Annonce

Annonce

Sådan taler du med dit 3-6 årige barn om Corona


18. marts 2020


Vi står i en meget usædvanlig situation - ikke​ bare i Danmark, men i hele Europa, i hele verden. Men trods dette er det vigtigt, at du forsøger at gøre hverdagen så normal som mulig overfor dine børn. Og det er vigtigt, at du ikke lader din eventuelle egen bekymring gå over i dine børn...



Men hvordan svarer du bedst dine børn, når de stiller deres mange spørgsmål? Selvom de mindste børn skal skånes, og børn i førskolealderen som udgangspunkt ikke skal se nyheder, så er det meget svært at undgå i øjeblikket. Dit barn følger naturligt rigtig meget med, mærker de store ændringer i hverdagen, og det kan slet ikke undgås, at også børn i 3-6 års alderen hører forskellige ting og derfor også bliver bekymret.



De eksempler jeg giver dig i dag er især tiltænkt børn i aldersgruppen 3-6 år...



Derfor skal du tale med dit barn



Det er vigtigt, at du ikke ignorerer dit barns spørgsmål eller taler udenom. Dit barn mærker naturligt, at noget ikke er, som det plejer at være, og hvis du ikke svarer og ikke taler med dit barn, vil det vil kunne forstærke dit barns bekymring.



Fantasien kan være værre end virkeligheden. Dit barn hører f.eks. i fjernsynet eller overhører jer voksne tale om, at nu er x-antal personer døde, og dit barn kan derfor godt være bange for, at du eller barnet selv skal dø. Derfor er det vigtigt, at du anerkender og svarer, når dit barn spørger. Det er vigtigt, at du ikke siger f.eks. "det behøver du ikke bekymre dig om" eller lignende, men at du forsøger at svare så ærligt som muligt - dog uden at gøre dit barn unødigt bekymret.



En bekymring går ikke væk, hvis man blot får at vide, at man ikke skal bekymre sig. Det er derfor vigtigt, at du lytter til dit barns tanker og bekymringer og forsøger at svare - og naturligvis forsøger at tilpasse dine svar ud fra barnets alder. Her er der naturligt forskel på, om dit barn er 4 eller 6 år gammel :)



Sørg for at berolige og betrygge dit barn, når du giver svar



Det er vigtigt, at du betrygger og beroliger, når du svarer dit barn - og at dit barn oplever dig rolig ved situationen. Dit barn vil spejle sig i dig og i dit kropssprog, og det er vigtigt, at du signalerer, at barnet ikke behøver være bekymret.



Prøv at svare så konkret og så kort som muligt. Giv ikke flere ord end det, som barnet umiddelbart har behov for i situationen. Prøv at undgå at komme ind på sygdom og dødsfald andre steder i verden, undgå lange historier om hvordan sygdomme opstår og smitter.



Undgå lange forklaringer om at gamle mennesker kan dø - hvis dette kan gøre, at dit barn så bliver bange for, at bedsteforældre eller oldeforældre vil dø... Tal i stedet med dit barn om, at vi i Danmark har et godt sundhedssystem. Hvis nogle bliver syge, så har vi læger og sygeplejersker, som tager sig af og hjælper de mennesker. Sæt ord på alt det vi gør, og som hjælper, fremfor ord på det, som er problematisk.



Hvis dit barn er gammelt nok til at kunne sætte ord på sine tanker, så spørg evt. ind til, hvad dit barn er bekymret for, og ...


Annonce

... hvorfor det spørger. Lad jeres samtale tage udgangspunkt i dette.



Eksempler på spørgsmål og svar



"Hvorfor skal jeg ikke i børnehave?"



Svar: "Der er mange, som er syge i øjeblikket, og vi skal passe på hinanden og derfor være hjemme".



"Hvorfor bliver man syg?"



Svar: "Nogle gange bliver vi syge. Kan du huske, at du på et tidspunkt havde feber og hostede? Det er lidt ligesom dengang".



"Er det farligt?"



Svar: "Nej, det er ikke farligt for dig og mig. Vi passer på hinanden, og det er derfor vi f.eks. skal være herhjemme". Du kan evt. supplere med "det er derfor vi også skal huske at vaske hænder, hoste ned i ærmet og undgå at give knus og kram til vores venner".



"Kan man dø af det?"



Svar: "Vi dør ikke af det, fordi vi passer på hinanden, og vi er sunde og raske".



"Hvad hvis vi bliver syge?"



Svar: "De fleste bliver ikke alvorligt syge. Corona minder om at være forkølet eller have influenza, og det går over af sig selv". Du kan evt. også supplere med "hvis man bliver syg, så ringer man til lægen, som kan hjælpe".



"Hvorfor taler I om det hele tiden?"



Svar: "Det kan jeg godt forstå, du spørger om, det er heller ikke så rart. Det er fordi, vi alle sammen skal hjælpe hinanden med ikke at blive syge".



"Hvorfor skal I hele tiden se fjernsyn?"



Svar: "Det er også irriterende. Men det er fordi, vi er nødt til at følge med i, hvad vi kan gøre. Lige nu kan vi gøre 3 ting: 1. Blive rigtig gode til at vaske hænder, 2. Huske at hoste og nyse ned i ærmet og 3. Blive hjemme fra børnehave".



"Hvorfor må jeg ikke kramme mine venner?"



Svar: "Det er fordi, man godt kan blive smittet, hvis man krammer en anden. Du må dog gerne kramme med mor og far, som du plejer".



"Kan lillesøster få det?"



Svar: "Det er ikke ret tit at babyer og børn bliver smittet, og hvis de bliver smittet, så bliver de ikke særligt syge". 



"Kan morfar få det?"



Svar: "Vi skal passe på morfar, for han er gammel og ikke så frisk mere. Det er derfor jeg ringer til ham og spørger, hvordan han har det i stedet for at tage på besøg".



 



Slut altid af med at spørge dit barn, om det har fået svar på sine spørgsmål og giv altid plads til, at barnet kan komme tilbage og stille spørgsmål igen :)



Svar også kun på det, som du ved - og er du meget usikker på noget, så sig hellere "det ved jeg faktisk ikke" end sige noget, som viser sig at være helt forkert. Det er dog vigtigt, at du hele tiden signalerer, at barnet ikke har noget at bekymre sig omkring, heller ikke selvom du ikke kan svare på alt.



Du kan læse mere og finde flere gode råd til, hvordan du taler med dit barn om Corona på BørnsVilkår her :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce