Annonce

Annonce

Hvorfor babyer pludrer


7. maj 2019


Det gælder for alle babyer - uanset landet og kultur​en de bliver født i - at alle babyer pludrer. Men hvorfor gør de egentlig det? Hvad er egentlig grunden til barnets "ba-ga-da-lyde", gurglen og våde læbelyde? I følge LifeScience.com er der mange grunde til, at det lille barn pludrer.



Flere undersøgelser viser, at pludren er helt grundlæggende for udviklingen af barnets sprog. Det er begyndelsen på at lære de lyde, som senere skal bruges i barnets tale, og barnets evne til at kommunikere med ord. Pludren er ikke blot søde, varierede og mere eller mindre tilfældige lyde som tiltrækker mors og fars opmærksomhed, det er helt bestemte lyde, som udvikler sig mere og mere, og som gennegår forskellige, men bestemte faser.



Som udgangspunkt vil babyer producere en række forskellige konsonanter, som de stille og roligt begynder at gentage mere og mere rytmisk. Barnets pludren af lyde ændrer sig, så det bliver til kun en eller to konsonanter, der gentages hyppigt og bevidst - f.eks. "dadadada" og "babababa". Og netop at begynde at producere forskellige konsonanter bevidst og viljestyret, er en forudsætning for at begynde at sige rigtige ord. Det er en forudsætning for, at barnet kan få forskellige ordformer under konrtrol og dermed begynde at kunne lave ord, som andre vil kunne forstå.



Børn bliver naturligt mere og mere bevidste om de ord, som voksne omkring dem taler - og de har en indre lyst til at efterligne, det de hører. Forældre og de voksne omkring barnet giver barnet den opmærksomhed, varme og sociale stimulation, der naturligt får barnet til at ville tale og udtrykke sig - og barnet lærer de ord, det sprog, som de voksne taler.



Forskningen viser også, at døve spædbørn starter med at pludre, men stopper på et tidspunkt. Barnet stopper med at pludre på det tidspunkt, hvor pludren normalt ville begynde at lyde mere ordlignende, fordi det døve ...


Annonce

... barn naturligt ikke kan høre ordene hos de voksne, og derfor ikke kan efterligne ordlyde på den måde, som et hørende barn ville gøre. 



Forskningen viser også, at babyer der har haft en tracheostomi indsat i deres lunger for at kunne trække vejret og derfor ikke har haft mulighed for derfor at pludre, som andre børn - begynder at pludre, når man fjerner tracheostomien. Barnet begynder at pludre - også selvom det er måneder efter, at barnets pludren normalt ville være begyndt. Barnet går på den måde stadig igennem en periode, hvor det pludrer, før det begynder at producere egentlige ord. Det er blot forsinket.



Det samme kan ses hos hørehæmmede babyer, der får et cochlear implant, som hjælper dem med at høre. Det lille barn vil i denne situation ofte også starte med at pludre og sige forskellige sproglyde, som om at barnet forsøger at indhente nogle af de lyde, som barnet har savnet - og stille og roligt kommer så dannelsen af mere rigtige ord. Forskning viser også, at børn der får f.eks. et cochlear implant før 6 måneders alderen kan udvikle sprogfærdigheder på lige fod med jævnaldrene børn.



Forskerne opfordrer til, at vi pludrer så meget som muligt med vores børn - fordi pludren er det første skridt til sprog. Selvom barnet ikke siger rigtige ord og ikke bruger sproglyde, som vi nødvendigvis forstår, så er det vigtigt at indgå i dialog med barnet, lytte og gentage barnets gurglen - og også i hverdagen small-talke med barnet.



Forskerene opfordrer til, at alle omkring barnet pludrer med barnet - forældre, bedsteforældre, større søskende osv. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer at tale med de mindste børn i en presset og stresset hverdag - og har mor og far travlt en dag, kan bedsteforældre og andre søskende have stor indvirkning på barnets sprog.



Med venlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce