Annonce

Annonce

Undgå fluorstoffer i udendørstøj til børn


30. januar 2018


Udendørstøj skal helst være vandafvise​nde og også gerne have smudsafvisende effekt - og især når det kommer til at købe udendørstøj til børn, så er dette ekstra vigtigt. Samtidig vil vi gerne have tøj, der kan holde i længere tid. Tøjet skal også helst give vores barn tilstrækkelig varme, samtidig med at det også skal være åndbart, og så skal prisen naturligvis også være til at betale... Men ud over disse krav, så er det dog også vigtigt, at du er opmærksom på om udendørstøjet indeholder Fluorstoffer. Nu sætter Miljøstyrelsen fokus på, hvordan du kan at købe undendørstøj, som IKKE indeholder fluorstoffer.



Kampagnen hedder "Kan du regne med jakken?" og den henvender sig til forbruger og til salgsekspedienter i butikker landet over. Formålet er at øge vores viden om fluorstoffer i udendørstøj.



Hvad er fluorstoffer



Fluorstoffer er stoffer, som kan gøre tekstiler vand- og smudsafvisende. Derfor finder man ofte fluorstoffer i f.eks. handsker, luffer, flyverdragter, regntøj, overtræksbukser, løbejakker, fodtøj, skitøj og andet all-weather-tøj.



Nogle fluorstoffer er dog problematiske, fordi de er svært nedbrydelige i naturen og man ved, at de kan være skadelige for mennesker. Visse fluorstoffer er allerede forbudt og andre bliver det løbende, men der er stadig lovlige fluorstoffer, som kan skade både miljøet og helbredet - og som det vil tage år at få forbudt. 



Der findes dog alternativer til fluorstoffer - og hvor tøjet stadig vil være vandafvisende.



FAKTA om fluorstoffer



- Stofferne er problematiske og blandt de stoffer, der er undersøgt mest grundigt, er PFOS og PFOA. Disse nedbrydes langsomt i miljøet og kan ophobes i levende organismer. I mennesker kan de skade leveren og forplantningen, og de er derudover mistænkt for at være kræftfremkaldende-



- Selvom PFOS er forbund og PFOA forbydes fra år 2020, så er der andre fluorstoffer, som bruges i udendørstøj, og som kan have lignende skadelige egenskaber. Det tager ...


Annonce

... lang tid at skaffe den dokumentation, der er nødvendig for at man kan lave en begrænsning eller forbund af de forskellige flourstoffer.



- En stor del af forbruget af fluorstoffer på verdensplan sker i tøjindustrien - især i udendørstøj som jakker, regntøj, handsker, skitøj, flyverdragter mv. Nr udendørstøj fremstilles på fabrikker, så anvendes fibre med fluorstoffer bla. for at gøre tøjet vand- og smudsafvisende. Fluorstofferne kan også tilføres udendørstøjet, når det f.eks. gen-imprægneres hjemme, på vaskerier osv.



- Hvis man skal nedbringe brugen af fluorstoffer, er det nødvendigt, at vi ændrer vores vaner. 



Miljøstyrelsen anbefaler følgende 3 råd



1. Gå efter tøj som er mærket Fri for flourstoffer, PFC-fri, Fluorocarbon Free, Fluorine Free eller Fluorfri.



2. Spørg i butikken efter fluorfri alternativer



3. Test din viden og download en guide til, hvordan du kan finde fluorfri alternativer på fluorfri.dk



Fluorfri alternativer



Går du efter tekstiler med miljømærkerne Svanen eller Blomsten er disse ikke overfladebehandlet/impregneret med fluorstoffer. Desværre findes der ikke på nuværende tidspunkt vandafvisende udendørstøj, der har disse miljømærker (januar 2018).



Du kan også gå efter mærkerne: Ecorepel, Bionic Finish Eco og Pertex.



Tekstiler der er mærket med "Eco" har en fluorfri imprægnering. Der kan dog godt være anvendt en fluorbaseret membran sammen med fluorfri impægnering.



Tekstiler der er mærket med "Eco-repel" har en fluorfri imprægnering, men der kan godt være anvendt en fluorbaseret membran sammen med en fluorfri imprægnering.



Miljøstyrelsen anbefaler, at du downloader en guide til din telefon, så du har den med næste gang du skal købe udendørstøj.



Du kan læse mere og finde Miljøstyrelsens guide på fluorfri.dk



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce