Annonce

Annonce

Tidlig pubertet


19. februar 2020


Rigshospitalet har lavet et studie der viser, at pubertets​alderen falder. I Danmark ses, at gennemsnitsalderen for danske pigers brystudvikling i løbet af 15 år er faldet med 12 måneder - fra 10.8 år til 9.8 år. 



Men hvad er egentlig tegn på tidlig pubertet og hvad skal du gøre, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn udvikler sig for tidligt.



Pubertet



Puberteten er den periode, hvor piger udvikler sig til kvinder og drenge til mænd. Den normale pubertet begynder hos piger i alderen 8-13 år og hos drenge i alderen 9-14 år. 



For tidlig pubertet



Man taler om for tidlig pubertet, hvis der er tegn på pubertet hos piger før de fylder 8 år. Og hos drenge, hvis der er tegn på pubertet, før de fylder 9 år. 



Hvis der er tegn på tidlig pubertet bør barnet altid undersøges af en børnelæge. Der kan ligge sjældne sygdomme til grund for at barnet går tidligt i pubertet - ofte finder man dog ikke nogen årsag. Man ved dog, at det er arveligt, så hvis mor eller far er gået tidligt i pubertet vil børnene ofte arve dette.



Tegn på pubertet - fælles for begge køn:



Kønsbehåring, hår under armene, svedlugt, hurtigere vækst. Der kan også være psykiske ændringer og uren hud.



Tegn på pubertet drenge:



Testiklerne vokser, stemmen går i overgang



Tegn på pubertet piger:



Brysterne vokser, menstruation



Undersøge for tidlig pubertet



Når barnet kommer til børnelægen, så vil han eller hun måle og veje barnet, og indsætte målene på en vækstkurve - og sammeholde dette med tidligere målinger.



Man vil undersøge hvor meget kønsbehåring barnet har (i skridtet og under armene) og man vil se på om pigerne har brystudvikling og hvor meget. Ved drenge vil man vurdere testikelstørrelsen.



Deruover vil man måle blodtyk og vurdere barnets neurologiske udvikling - det vil sige, at man vil se på barnets sanser, reflekser og motoriske udvikling.



Man vil også tage blodprøver, evt. måle forskellige hormoner og man ...


Annonce

... tager ofte også et røntgenbillede af barnets venstre hånd for at finde ud af barnets "knogle-alder". 



Hvis man mistænker, at den tidlige pubertetsudvikling kan skyldese sygdom vil man undersøge dette nærmere. Det kan f.eks. være ultralydsundersøgelse af underlivet eller en scanning af hjernen.



Behandling af tidlig pubertet



Læge og familie beslutter i samråd, hvad planen skal være fremadrettet. Hvis puberteten starter meget tidligt vil man ofte anbefale, at udviklingen bremses. Jo tidligere barnet går i pubertet, jo lavere højde vil man ofte få som voksen. 



Hvis puberteten starter efter 6-7 års alderen og går det meget langsomt, så vil man overveje, hvorvidt man bør stoppe puberteten. Dette drøftes med jer forældre. Det er vigtigt, at barnet er modent til at kunne håndtere de forandringer der sker - og som gør at barnet skiller sig ud i forhold til kammerater.



Man kan ikke forvente, at de fysiske tegn på pubertet, som allereede er til stede, vil forsvinde igen - der vil trods medicinsk behandling kunne være tiltagende behåring både i skridtet og under armene. Behandlingen bremser dog ofte væksten hos både drenge og piger - udviklingen af testiklerne og brystudviklingen bremses også. PIgerne vil også få senere menstruation.



Den medicinske behandling består af indsprøjtninger med hormon, som forhindrer den normale dannelse af kønshormon. Det er jeres egen praktiserende læge, som giver indsprøjtningerne. Det er vigtigt, at ingen af insprøjtningerne springes over eller gives forsinket - da det kan gøre at barnets kønshormoner aktiveres igen. 



Behandlingen fortsætter indtil barnet, forældrene og lægen mener, at det er tid til at afslutte. Ofte vil dette ske i 11-12 års aldern og barnet dermed er nået den alder, hvor puberteten normalt ville være startet. Når behandlingen er afsluttet vil der ofte gå 1-1.5 år før piger får deres første menstruation. 



Barnet følges i børneambulatoriet ca hver 6 måneder og man gentager ofte også røntgen af venstre hånd for at følge knoglealderen hos barnet. 



 



Helen Lyng Hansen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce