Annonce

Annonce

Forebyg kræsenhed


14. marts 2019


Det er naturligt at børn i perioder kan spise selek​tivt eller fravælge visse fødevarer. Det er også naturligt, at børn kan afvise at smage på ny mad, som barnet ikke kender - dette er ikke det samme som, at dit barn er kræsen.



At børn er kræsne betyder, at de ikke vil spise den mad, som de kender - hvis man er kræsen vil man, selvom man er blevet præsenteret for maden mange gange - stadig ikke spise den.



Undersøgelser viser, at kræsne børn ofte afviser bestemte fødevarer på grund af disses konsistens eller tekstur. Barnet vil altså ofte afvise fødevarer, som ligner hinanden i konsistens. Derfor vil kræsne børn ofte spise meget få fødevarer, og deres kost vil generelt ikke være særlig varieret. 



Modsat spiser kræsne børn ofte meget af en fødevare, netop fordi de er trygge ved den konsistens, som den pågældende fødevare har. Det gælder f.eks. pasta - mange børn spiser gerne pasta, uanset om det er penne, skruer, spaghetti eller andre former for pasta. Konsistensen er ens og dermed tryg.



I artiklen her giver jeg dig 15 gode råd til, hvordan du kan forebygge kræsenhed hos dit barn:



1. Sørg for en god stemning ved bordet. Det skal være rart og hyggeligt at spise. Tal om dagen oplevelser og undgå at diskutere ting, der kan udvikle sig til skænderier eller give dårlig stemning.



2. Tilbyd dit barn samme mad, som I andre spiser. Lav børnevenlige retter, som hele familien kan spise, i stedet for specialretter til barnet.



3. Tilbyd dit barn så mange forskellige fødevarer som muligt, før barnet bliver 18 måneder. Efter denne alder, vil dit barn spise langt mere selektivt og lysten til at smage og putte i munden vil ofte ikke være særligt stor.



4. Tilbyd dit barn så mange forskellige grøntsager som muligt, før dit barn bliver 12 måneder. Undersøgelser viser, at før 1års alderen accepterer barnet smagen bedst, og hvis alle grøntsager er præsenteret før 1års alderen, øges det 2-3 årige barns accept af grøntsager.



5. Tal positivt om maden: "Sikke et lækkert stykke mørt kød!", "Den sovs er vel nok god, uhm!". Læg mærke til hinandens mad og sæt ord på, hvad det er, der smager godt og hvorfor. Når dit barn hører, at du sætter pris på maden, så kan barnet spejle sig i dette. Det er naturligvis vigtigt, at du er oprigtig og ærlig. Hvis du opfører et "ros-maden-skuespil", så bliver det hurtigt gennemskuet.



6. Prioriter måltierne og det at spise sammen. Vis dit barn, at det at spise sammen er vigtigt for jer og ikke noget, der skal ...


Annonce

... overståes hurtigst muligt. Hvis I har travlt med at få "noget i skrutten i en fart", vil jeres barn naturilgt opleve, at måltiderne ikke er specielt vigtige. I forældres holdning til mad og jeres attitude smitter.



7. Giv dit barn ro til at spise og mærke, hvor sulten han eller hun er. lad dit barn selv registrere, hvornår det føler sig mæt. Undgå kommentarer som "du skal spise op, der er fattige børn, som dør af sult" og lignende.



8. Undlad at kommentere på hvad, hvordan og hvor meget dit barn spiser. Appeitten kan svinge fra time til time, dag til dag og uge til uge. Hvis dit barn ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser det måske lidt mere til det næste. 



9. Tving ikke dit barn til at spise. Accepter, at der er mad og smagsnuancer eller konsistens, som dit barn ikke bryder sig om. Du kan forsøge at motivere dit barn til at smage, men lad være med at presse barnet eller tvinge dit barn. 



10. Vælg "smuk" mad, som appellerer til synet i farve og form. Lad maden være adskilt på tallerkenen, så dit barn selv kan vælge til og fra. Det, der ikke ryger ned den ene dag, smages måske på den næste.



11. "Det er ikke fisk, det er kylling...!" Snyd aldrig barnet vved at fortælle, at maden er noget andet, end det egentlig er. Det gør dit barn usikker, og dit barn ved ikke, hvad han eller hun skal tro næste gang du serverer noget nyt...



12. Lad dit barn deltage i madlavningen. Det giver et naturligt forhold til mad, dit barn lærer forskelllige fødevarer, ingredienser, at kende, og hvordan det bliver tilberedt. Lad endelig dit barn smage til og smage på maden undervejs. 



13. Giv altid mad til dit barn, hvis det udtrykker sult, - også selvom der kun er en time til I skal spise. Når dit barn siger "jeg er sulten", så er det vigtigt at være lydhør og give barnet noget sundt. Et sultsignal skal udnyttes til at få barnet til at spise sunde fødevarer.



14. Spar på sukkeret. Giv ikke dit barn slik, saftevand, kager og lignende - det fjerner den naturligt sultfornemmelse. Pas på med for store og sukkerfyldte snacks før et egentligt måltid. Giv i stedet en sund, let snack eller måske nogle af de fødevarer, som I alligvel skal have om aftenen, hvis det er om eftermiddagen, at dit barn viser behov for lidt ekstra. 



15. Brug aldrig slik og andre søde sager som belønning for at spise sund mad. Det er med til at inddele maden i klasser - det lækre usunde og det kedelige sunde. Den tankegang kan være svær at komme væk fra og det hjælper ikke barnet til at spise mere sundt og varieret. Det forebygger ikke kræsenhed.



Med ønsket om en god appetit!



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce