Annonce

Annonce

10 idéer til vinterferien


5. februar 2020


Nu starter børnenes vinterferie mange steder - og d​et betyder en uge med tid til hygge og samvær i familien. Men hvad skal I lave - og er der noget I kan lave, som ikke koster "en bondegård", men som stadig er hyggeligt og sjovt? I dag får du mine 10 forslag til, hvad I kan lave i vinterferien.



1. Spil brætspil



Det er ofte rigtig hyggeligt at samles omkring et brætspil, hvor hele familien kan være med. Der findes rigtig mange gode spil for både børn og voksne. Kik efter aldersangivelsen, når du vælger spil. Der står ofte fra 3 år, 4 år, 7+ eller lignende på spillene, så du på den måde sikrer dig, at det ikke er for svært. 



Et brætspil adskiller sig fra brug af iPad og lignende, fordi I sidder omkring bordet, og fordi I rent fysisk slår med terningen, rykker med brikkerne, svarer, lytter, venter på tur - giver plads til hinanden.



Vær opmærksom på, at børn i 4-5 års alderen kan blive rigtigt ked af det, hvis de taber i spil, og i den alder er børn naturligt ikke særligt gode til at sætte tingene i perspektiv. Det betyder, at barnet ikke er i stand til at se, at det i det store hele er uden betydning, om man taber eller vinder i Ludo eller Memory. For barnet kan det være direkte smerteligt og udløse stor gråd at "blive slået hjem", og det er også svært at forholde sig til de faste regler, som gælder, når man spiller spil. 



Lyt til dit barn, lad dit barn få lidt hjælp, støtte og lad også dit barn vinde en gang imellem. Kald aldrig dit barn for "en dårlig taber" eller lignende. Det skal være sjovt at spille - for alle :)



2. Bag et lækkert brød, boller eller måske en kage



Det er en rigtig god idé at invitere barnet med i køkkent og lave en bagedag.. og der findes rigtig mange gode opskrifter, som dit barn kan være med til at bage.



Lær dit barn at vaske hænder, find de ting frem, som I skal bruge - skåle, bagevægt, ingredienser, røremaskine, gryder, forme, bageplader...



Lad dit barn være med til at veje ingredienserne af, opløse evt. gær i mælken, forme brød og boller, pensle og pynte, slikke chokoladen af skålen, når kagedejen er hældt op i bageformen... Det er så hyggeligt at få lov til at "fedte" med det hele og bagefter kunne invitere den øvrige familie på brød eller kage, som man selv har været med til at bage.



3. Byg en hule



Det kan være rigtig hyggeligt og dejligt med en indendørs hule. Den kan laves af mange ting - du kan f.eks. bruge flyttekasser, der kan samles med gaffatape, der kan klippes eller skæres vinduer... Du kan finde opskrifter på nettet med forslag til, hvordan du gør.



Sørg for at der er plads til et par puder, et tæppe og yndlingsbamsen i hulen, og er det muligt at hulen kan blive stående et par dage, vil det være rigtig dejligt. 



Smør en lille madpakke eller lav en lille picnic-kurv til barnet med ildt frugt, snack, drikkevarer, som barnet kan sidde og spise og hygge sig med i hulen.



4. Tag en tur til stranden



Strandture hører ikke kun sommeren til, det kan også være rigtig sjovt at tage til stranden på denne årstid. Bølgerne kan være store, der kan være kraftig vind, og det kan være spændende at opleve det lidt voldsommere vejr ved vandet.



Når det stormer skyller der ofte også ting op på stranden, og det giver muilghed for at finde nogle ting, som du måske ellers ikke ser så mange af. Søg mellem tang og skaller, træstumper og lignende, hvis du f.eks. vil finde rav. Det findes især på vestvendte kyster. 



Der er ofte også smådyr, krabber, tanglopper og lignende, som I kan kikke på. Måske finder I en særligt fin sten, vettelys eller nogle flotte muslingeskaller - eller måske glas, som er blevet helt glat af sandet. 



5. Gå på jagt efter dyrespor i skoven



Det kan være rigtig svært at se dyrene i skoven, for dyrene bliver ofte bange, og mange af de store dyr er også aktive om natten. Men I kan finde spor efter dyr, både fodspor og efterladenskaber, måske en sti, hvor I kan se at dyrene går, eller gnidespor på træstammer.



På nettet kan du finde billeder af forskellige ...


Annonce

... dyrespor f.eks. hjort, ræv, hund, egern, pindsvin. Finder I dyrespor kan I evt. lave gips-afstøbning af disse og tage dem med hjem.



Læs om dyrene og hvordan de lever, når I kommer hjem.



6. Lav snobrød over bål



En dej til snobrød laves ofte blot af vand, gær, mel og en lille smule salt. Du kan også lave pølsebrød ved at sætte en pølse på pinden og vikle dej uden om, eller du kan komme marmelade i snobrødet, når det er blevet bagt... 



Snobrød laves ofte på en afbarket pind, der er spids i den ene ende. Pinden må gerne være lang, så I ikke sidder for tæt på bålet. Bålet kan være et rigtigt bål/en bålplads - der findes offentlige pladser, hvor der er bålpladser, som I kan bruge til formålet. 



I kan dog også lave snobrød derhjemme i haven eller i baggården, hvis I f.eks. har et bådfad. 



Den største udfordring ved snobrød er tålmodighed, for det tager tid at sidde og vente på, at snobrøddet bliver bagt og er klar til at spise. Jo yngre dit barn er, jo sværere vil det naturilgt have ved at vente... og vente ...



7. Besøg en naturlegeplads 



Naturlegepladser findes over hele landet og kan frit besøges. De ligger ofte i tilknytning til en skov, og mange steder består legepladsen af store træstammer, tovværk og jord, som dit barn kan klatre på, springe ned af osv. 



Selvom dit barn er vant til at være på legeplads i hverdagen, så er det sjovt pludselig at besøge et nyt sted og prøve at lege der. Det giver også nogle nye motoriske udfordringer at skulle bevæge sig på en ny måde.



Tag en madkurv med, så der også er tid til at sætte sig, spise og hygge.



8. Besøg et museum



Vi har rigtig mange muséer i Danmark, som kan være et besøg værd. Ofte skal man betale entre for de voksne, men det er gratis for børn. 



Der findes rigtig mange muligheder, og I kan sagtens finde et museum, som indeholder noget, som I og jeres barn måske vil finde rigtigt spændende. Mange kunstmuseer har særlige aktiviteter for børn, og "børnenes museum" er Nationalmuseets tilbud til børn i alderen 4-10 år. 



I kan også besøge slotte- og herregårde, som vi har rigtig mange af i Danmark, eller I kan besøge jernbanemuseum, teknisk museum, skibs- og søfartsmuseum, vikingemuseum. Friluftsmuseerne har ofte også særlige arrangementer i vinterferien for børn. Og interesserer I jer for dyr, så kan I naturilgvis også besøge zoologisk museum. 



9. Besøg børnebiblioteket



I alle større byer i Danmark ligger der et bibliotek, som du frit kan benytte. Bibliotekerne stiller bøger, tidsskrifter, musik mv. til rådighed, og på rigtig mange biblioteker finder du også aktiviteter for børn i netop vinterferien. 



På nogle biblioteker er der legestuer, på andre er der workshops, der arrangeres forskellige koncerter for børn, nogle gange teaterstykker. Nogle gange arrangerer biblioteket også "mød forfatteren", hvor I kan møde op, og en forfatter læser så højt og fortæller om hans eller hendes børnebog. Nogle biblioteker viser også film for børn.



Det er værd at undersøge, hvilke muligheder biblioteket i dit område tilbyder netop nu.



10. Byg et puslespil



Puslespil er rigtig godt til samvær og hygge, og så udvikler det dit barns hjerne. Dit barn bliver bedre til at se former, farver, mønstre... dit barn udvikler sin logiske sans, evnen til at se enkeltdele og helheder på en gang styrkes, og dit barn øver sin finmotorik og hånd-øje-koordination, når brikker skal findes, tages op og "klikkes" sammen.



Samtidig er der noget dejligt ved følelsen af at finde den helt rigtige brik, det træner tålmodigheden, øger evnen til at koncentrere sig, og så viser undersøgelser, at det at bygge puslespil kan give små pauser i hverdagen, som er vigtige for at forebygge stress.



Puslespil findes i rigtig mange sværhedsgrader, og I skal naturligvis finde et, som passer til dit barns alder og udvikling. 



Med ønske om en rigtig god vinterferie til alle :)



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce