Annonce

Annonce

Gode råd om søvn 18-24 måneder


23. marts 2020


Gode råd om søvn 18-24 måneder - spiren​de farefornemmelse og natlige opvågninger



Efter en periode, hvor dit barn måske har sovet ret godt om natten, og du har haft en følelse af, at ”nu kører det”, så kommer pludselig en periode, hvor dit barn sover dårligt igen. I denne alder vil dit barn ofte have svært ved at overgive sig til søvnen, og mange børn vågner også med skrig om natten.. og hvad handler det nu om?



18-20 måneder



Omkring halvandetårsalderen sover mange børn dårligt. Når du putter dit barn, så har det rigtig svært ved at overgive sig til søvnen, det protesterer højlydt, græder, vil ikke lægge sig ned – og når det endelig sover, så vågner det ofte med skrig og kan græde ulykkeligt. Det handler alt sammen om, at dit barn i denne alder begynder at få lidt farefornemmelse. Det vil sige, at dit barn oplever verden større og mere farlig. 



Dit barn er motorisk stærkere nu, så måske klatrer dit barn op, skubber sin højstol foran sig hen til køkkenbordet, for at komme op der – og kan ikke finde ud af at komme ned. Barnet begynder at kunne gå og løbe hurtigere, og falder derfor og slår sig. 



Barnet oplever mere og mere modstand fra dig og andre voksne – du siger mere ”nej!” i løbet af en dag, og du hindrer ofte barnet i ting, som barnet gerne vil. Det kan være ting, som dit barn får fat i, og som du ikke vil have, at barnet leger med, eller det kan være, når I går ved vejen, og du holder fast i dit barn, fordi det ikke må blive kørt ned. Du gør naturligt også nogle ting, som dit barn måske ikke altid har lyst til – skifter bleen, børster tænderne…



Dit barn oplever også modstand fra andre børn – det kan være børn som tager legetøjet fra hinanden, skubber til hinanden, børn som bider eller slår. 



Der sker rigtig mange ting i løbet af en dag, og det er alle disse oplevelser, som barnet har svært ved at koble af fra. Alt, hvad barnet oplever i løbet af dagen, skal bearbejdes. Barnet skal kunne slippe alle oplevelserne for at overgive sig til søvnen. Og når dit barn endelig sover, så vil dit barn drømme ekstra meget – drømme er en bearbejdelse af dagen. Derfor har dit barn i denne alder ekstra meget behov for hjælp til at koble fra, når det skal sove. Og det har ...


Annonce

... naturligt også brug for trøst og ro, når og hvis det vågner om natten. 



21-24 måneder



Mange børn sover i denne alder lidt mere roligt igen, men ikke nødvendigvis, for hos mange børn oplever man det, der kaldes natteskræk i denne alder. Natteskræk er en delvis opvågning af den dybeste non-REM-søvn, og det betyder, at barnet befinder sig i en gråzone mellem at være i sovende og være vågen. Det betyder også, at barnet ikke fornemmer din tilstedeværelse, og når du forsøger at trøste eller berolige dit barn, så vil barnet ofte afvise dig, skubbe dig væk. 



Episoder med natteskræk varierer fra ganske få minutter til at vare halve til hele timer. Anfaldene kan også variere i grader, så nogle børn har milde anfald, hvor barnet vågner med skrig, men inden for kort tid kan beroliges og lægges ned, hjælpes videre i søvnen – og nogle børn har langvarige, voldsomme anfald, hvor barnet kan yde skade på sig selv. 



I 18-24 måneders alderen er det rigtig godt, hvis I stadig kan holde fast i de gode putteritualer, som I allerede har fået skabt. Det kan f.eks. være at få et bad, blive frotteret godt med håndklædet, blive smurt med lidt creme eller lignende, få en ren ble og nattøj på, få et godnatmåltid, få børstet tænder og blive puttet i seng med puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende. 



De fleste børn har i denne alder også stor glæde af, at du sidder ved sengekanten og læser en historie, eller f.eks. taler dagen igennem med barnet. Det kan f.eks. være at sige ”i morges da du stod op, så fik du havregrød, mmm det smager godt”, ”så kørte vi i vuggestue, og du legede med … det var sjovt”, ”men så faldt du og slog hul på knæet, AV det gjorde ondt”, ”så fik du plaster på, og så gik det godt igen” – og så kikker I på plasteret og mindes den situation. 



Jo mere du kan tale dagen igennem og sætte lidt ord på, hvad dit har oplevet – af både gode og mindre gode ting - jo mindre tankemylder har dit barn, og jo lettere vil barnet måske kunne overgive sig til søvnen og også sove godt.



Du kan læse mere i min bog "Helens bog om Børn & Søvn" :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce