Annonce

Annonce

Når dit barn skal tabe sig


3. januar 2020


Hvert 5. barn i Danmark vejer for meget. Det betyder fakti​sk, at det nogle gange kan være svært at se, om ens barn er overvægtig, fordi det hurtigt kan blive "normalen" at være lidt buttet og rund i det.Før 3 års alderen vil de fleste børn naturligt være lidt runde i det. Men netop i 3 års alderen forsvinder det babyagtige præg, topmaven retter sig ud, og barnet får en mere rank holdning. Der bliver mindre svaj i ryg og lænd, og "babyfedtet" forsvinder. Sunde vaner grundlægges allerede i barnedommen, og hvis du vil ændre dit barns vægt, er det ofte nødvendigt at ændre hele familiens vaner.Vejer dit barn for meget?Se på dit barn og prøv at vurdere, om barnet er lidt for rund. Hvordan er barnets buksestørrelse, svarer den nogenlunde til alderen eller vokser dit barn hurtigt ud af livviden på sine bukser?Tager dit barn hurtigt på i vægt? Følges barnets vægt og højde fint ad, er der balance her. Tal evt. med jeres læge omkring dette.Beregn barnets BMI (Body Mass Indeks). BMI-tallet fortæller noget om forholdet mellem vægt og højde. Tallet sættes ind på en kurve, som aflæses. Børn med svær overvægt kan henvises til et behandlingsforløb fra de er 2-4 år gamle.Årsager til overvægt hos børnDer kan være mange årsager til, at børn bliver overvægtige - generelt skyldes overvægt, at man spier og drikker mere end man forbrænder. Fysisk aktivitet - medtænk, hvordan dit barn bruger sig selv fysisk i hverdagen.- Cykler, går I til og fra børnehave og skole? Eller kører I i bil.- Sidder dit barn ofte stille? Det kan være med en iPad, foran computeren eller fjernsynet.- Hvor fysisk aktiv er dit barn generelt i hverdagen? Leger dit barn ude, klatrer det, løber, bruger barnet sig selv fysisk i leg. går dit barn til sport og fritidsaktiviteter, hvor barnet bruger kroppen - det kan være rytmik og bevægelse, svømning, gymnastik, boldsport osv.Mad ...


Annonce

... og drikke - medtænk hvad dit barn spiser og drikker i løbet af en dag.- Hvordan er jeres madvaner? Hvad spiser dit barn til morgenmad, frokost og aftensmad.- Hvordan hygger I jer? Er hygge lig med slik, kage, sodavand, kiks, chips...- Hvad drikker dit barn? Sødmæk, sodavand, saftevand, kakaomælk, juice, drikkeyoghurt...- Hvilke vaner og rutiner har I omkring måltiderne? Spiser I sammen ved middagsbordet eller sidder I ofte foran fjernsynet, når I spiser...Synet på vægt - medtænk, hvordan I ser på overvægt- Måske tænker du, at det blot er "hvalpefedt" og dit barn vokser fra det. Måske siger du, at i jeres familie altid har I altid haft "kraftig knoglebygning" eller en kropsbygning, som blot er sådan.- Er du selv overvægtig? Måske tænker du, at det ligger til jeres familie at være overvægtige.- Ser du vægten som barnets problem, eller som et fælles problem...Hvad kan du gøre for at hjælpe dit barnOvervægtige børn skal hjælpes til at få sundere mad-, drikke- og aktivitetsvaner. På den måde vil barnet "vokse sig ud af overvægten". Barnet skal ikke sættes på en dicideret slankekur.Hjælp dit barn med at være fysisk aktiv. Det betyder, at I skal være fysisk aktive mindst 60 minutter dagligt. Lav fysisk aktivitet sammen med dit barn og vær en god rollemodel.Og følg kostrådene for børn mellem 3-10 år:- spis 3-5 stykker frugt og grønt dagligt- spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen- spis kartofler, ris, pasta eller fuldkornsbrød hver dag- spar på sukker- spar på fedt- spis varieret- sluk tørsten i vand For mere inspiration og hjælp så kik på enletterebarndom.dk Her kan du også tage en vanetest, finde en BMI-beregner og finde mange gode råd til at få ændret vaner.Bedste hilsnerHelenAnnoncer

Sponsorerede artikler

NYHED! Olívy nu i rejsestørrelse

Nu kan du også forebygge en rød babynumse, når du rejser med din baby. Olívy baby care - diaper change findes nu i en 100 ml. rejsevenlig flaske. En fin, lille rejsemakker, som passer perfekt i håndtasken.

Olívy baby care – diaper change i nyt design

Glæd jer også til ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce