er mærket EPF 10 (øjenbeskyttelsesfaktor), og jo større solbriller og jo tættere de sidder, jo bedre vil de også beskytte. 



- Soltøj med indbygget sol-faktor. Mange mærker laver efterhånden soltøj, som kan bruges til leg med vand og sand. Det tørrer hurtigt og beskytter samtidig mod solen. Det kan være badetø,j men det kan også være bluser og t-shirts, shorts og bukser, eller deciderede uv-kjoler. Soltøj med indbygget solfaktor findes også til ...


Annonce

... voksne og teenagere...



Solcreme



Selvom dit barn beskyttes af tøj på kroppen, så er det vigtigt, at I smører med solcreme, der hvor tøjet ikke dækker. F.eks. i ansigtet og på hænderne. 



- Det er vigtigt at bruge nok solcreme, og det anbefales, at man bruger en håndfuld til en krop. Generelt har vi tendens til at bruge for lidt solcreme, og det er bedre, at man smører med mere solcreme og lidt lavere faktor, end at man smører med høj faktor og ikke smører nok på. En faktor 50 beskytter ikke dobbelt så meget som en faktor 25.



- I Danmak vil det ofte være nok med faktor 15. Mange børnesolcremer laves dog i faktor 30, og jo lysere hud dit barn har, jo højere faktor bør du bruge. 



- Det anbefales, at smøre barnet ind i solcreme hjemmefra. Det anbefales, at smøre barnet ind i solcreme ca. 20 minutter, før I skal være i solen. Det anbefales, at man altid smører igen, hvis barnet har svedt meget, er tørret med et håndklæde eller lignende. 



- Vær særligt opmærksom i øjeblikket, hvor børnene får vasket hænder tit - det kan være nødvendigt at smøre med solcreme flere gange. En solcreme kan evt. bruge som håndcreme...



- Vælg også gerne en solcreme, som er vandfast og køb solcreme i Danmark, som er mærket med svanemærket og gerne Astma-Allergi Danmarks blå krans.



Solpolitik i dagtilbud



Det anbefales, at alle dagsplejere, daginstitutioner, skoler, fritidshjem/SFO mv. udarbejder en solpolitik. Solpolitikken skal sikre, at ingen børn bliver røde, forbrændte eller solskoldede. Det anbefales, at børn beskyttes mod solen, når uv-indekset er mere end 3...



Solpolitiken bør især gælde fra april til september, og der bør i øjeblikket tages hensyn til, at børnene er lang mere ude - også midt på dagen mellem kl 12-15, hvor solen står højest på himlen - og derfor kan have brug for ekstra skyggefulde opholdsområder.



I dag lever mere end 184.000 danskere med modermærkekræft/kræft i huden. Og i mange tilfælde skyldes det, at de ikke har beskyttet sig godt nok i solen. Jo tidligere børn og unge udsættes for meget uv-stråling og får solskoldninger, jo større risiko vil der være for, at de udvikler kræft i huden senere i livet. Det handler derfor om at undgå for høje doser af solens uv-stråling og undgå solskoldninger. 



Du finder kræftens bekæmpelses forslag til hvordan en solpolitik kan se ud her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce