Annonce

Annonce

At være en nærværende forælder


23. juni 2017


For de fleste forældre er det et stort ønske,​ at dit barn skal opleve dig kærlig, deltagende og nærværende fra det øjeblik, hvor du første gang, står med barnet i favnen. Det betyder rigtig  meget for os, at vores bør føler sig set, mødt, anerkendt i hverdagen - at barnet føler at vi er til stede.



At være nærværende kræver ofte en indsats - vi har travlt i hverdagen, der så mange praktiske ting, som skal ordnes, at tankerne ofte er andre steder henne, når vi er sammen med vores børn. Hvis du skal være nærværende, skal du også i dine tanker være hos dit barn.



Nærvær betyder, at du er hundrede procent til stede i situationen. Du kan ikke lige arbejde videre på computeren eller tjekke en sms på telefonen, når dit barn prøver at fortælle dig noget. Når du sidder og læser en bog højt for dit barn, går det ikke, at du samtidig sidder og tænker over, hvordan du skal planlægge et møde i morgen, eller hvad du skal svare på en e-mail, der lige er dukket op i din indbakke.



Dit barn er ekspert i at aflæse dig



Hvis dit barn fornemmer, at du ikke er mentalt til stede, føler det, at du ikke interesserer dig for barnet, og det, han eller hun gerne vil fortælle dig, og det bliver ked af det. Fuldstændig ligesom du selv bliver ked af det, hvis du prøver at fortælle din kæreste noget, og der ikke bliver lyttet.



Hvis du er optaget af andre ting, er dit barn måske videre og igang med noget andet, når du har tid. Dit barn har sandsynligvis glemt, hvad det ville fortælle dig eller vise dig - eller barnets glæde ved det og den glæde, som I sammen kunne have delt, er forsvundet.



Jo yngre dit barn er, jo vigtigere er det, at du reagerer med det samme. I takt med at dit barn bliver ældre, begynder det at kunne lære, at det nogle gange kan være nødt til at vente lidt. Det er dog stadig vigtigt, at du viser dit barn, at du har hørt, at det gerne vil i kontakt med dig, vise dig noget. Du kan f.eks. sige: "Jeg har hørt det, jeg skal lige gøre det her færdigt, så vil jeg gerne se, hvad du vil vise mig". Du skal dog være opmærksom på, hvad det handler om. Måske er det, barnet ville vise dig så væk - nogle ting skal man se med det samme for at se det. Måske var der kommet en kat ind i haven, og dne er væk nu. Det samme er den fælles oplevelse med at se katten og finde ud af, hvorfor den var i jeres have.



En anden god idé er at inddrage dit barn i dine gøremål. Hvis du f.eks. er igang med at lave mad, så kan du i stedet for at svare "du må lige vente lidt" inddrage dit barn, så det stadig ...


Annonce

... føler sig set, lyttet til og mødt. Hjælp dit barn op på køkkenbordet, lad det være med til at skrælle og snitte, komme udskåret grønt op i en skål, lad det være med til at smage maden til. Tal om farverne, smagen, lyden, som maden har.



At være nærværende betyder ikke, at du skal slippe det, du har i hænderne og med det samme gøre det, som dit barn har lyst til. Det kan nogle gange være en god idé, at I hjælper hinanden med at blive færdige med de praktiske ting, fordi du så efterfølgende har mere ro og overskud til at koncentrere dig om det, dit barn vil vise dig eller inddrage dig i.



To former for nærvær



At være nærværende betyder også, at I kan være sammen uden at have et formål - andet end at være sammen. I kan sagtens være sammen uden at der er nærvær. I kan godt aftale, at I alle kører i Zoologisk have for at være sammen, men det betyder ikke, at I er nærværende. Det afhænger nemlig helt af, hvorvidt I er sammen om det, I ser og oplever i Zoologisk have, om I deler oplevelsen med hinanden.



Man kan tale om to forskellige former for nærvær. Der er de korte, gode stunder - det man kan kalde øjebliksnærvær. Det er alle de små øjeblikket, som opstår uden at være planlagt. Det er f.eks. når du står og laver mad, og dit barn hiver dig i buksebenet "Faaar?!" eller "Moaar?!", og du bøjer dig ned, kigger på dit barn og på bamsen, som det viser dig.



Og så er der de længerevarende stunder, hvor I bruger timer eller en hel dag på at opleve og dele oplevelsen med hinanden. 



Det kan sammenlignes lidt med forhold til vores kæreste/ægtefælle. Der vil være intense øjeblikke, hvor I ser på hinanden, føler og mærker hinanden og båndet mellem jer. Der vil også være perioder i løbet af dagen, hvor I blot er sammen, hvor I registrerer hinanden og er der for hinanden, men ikke på en intens måde. Sådan er det også lidt i forholdet til vores børn. Der vil i løbet af dagen være perioder, hvor vi er hundrede procent nærværende, og så vil der være perioder, hvor vi er hver for sig, hvor dit barn ligger for sig selv, leger med sig selv, imens du foretager dig noget andet.



Dit barn har brug for begge dele. Det har brug for både de korte intense øjeblikke af nærvær og for nærvær over tid.



Hvis du vil læse mere, kan du læse i Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce