Annonce

Annonce

8 myter om børn og sengevædning


8. april 2020


Mange børn tisser i sengen om natten, faktisk tisse​r ca.10% af alle børn mellem 4-15 år på et tidspunkt i sengen, og 70% tisser i sengen to eller flere gange om ugen. Det er altså noget som tusindvis af familier oplever og kender til. Sengevædning kaldes også ufrivillig natlig vandladning eller enuresis nocturna.Der er ingen tvivl om, at børn og familier igennem mange år har været udsat for en masse myter omkring sengevædning, og for mange familier har det været forbundet med noget skamfuldt, og noget man helst ikke har skulle tale om. Et barn der tisser i sengen kan både føle sig flov og forkert – og også forældre kan føle, at det er deres skyld, at de ikke gør nok eller, at de måske opdrager barnet forkert.I min artikel i dag gennemgår jeg nogle af de myter, der er omkring sengevædning. Myte 1: ”Barnet sover så tungt, at det ikke mærker, at det tisser”Nej, falsk. Børn sover generelt dybt, også dybere end voksne. Undersøgelser viser dog, at børn med sengevædning ikke sover dybere end børn, som ikke tisser i sengen om natten. Tværtimod. Faktisk viser undersøgelser, at børn med sengevædning ofte er tæt på at vågne (det der kaldes arousal), men de vågner ikke. De sover faktisk ikke dybere, men har derimod en mere forstyrret søvn. Myte 2: ”Det skyldes psykologiske faktorer, at barnet er nervøs, trives dårligt, bliver drillet i hverdagen”Nej, falsk. Børn der tisser i sengen om natten gør det ikke, fordi de mistrives eller er særligt nervøse. De tisser i sengen om natten på grund af noget biologisk – det vil sige på grund af genetik, høj natlig urinproduktion og lille blærekapacitet.Myte 3: ”Det er forældrenes skyld, manglende opdragelse og manglende gode vaner”Nej, falsk. Det er aldrig hverken barnets eller forældrenes skyld. Det har intet med manglende opdragelse at gøre, men handler om biologi. Forældre er generelt meget opmærksomme på, ...


Annonce

... hvordan de kan hjælpe deres barn.Myte 4: ”Barnet tisser i sengen med vilje, som en måde at få opmærksomhed”Nej, falsk. Ufrivillig natlig vandladning er ikke under viljens kontrol – deraf navnet. Det er synd for barnet, hvis man møder barnet med en sådan indstilling. Prøv at sætte dig ind i, hvordan det må være at være i en tilstand, som du ikke kan kontrollere, men som andre mener, at du kan. Myte 5: ”Barnet er ligeglad. Det betyder ikke noget, om barnet har ble på eller ej”.Nej, falsk. Børn er aldrig ligeglade. Og selvom dit barn måske ikke verbalt giver udtryk for, at det er ked af at tisse i sengen, så er det ikke ligeglad. En ble kan give tryghed, og en gennemvædet seng er altid et nederlag, hvor en tør ble er en succesoplevelse. Myte 6: ”Bleer suger så godt, at barnet ikke mærker, når det tisser”Nej, falsk. Bleen har ikke nogen funktion i forhold til barnets fornemmelse for tissetrang. Bleen er et hjælpemiddel, som kan være med til at sikre, at barnet stadig kan føle sig tør – og dermed sove godt om natten. Myte 7: ”Bleen forsinker processen med at lære at tisse på toilettet. Derfor skal bleen tages af”.Nej, falsk. Hvis man fjerner bleen fra barnet, så signalerer man en forventning om, at barnet har kontrol over sine vandladninger, og det har barnet ikke. Det vil gøre, at barnet føler sig forkert og det er ikke befordrende for barnets selvværdsfølelse – og det gør ikke barnet tør om natten.Myte 8: Barnet vokser fra det på et tidspunkt, så det løser sig selv”.Nej/Ja. Det afhænger meget af, hvor hyppigt barnet har problemer med at holde sig om natten. Hvis barnet kun tisser i sengen om natten en gang om måneden, så er der større sandsynlighed for, at barnet vokser fra det. Hvis barnet tisser i sengen om natten flere gange om ugen eller hver nat, så vil barnet ofte ikke vokse fra det, men skal have hjælp.Bedste hilsnerHelen :)Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce