Annonce

Annonce

Ny forskning: Pres ikke dit barn til at spise


2. august 2018


Et nyt studie viser, at det ikke ændrer noget at pre​sse dit barn til at spise - dit barn bliver ikke mindre kræsen, og dit barn vil tage fint på, selvom det spiser selektivt. Det skriver CNN Health 30. juli 2018. "Parental pressure is havning no effect, good or bad, on picky eating or weight" fortæller Dr. Julie Lumeng, børnelæge og professor ved University of Michigan´s Center for Human Growth and Development.



Undersøgelsen har fulgt en gruppe 2-3 årige børn (i alt 244 børn) igennem et år. Man har sammenlignet forældres forskellige metoder, og den taktik forældre bruger for at få barnet til at spise mere, sikre barnet en sund vækst og reducere barnets selektive spisemønster. Der er ifølge studiet ikke noget bevis for, at dit barn f.eks. kommer til at spise flere grøntsager, ved at presse det til at spise en variation af grøntsager.



Det er ikke nyt, at børn ikke skal presses til at spise, alligevel er der mange forældre, som gør det. Det kan skyldes flere ting, f.eks. at man selv er blevet opdraget til at man "skal spise op", "skal smage på maden", eller måske har fået at vide, at "der findes børn som sulter...". I nogle familier kan det også handle om økonomi - der er ikke råd til at lave mad, som ikke bliver spist.



Dertil kommer, at de fleste forældre har det svært, når barnet lukker munden, skubber maden væk eller højlydt erklærer, at "det kan det ikke li´...!" At få vores børn til at spise er at opfylde et helt essentielt behov, og der ligger meget omsorg i at kunne give sit barn mad. 



Det er også sådan, at børn naturligt ændrer smag og spisevaner i takt med at de vokser op, gennemgår en naturlig udvikling. Der er nogle ting, som vi godt kan lide, når vi er børn og ikke spiser som voksne, og der er fødevarer, som voksne kan lide, men som mange børn ikke bryder sig om. Det ...


Annonce

... er vigtigt at give plads til, at smag kan ændre sig over tid.



Det anbefales, at man giver børn mad, som tager udgangspunkt i familiemaden, så barnet tilbydes det samme som de voksne. Sørg for at der er to ting på bordet, som barnet er tryg ved at spise og glad for - og lad så barnet selv vælge, hvad det vil spise, hvor meget og hvordan, når du serverer maden.



Læg en gang imellem nye fødevarer på dit barns tallerken. Pres ikke barnet til at spise det, men lad det blot være på tallerkenen. Det er første skridt mod at gøre dit barn fortrolig med forskellige fødevarer.



Sørg også for at det at spise forbindes med noget trygt, sjovt og rart. Spis sammen, gør måltiderne til noget fælles. Fjern TVskærme, telefoner og lignende ved bordet. Det er vigtigt at være sammen og vise hinanden opmærksomhed, når man spiser.



Inddrag dit barn i madlavningen, børn kan allerede fra tumlingealderen begynde at være med. Det kan være med til at booste dit barns nysgerrighed overfor mad og det at spise.



Tilbyd dit barn en variation af fødevarer så tidligt som muligt. Hvis dit barn har været introduceret for forskellige fødevarer løbende, så vil det ofte være parat til at smage på det igen, når det kommer igennem sin naturligt selektive fase.



Har I mulighed for at lave køkkenhave, så kan det være en god måde at lære børn om f.eks. grøntsager. Følge med i, hvordan de vokser og gror, graves op, vaskes, spises...



Læs også bøger, der handler om mad, hvor maden kommer fra eller eventyr som f.eks. Jack og Bønnetagen (Jack and the Beanstalk). Her må jeg naturilgvis supplere med at foreslå mine egne bøger "Inger og Carlo hjælper med at lave mad", og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind".



Med ønsket om god appetit!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce