Annonce

Annonce

Hvad får en baby til at bryde ud i latter?


12. juni 2019


Hvad får en baby og små børn til at le?​ Dette spørgsmål har den britiske udviklingspsykolog Caspar Addyman stillet sig selv - og undersøgt. Caspar Addyman er underviser på Goldsmiths University of London og leder af the Goldsmiths InfantLab, og han har ønsket at studere, hvordan babyer lærer, og især hvad der får børn til at le.



Observationen er blandt andet lavet med 1500 mødre og fædre fra 62 forskellige lande. Babyer er klassificeret som børn fra 0 måneder og op til 30 måneder, dvs. 0-2.5 år. Addyman har sendt forældrene følgende spørgsmål: Hvornår begyndte dit barn at le for første gang? Hvilken situation oplevede dit barn som sjovest? Hvilket legetøj og spil fik dit barn til at le mest? Addyman har også fået forældrene til at sende videoklip, som kunne bekræfte det forældrene fortalte.



Babyer vil le, før de kan tale



Addymans studie viser, at babyer betynder at le allerede, når de er blot 3 måneder gammel. Dette uanset hvilket land de kommer fra, hvilken nationalitet de har og sprog forældrene taler. Hvor de fleste børn begynder at sige deres første ord i 9-12 månederd alderen, så begynder barnet altså at le betydeligt tidligere.



Titte-bøh er et hit



Der er især én leg, som får børn over hele verden til at grine - tittebøh - eller på engelsk peekaboo. Selvom forældre laver skøre stemmer og lyde, leger med forskellige fingerdukker, sætter kopper på hovedet eller laver andre sjove og skøre ting - så er det tittebøh legen, som får de fleste børn til at bryde ud i længerevarende latter.



Årsagen til dette er sandsynligvis ikke kun "overraskelsesmomentet", som man kan forestille sig, at de mindste børn reagerer på - at de tror mor eller far rent faktisk forsvinder, når man gemmer ansigtet bag sine hænder - men at det sandsynlighvs også handler om kontakten og kommunikationen mellem forældre og barn. Addymans studie viste nemlig også, at selv børn på 2.5 år, som godt ved at forældrene stadig er der, kan blive lige så glade, og synes det er rigtigt morsomt, når man leger denne leg.



Latter smitter.. og mere end det



Studiet viste også, at børn ler mere, når et andet barn ler.



Addyman har i sit studie også observeret børn i alderen 2.5-4 år, når de så en tegnefilm. Børnene lo og syntes filmen var sjov, når de så den alene. Men, når de så den sammen med et andet barn, så lo de 8 gange så meget.



Det fik Addyman til at undersøge, om børnene så ville le mere, hvis de var i en gruppe af børn, men det var ikke tilfældet. ...


Annonce

... Børnene lo ikke mere i en større gruppe, end når de var sammen med blot et andet barn. Når børnene ler, så er det ikke fordi latter alene smitter, men fordi det at le sammen med en anden er vigtigt. Det er en måde at kommunikere på og dele øjeblikket "ser du også det her sjove".



Latter skal være ægte



En ægte latter, virker som social lim: Latter får os til at føle, at vi hører sammen, at vi har noget sammen. Latter sender et signal om, at vi er afslappede og har det godt sammen, at vi nyder hinandens selskab. 



Det betyder, at for babyer er det særlig vigtigt at kunne le. Et barn uden sprog har kun få måder at skabe kontakt til andre mennesker på, og når babyer kan le allerede fra 3 måneders alderen, så er det fordi latteren giver en følelse af samhørighed. Det er måden barnet og forældrene knytter sig til hinanden på. 



Latter virker også afstessende, og det styrker barnets immunforsvar. Derfor er det en god idé, hvis vi kan få vores børn til at le eller sagt på en anden måde, det er vigtigt at vi ler sammen i hverdagen.



Hvad får virkelig babyer til at bryde ud i latter



Det korte svar er i følge Addyman "people", og hvis du ønsker to ord "adults attention" eller "human connection". Det vil sige, at det bedste er ren social interaktion - at man har øjenkontakt og er nærværende omkring sin baby. Den menneskelige kontakt er langt bedre og langt vigtigere end et bestemt stykke legetøj. 



Addyman har i en del af sit studie også studeret 300 britiske familie og børn - og her ladet forældre lege 5 forskellige lege for at se, hvad der fik børnene til at grine mest hjerteligt. De 5 forskellige lege var: 



Lade dyr sige forkerte lyde - 28 % af børnene syntes, dette var sjovt



Tage en kop på hovedet - 45 % af børnene lo af dette



Rive papir i stykker - 47 % af børnene lo af dette



Putte en serviet i munden - 60 % af børnene fandt dette sjovt



Lege tittebøh - 70 % af børnene lo hjerteligt af dette, og de lo højere og lo i længere tid



En kildetur kan give sammen kontakt mellem forældre og børn, som en titte-bøh leg, men det er under forudsætning af, at barnet nyder det, og barnets grænser ikke overskrides. 



Studiet viser også, at ældre søskende ofte er rigtige gode til at få mindre søskende til at le. Addymans studie viser også, at børn synes, at hunde er dobbelt så sjove som katte...måske fordi hunde generelt gerne vil behage os og er mere sociale, og netop det at le og grine sammen handler om at være social. 



Med ønsket om en dejlig lattermild dag :)



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce