Annonce

Annonce

Lær dit barn at ... gode idéer


25. marts 2020


I øjeblikket er alle børnefamilier hjemme gr​undet COVID-19 - og det stiller en del krav og giver lidt udfordringer, for hvad skal vi lave med vores børn, hvordan skal vi få dagene til at gå... 



Der er rigtig mange ting, som børn kan lære og rigtig mange ting, som vi kan lære dem derhjemme, og jeg giver dig derfor lidt idéer til, hvad du og dit barn kan bruge tiden på - for at lære nye færdigheder.



Forslagene er i vilkårlig rækkefølge og må tilpasses det enkelte barns alder og udviklingstrin...



Lær dit barn klokken



Rigtig mange børn er vant til digitale tal, og lærer derfor ikke klokken på et analogt ur. Men det er godt, hvis børn lærer klokken på en almindelig analog urskive med 12 tal. Dit barn har glæde af at kende og forstå "kvart i", "kvart over", "hel" og "halv". Ligesom det giver lidt bedre forståelse af, hvad det egentlig betyder, når vi f.eks. siger "vi går om 10 minutter".



Lær at binde snørebånd



De fleste børn vil på et tidspunkt have brug for et par sko, sneakers, fodboldstøvler eller lignende - som har snørebånd, og det er vigtigt, at dit barn kan tage sko på selv og binde sine snørebånd selv. Det kan være svært at lave buer og binde knuder, men det kan læres og øvelse gør mester.



Kaste og gribe en bold



Det er ret svært at kaste og gribe, og det kræver stor øvelse og koncentration. De mindste børn kan have glæde af en større bold og evt. en bold med "fangarme" eller en speciel motorikbold, så er der større chance for succes. At kunne kaste og gribe styrker barnet motorisk, men det styrker f.eks. også barnets synsudvikling.



Cykle på to hjul uden støtte



For nogle børn går det næsten af sig selv, for andre tager det rigtig lang tid at lære at cykle. Det er vigtigt, at cyklen passer til dit barn i størrelsen, og dit barn skal kunne nå jorden med begge ben og samtidig sidde på sadlen. Vi cykler generelt rigtig meget i Danmark og når dit barn begynder i skole, er det vigtigt, at dit barn kan cykle med, når klassen skal på tur.



Løbe på rulleskøjter



At kunne løbe på rulleskøjter er sjovt, og der findes modeller til både børn og voksne, så I på sigt kan løbe sammen. Det giver god motion, og for dig som voksen kan det være skånsomt for ankler, knæ og hofter. At løbe på rulleskøjter stiller krav til balancen, og det stimulerer nervesystemet positivt, når der pludselig er hjul under fødderne. 



Gå på stylter



Måske gjorde du det selv som barn.. det kan ...


Annonce

... være sjovt og udfordrende at gå på stylter... Det styrker balancen og koordineringsevnen, det stimulerer barnets grovmotoriske udvikling og påvirker labyrintsansen - også kaldet vestibulærsans eller hovedbalacesans. 



Lære at sjippe



Det er sjovt at sjippe - og man kan sjippe alene og også sammen med andre, så sjipper man i en stor bue, så kan rigtig mange være med. Det er samtidig en nem aktivitet, som er let at medbringe, hvis man skal ud at rejse eller lignende - et sjippetov fylder ikke så meget. Sjipning er særlig godt for at øve koordination mellem arme og ben.



Lære at hula-hoppe



Hula-hop er rigtig godt for kroppen, især musklerne omkring taljen styrkes, og mavemusklerne strammes op. Rygmusklerne bliver også bevæget og styrket, når du hula-hopper, så måske er det givtigt for dig som voksen og samtidig sjovt, hvis du kan hula-hoppe sammen med dit barn. Det giver kropskontrol, når ringen skal holdes oppe og samtidig snurre rundt omkring ben og talje...



Lære at strikke



Det kan være rigtig sjovt at strække og det kræver stor koncentration og også finmotoriske færdigheder at holde stikkepindene igang og ikke tabe masker undervejs. Samtidig er det rigtig sjovt, at kunne strikke et halstørklæde, et par grydelapper eller måske et par små blomster, som kan gives til bedsteforældre eller andre i gave.



Lære mål



Det er vigtigt at børn kender forskel på forskellige mål - f.eks. gram, kilo, deciliter, liter, mililiter, kop, knivspids, spiseske, teske osv. I kan f.eks. bage brød eller kage, og barnet kan være med til at måle af og komme i skålen. Det kan hjælpe dit barn til at forstå omregninger og måleenheder i skolen senere hen.



Lære at smage forskel på surt, sødt, bittert, salt, umami



Det er oplagt at tage dit barn med i køkkenet og her udnytte muilgheden for at lade barnet smage på maden og lære forskellige slags smage at kende. I kan tale om, hvad barnet synes, smager godt og hvad barnet ikke bryder sig om. Hvorfor noget smager godt og andet ikke gør. Og at der er forskel på, hvad børn og voksne f.eks. nogle gange synes smager godt.



Lære vittigheder



Det er sjovt at grine sammen og især i en periode, hvor der lige nu er meget tale om Corona, og sygdom og bekymring derfor kan fylde en del i hverdagen, så er det godt at have noget at grine af sammen. Her kan vittigheder hjælpe, og der findes rigtig mange gode børnevittigheder. Det kan være helt simple vitser som "hvordan får man en fisk til at grine? Man kommer den i kildevand" eller "hvorfor skulle skyen i skole? Fordi den skulle lære at regne"...



Rigtig god fornøjelse :)



Kærlig hilsen



Helen



 



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce