Annonce

Annonce

Fordele ved buksebleer


12. februar 2020


Fordele ved buksebleer



Dit barn skal sandsynligvis bru​ge ble i mange år. I begyndelsen bruger barnet ble døgnet rundt, og selvom dit barn på et tidspunkt bliver renlig om dagen, så vil det være naturligt, at barnet stadig har brug for en ble om natten. Derfor kan det være en god idé, at du finder den rette ble til dit barn – og hvad der er det rette valg afhænger både af barnets alder, vægt, højde – men også af den udvikling, barnet går igennem, både fysisk og mentalt.



Der findes mange forskellige bleer på markedet, og modellerne varierer. Det vil ofte være sådan, at spædbørn og småbørn har glæde af almindelige åbne bleer, som lukkes i siden, men i takt med at dit barn bliver ældre, så kan det være en fordel at skifte til buksebleer. Det er der flere grunde til, og det handler min artikel om i dag.



Anerkendelse af selvstændighedstrang



I takt med at dit barn begynder at vise mere selvstændighed og egen vilje, vil det ofte begynde at protestere mod at ligge på puslebordet. Dit barn kan protestere mod at blive lagt ned, barnet sparker fra sig, vrider sig og signaleret tydeligt, at det ikke vil være der.



En gang imellem vil det naturligt være rigtig godt, at dit barn stadig ligger på puslepuden. Det giver en rigtig god øjenkontakt og mulighed for et godt samspil mellem jer, men har dit barn blot tisset i sin ble, så vil det være fint en gang imellem at skifte bleen stående. Hvis dit barn oplever, at det en gang imellem får lov til at stå op, vil det bedre acceptere, når det er nødt til at ligge ned.



Minimere tiden der bruges på bleskift



Nogle gange vil dit barn protestere mod bleskiftning, fordi det er i gang med en god leg, og det er naturligt irriterende at skulle skiftes midt i dette, så legen må afbrydes. Derfor kan det være dejligt for barnet, at skiftningen går så hurtigt som muligt, så barnet efterfølgende kan lege videre.



Når du bruger buksebleer, så tager skiftningen ofte ikke så lang tid, den våde ble kommer af og den nye trækkes op, og så er det muligt at lege videre.



Vigtigt at bleen sidder godt på numsen



Bleer er forskellige, og det er børn også. Derfor har nogle børn glæde af en lang smal ble og andre har glæde af en bredere model. I takt med at bleen fyldes med urin, så bliver den naturligt tungere og ”hænger” let mellem benene, og selvom bleen her skal skiftes, så er det vigtigt, at bleen stadig sidder godt på barnet, hvis I ikke lige får skiftet bleen med det samme.



Nogle forældre oplever, at en bukseble sidder bedre og ”falder mindre ned” end en åben ble.



Elastikken i siden sikrer pasform om maven



Det kan være svært at vurdere, hvor stramt en ble skal sidde. Den kan både blive for løs og for stram omkring maven. Den skal sidde tilstrækkeligt tæt til, at der ikke sker lækage af urin og afføring, men ikke sidde så stramt, at barnet føler sig generet.



Elastikken hjælper til, at bleen sidder tilpas om maven, hverken for stramt eller for løst.



Elastikken i siden sikrer mulighed for bevægelse



Børn sidder ikke stille – i hvert fald ikke ret længe af gangen. De triller, tumler, ...


Annonce

... kravler, hopper, danser og løber. Det er vigtigt, at bleen støtter barnets bevægelse og ikke hæmmer barnets udvikling.



En bukseble giver ofte barnet bevægelsesfrihed under leg, og når der kravles og klatres rundt.



Sværere at åbne for barnet



Nogle børn er nogle pillefingre, og selvom vi skal anerkende dette, så kan vi naturligt ikke komme uden om, at det nogle gange betyder, at bleen bliver taget af igen og igen – også på tidspunkter, hvor det måske ikke er så hensigtsmæssigt. En bukseble skal rives fra hinanden i siderne eller trækkes ned som et par underbukser, hvilket mange børn har svært ved at lære i starten.



At bruge en bukseble kan derfor nogle gange være med til at sikre at bleen bliver på. 



Barnet kan selv tage bleen af og på



I takt med at dit barn bliver ældre og selv begynder at kunne tage tøj af og på, selv begynder at kunne vaske sig osv. så vil det være naturligt, at dit barn også deltager mere og mere aktivt i bleskiftning.



Buksebleen kan her give barnet mulighed for at deltage mere aktivt og få en føleles af at være selvhjulpen.



Gode ved renlighedstræning



Når dit barn på et tidspunkt bliver gammel nok til at skulle af med bleen, så sker dette som en fysiologisk proces og dermed noget, som sker gradvist. Og i begyndelsen vil det være rigtig godt, at I beholder bleen på og indfører faste toilettider.



Buksebleen skal bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned. Barnet følges på toilettet, og hvis bleen er tør, kan den bruges igen. Er bleen våd, så tilbydes barnet blot en ren og tør ble, og I forsøger at nå toilettet næste gang. Det er altid en succesoplevelse med en tør ble og et nederlag med våde bukser.



Buksebleen kan på den måde bruges som et par underbukser og være en fin overgang til, at dit barn slet ikke har ble på mere. 



Derudover er det en god idé at medtænke følgende



Når du vælger ble til dit barn, så er det generelt vigtigt, at du er opmærksom på, at behovet for ble kan variere alt efter, hvilken alder og udvikling dit barn går igennem. I en periode kan det være en god idé at skifte mellem henholdsvis almindelige bleer og buksebleer.



Derudover er det altid vigtigt at:



Bleen suger godt, og den skal sikre, at barnet føler sig tør



Det er vigtigt, at den ble du bruger suger godt. Selvom du skifter dit barn jævnligt, så vil urin og afføring være hårdt for barnets hud og kan irritere huden og gøre huden rød. Bleen skal derfor være opbygget sådan, at den holder barnets hud tør imellem skiftningerne – både dag og nat.



Bleen skal være blød og dejlig at have på



Dit barn har stort set altid ble på, og derfor er det vigtigt at bleen er blød og behagelig. Den skal føles rar mod huden, og den skal sikre, at huden kan ånde samtidig med, at den skal være så tæt, at der ikke kommer urin og afføring uden for bleen. Bleen må ikke gnave eller på nogen måde irritere. Den skal sidde godt og være rar – præcis som det undertøj du ofte selv vælger at bruge.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce