Annonce

Annonce

På krabbefangst med børnene


6. juli 2017


Som barn elskede jeg at fange krabber. Jeg kunne få t​imer til at gå med at sidde på badebroen og hive den ene krabbe op efter den anden... Nogle af dem var kæmpestore, andre ganske bitte. De var så fascinerende at studere.



Som voksen synes jeg stadig, at det er rigtig sjovt - og det er simpelthen så dejligt, når man mærker børnene samle sig om en, kikke og følge med og spørge "må jeg prøve?". Alle børn skal have lov til at fange krabber - det er en rigtig sjov og dejlig sommeraktivitet.



Men hvordan er det lige man fanger krabber? Det handler min artikel om i dag.



Du skal bruge følgende:



En lang snor, det fungerer som fiskestang/fiskesnor.



En hulsten, hvis I kan finde en sådan, eller du kan medbringe en større møtrik hjemmefra. Det er for at give snoren vægt i enden, så den kan synke til bunds.



Et fiskenet.



En stor spand.



Medbring evt. en tøjklemme.



Madding



Krabber elsker blåmuslinger. Du kan ofte finde dem i det tang, der er skyllet op på stranden, eller hvis der ude i vandet er nogle store sten, så sidder de ofte på dem. De kan også gemme sig i større tangbuske. Ved mange strande er der også høfder - det er bølgebrydere lavet ud i vandet, ofte lavet af sten eller af forskellige pæle.



Blåmuslingen skal være lukket for at være frisk og fyldt med dejligt kød. Med en stor sten slår du hul på blåmuslingen og sætter den så på fiskesnoren - bundet fast med snoren eller sat fast med en klemme.



Sørg for at finde flere muslinger og læg dem ned i spanden, så har du ekstra mading og kan også give de fangede krabber lidt at spise.



Hvis der ikke er blåmuslinger, kan du måske finde en snegl, fange en reje, som du kvaser, eller måske har du lidt pølse eller skinke med i madpakken, der kan bruges som madding. Krabber spiser næsten alt.



Det bedste sted at fange krabber



Krabberne opholder sig ofte i tang tæt ved badebroens stolper, eller hvis der er en høfde vinkelret ud i vandet.



Det bedste sted er ofte, hvis der er en badebro. Så kan I sidde på broen, og dit barn (og de øvrige børn på stranden) kan følge med, uden at føle sig presset eller opleve det for voldsomt - nogle børn bliver utrygge, hvis de opholder sig i vandet, imens man fanger krabber. 



Sådan gør du



Bind hul-stenen eller møtrikken i snorens ende. Lige over binder du den knuste musling fast med snoren eller med klemmen.



Sænk langsomt snoren med madding ned i vandet, helt ned til bunden og gerne ned i en stor tangplante, tangbusk.



Vent... Krabberne kan lugte muslingekødet og vil af sig selv komme frem. De vil forsøge at tage fat med deres klosakse, og når krabben har fat, så løfter du forsigtigt krabben op - og er klar med fiskenettet under, så I får fat i krabben. Hvis I ikke når det og krabben falder tilbage i vandet, så forsøger I bare igen. De fleste krabber er så vilde med at få mad, at de ikke løber deres vej, men bliver ved med at prøve - og det ...


Annonce

... gør du/I så også.



Når I har fået en krabbe (eller flere) i fiskenettet, så vender I nettet ned i spanden, og lader krabben komme derned, hvor den så kan få lidt at spise - eller slås om en musling med de andre krabber.



Eller I kan tage krabben op med hånden og studere den, før I lægger den ned i vandet igen.



Krabber i en spand



Der kan godt være flere krabber i den samme spand, og hvis I giver dem musling at spise, så vil I se, at de slås om maden. 



I kan komme havvand i spanden. Vælger I at gøre dette, så bør I udskifte noget af vandet jævnligt, så det ikke bliver for varmt og for iltfattigt for krabberne. De kan faktisk drukne i en spand med for varmt og iltfattigt vand.



I kan også vælge at lægge krabberne ned i en spand uden vand. De kan godt overleve uden vand i et par timer, men bør så derefter sættes ud i havet igen.



Sådan holder du en krabbe



En lille bitte krabbe kan ikke bide ret hårdt med sine klosakse, så det kan være sjovt for dit barn at mærke krabben løbe over hånden og se at krabben løber sidelæns... Lad barnet holde sin hånd helt flad, eller lade barnet forme begge hænder som en flad skål.



Men en lidt større krabbe kan godt bide til med sine klosakse. Det er dog sjældent at krabber bider, de gør det ofte, hvis de føler sig truet. Hvis du f.eks. holder krabben på krabbeskjoldet bag ved klosaksene, så vil den ofte sprælle voldsomt og forsøge at bide fra sig med sine klosakse. Dette fordi den tror, at du er en fugl eller en fisk, der forsøger at spise den. Hvis du derimod holder krabben roligt i din flade hånd, så vil den ofte ligge mere stille.



Sådan ser I forskel på han og hun



Børn elsker at få viden, de spørger og spørger og suger viden til sig - og det er din mulighed for at fortælle en masse om krabber...



Når du holder krabben, kan du vende den om på ryggen - og her kan du se efter, om halen er trekantet eller mere afrundet i formen. Hvis halen er trekantet og består af tre led, så er det en han - og du kan supplere med, at en krabbe har to tissemænd, der sidder inde under halen ;) Hvis halen er afrundet, så er det en hun.



Krabber skifter skjold



Krabber vokser - og når krabben ikke længere kan være i sit skjold, så kommer det gamle skjold af, og et nyt skjold vokser frem. Derfor kan I nogle gange finde krabbeskjold på stranden, som ikke er fra en død krabbe, men derimod fra en krabbe, som nu er større og som har fået et nyt skjold.



Man kan se på krabbens skjold, hvor gammel den er. Strandkrabberne i Danmark bliver ofte op til 7 år gamle.



Krabber kan også miste en ben. Hvis det sker, så vokser der også et nyt ben ud på krabben.



Pas på krabberne



Krabber er dyr, og vi skal naturligt være gode ved dyrene. Sørg derfor for at krabberne kommer godt tilbage til havet igen, når I har kikket på dem.



Rigtig god strandtur og rigtig god krabbefangeri :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce