Annonce

Annonce

Husk D-vitamin dråber dagligt


6. september 2017


"Hvert andet barn får ikke nok D-vitamin",​ sådan skriver dr.dk den 5. september 2017.



Alle børn mellem 2 uger og 2 år bør hver dag få 10 mikrogram D-vitamin i tilskud, men en stor undersøgelse fra Odense Universitetshospital viser, at ud af mere end 2000 familier, så glemmer  mange at give deres barn det daglige tilskud af D-vitamin - nogle forældre glemmer det en gang imellem, mens andre faktisk ender med at give alt for lidt...



Men hvorfor skal du give dit barn D-vitamin? Hvad kan der ske, hvis dit barn ikke får D-vitamin nok? Hvordan sikres dit barn nok D-vitamin? Og hvad kan du gøre for at huske det? Det handler min artikel om i dag.



D-vitamin er vigtigt for knoglerne og tænderne



Dannelse af knoglerne og den løbende mineralisering af nydannet knogle finder sted fra fosterstadiet, og indtil dit barn er udvokset. Den største vækst af knoglerne sker i spæd- og småbarns alderen og igen i puberteten. Derfor er det særlig vigtigt med et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin i disse perioder.



Hvis dit barn ikke får D-vitamin nok, er der således en risiko for, at barnets knogler ikke vokser, som de skal, og at barnets knogler ikke bliver stærke nok.



D-vitamin er også vigtigt for dit barns tænder. Hvis dit barn får D-vitaminmangel, så medfører det et utilstrækkeligt tilbud af kalk og fosfat til både knogle- og tanddannelsen. Mælketændernes kroner mineraliserer fra 3. gravidtetsmåned til 12. levemåned, og de permanente tandkroner mineraliserer løbende fra 3. levemåned til 6.-7. leveår.



Tandskaderne vil vise sig på de tænder, der mineraliserede i tidsrummet med lavt D-vitamin. Er der skade på tandkroner og er der sket en mineraliseringsskader på tandemaljen, så er der tale om varige skader, og de bedres ikke ved efterfølgende normalisering af D-vitaminniveauet.



Et tilstrækkeligt D-vitaminniveau gennem barndommen er en forudsætning for, at dit barn danner stærke knogler og stærke blivende tænder.



Forebygge engelsk syge - Rakitis



Hvis børn over længere tid ikke får D-vitamin nok, så kan barnet udvikle engelsk syge, det der også kaldes Rakitis. 



Symptomer på Rakitis i spæd- og småbarnsalderen:



- Barnet får kramper, fordi der er for lavt kalkindhold i blodet. Der er en sammenhæng mellem d-vitamin og calcium.



- Barnet vil ofte også vægre sig mod at støtte på benene, fordi det gør ondt, - barnet har ondt i sine ben.



- Barnet vil ofte være vækstretarderet og forsinket i sin motoriske udvikling, samt have en vraltende gang på grund af nedsat muskelkraft. 



- Barnet vil ofte være hævet omkring håndled, knæled og ankelled



- Barnet vil ofte have eftergivelige kranieknogler i de første levemåneder og forsinket lukning af fontaneller.



- Barnet kan have forsinket tandfrembrud. 



- Barnet kan have varierende grader af deformering af benene, oftest hjulbenethed.



Kilder til D-vitamin



D-vitamin-dråber



Spæde børn og småbørn skal have tilført et dagligt tilskud af D-vitamin. Der gives 10 mikrogram D-vitamin dagligt, og det gives som dråber på en ske.



Selvom du ammer og selv indtager D-vitamin, så er det ikke tilstrækkeligt til at dække dit barns behov. Undersøgelser viser, at 2-3 måneder gamle spædbørn, der ammes fuld, har en høj forekomst af D-vitaminmangel.



Modermælkserstatning er beriget med D-vitamin, men uanset om dit barn ernæres helt eller delvist af modermælkserstatning, så skal dit barn stadig have et dagligt tilskud af D-vitamin.



Sollys



Solen er en vigtig kilde til D-vitamin, men spædbørn som ikke kan kravle eller gå anbefales at holde sig i skyggen, og barnets hud bør beskyttes mod solens stråler. Derfor får små børn ikke tilstrækkeligt tilskud af D-vitamin via huden.



Børn over et år, bør ikke være i solen mellem kl 12 og 15, men de kan godt opholde sig i kortere tid i solen, hvis de er beskyttet af løstsiddende tøj og solcreme på de hudområder, der ikke er beskyttet. Tildækning af tøj og solcreme blokerer dog solens dannelse af D-vitamin, og derfor skal disse børn stadig tilbydes et dagligt tilskud af D-vitamin.



Børn med mørk hud og/eller børn, som går ...


Annonce

... klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser, kjoler, eller tørklæder) skal fortsætte med 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele barndommen og formenlig hele livet, afhængigt af soleksponering.



Kost



Fisk er en vigtig kilde til blandt andet D-vitamin, og det anbefales, at fisk indgår i kosten ligesom kød. Spis meget gerne fisk 2 gange om ugen fra 6 måneders alderen, både til frokost og om aftenen. Når dit barn begynder at spise brødhapsere, så brug fisk som pålæg.



Børn mellem 0-3 år bør spise varieret mellem både fede fisk og magre fisk. Varier derfor mellem de forskellige fisketyper. Det kan f.eks. være rødspætte, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og de fede fisk som makrel, sild og opdrættet laks.



Giv ikke dit barn de store rovfisk som tun, gedde, helleflyder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og haj på grund af indholdet af kviksølv. Spis heller ikke tun fra dåse.



D-vitaminberiget mælk



Det er muligt at købe mælk beriget med D-vitamin. Dette kan dog ikke træde i stedet for et tilskud.



D-vitamin til vegetarer



D-vitamin findes især i fede fisk, kød, æg og fede mælkeprodukter - det vil sige, at D-vitamin stort set kun findes i animalske fødevarer. Børn der ernæres vegetarisk, skal derfor have samme tilskud af D-vitamin som alle andre børn.



D-vitamintilskud og mavekneb



Nogle forældre er bekymrede for at tilbyde barnet D-vitamintilskud, fordi de oplever, at barnet får ondt i maven. Der foreligger ikke videnskabelige studer, der belyser, om der skulle være en sådan sammenhæng.



Hvis du oplever, at dit barn får ondt i maven af D-vitamindråberne, så anbefales det, at du holder pause en uge, og registrerer om det giver anledning til en ændring i dit barns mavegener. Hvis der ikke er nogen ændring, så skyldes barnets mavekneb ikke D-vitamindråberne.



Hvis du oplever, at dit barns mavegener opstår igen umiddelbart efter, at du har givet D-vitamindråberne, så anbefales det, at du skifter til en anden type D-vitamin. 



Vitamindråber er fedtopløselige og bliver derfor opblandet i olie. Du kan derfor lede efter et produkt, hvor der er brugt en anden type olie.



D-vitamintilskud efter 2 års alderen



Børn, der er i risiko for D-vitaminmangel, skal fortsætte med D-vitamintilskud resten af barndommen. D-vitamindråber kan fortsat gives efter 2 årsalderen.



Det anbefales som udgangspunkt ikke, at dit barn tilbydes multivitaminpiller i stedet, da dit barns behov for næringstoffer skal dækkes via kosten. Men hvis du ønsker at give dit barn en multivitaminpille, så kan du, fra dit barn er ca. 18 måneder, erstatte dråberne med en multivitaminpille med 10 mikrogram D-vitamin. Pillen knuses og blandes i maden, hvis dit barn ellers spiser sundt og varieret.



Vælger du at give dit barn en multivitaminpile, så bør du vælge et produkt beregnet til børn med et indhold på omkring 100% af ADT (anbefalet dagligt tilførsel) for de forskellige mineraler og vitaminer for børn mellem 1-10 år. Det kan også hedde 100% RI (referenceindtag) eller 100% NRV (næringsstofreferenceværdier).



Får dit barn en multivitaminpille skal det ikke også tilbydes D-vitamindråber. Hvert år sker der alvorlige forgiftningstilfælde hos børn, der har spist en større mængde multivitaminpiller.



Hjælp dig selv til at huske D-vitaminerne



Det vil være en rigtig god idé, at du gør det til en fast vane, en fast rutine at huske D-dråberne. Det kan være at give D-vitamintilskuddet sammen med et fast måltid hver dag eller at give dem sammen med morgen- eller aftenrutinen - skifte ble, give rent tøj på, give D-dråber... Det kan være lettere at huske, hvis du har en fast rutine omkring det.



Tjek på flasken, om den behøver være i køleskab. Nogle gange kan D-dråberne stå på puslebordet, og det kan gøre det lettere at huske dem, når de står fremme, og du ser dem flere gange dagligt.



Sæt din smartphone til at alarmere dagligt, så du på den måde får en reminder om at huske D-vitamindråberne.



Du kan også downloade forskellige apps, der minder dig om at huske D-dråberne dagligt.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce