Annonce

Annonce

Natteskræk, Nightterror, Natteangst


8. juni 2017


Hvad er natteskræk



Natteskræk kan hedde fl​ere ting - f.eks. natteangst, natterædsel eller på engelsk night terror. Det er en søvnforstyrrelse, som ofte ses hos små børn, og det påvirker ofte hele familien. Natteskræk er en delvis opvågning af den dybeste non-REM-søvn. Barnet befinder sig i en slags gråzone mellem at være i søvn og være vågen. Det betyder, at barnet ikke fornemmer din tilstedeværelse, barnet har ikke fornemmelse for, at du er der for at hjælpe, og barnet vil derfor have tendens til at afvise dig, skubbe dig væk - eller barnet vil slet ikke reagere på det, du siger eller gør.



Episoderne med natteskræk kan variere fra få minutter til 30-60 minutter, og barnet kan have anfald af natteskræk i forskellige grader. Milde anfald, hvor barnet efter gråd/skrig relativt hurtigt er parat til at ligge ned og sove videre - til voldsomme anfald, hvor barnet yder skade på sig selv.



Natteskræk opstår ofte efter 18 måneders alderen. Det kan godt opstå tidligere, og det kan også opstå senere - langt op i skolealderen. Men for de fleste børn opstår det først fra barnet er ca. 1.5 år gammel. 



En undersøgelse fra USA, hvor man undersøgte 2000 børn fandt, at 40 % af børnene i alderen 2.5-6 år havde haft eller oplevede natteskræk. Og at børn ofte var vokset helt ud af det omkring 12 års alderen.



Man mener, at natteskræk kan skyldes et umodent nervesystem, eller at det lille barns hjerne er meget umoden. Det betyder, at barnet kan have rigtig svært ved at bearbejde alle dagens oplevelser og stimuli, og barnet har svært ved at lukke helt ned under søvn. Derfor slipper sanseindtryk igennem, samtidig med at barnet motorisk også har svært ved at slappe af i kroppen. Derfor vil barnet ofte reagerer med fysisk uro - sætte sig op, slå, skubbe, fordi barnet ikke er i stand til hjernemæssigt at "lukke helt ned" under søvn...



Symptomerne på natteskræk



- Skrig og ikke gråd. Barnet starter ofte med at skrige, og når du kommer ind til dit barn, så sidder barnet ofte op i sin seng.



- Dit barn har åbne øjne eller halvåbne øjne, og dit barn ser ofte vågen ud. Men dit barn er ikke vågen. Det foregår, imens dit barn sover.



- Dit barn vil virke konfus og tale usammenhængende. Det man også kalder "sort snak", ligesom dit barn kan sidde og "fange fluer" i luften, som om at barnet ser syner.



- Dit barn vil afvise dig, hvis du forsøger at holde om barnet, trøste barnet. Dit barn vil skubbe dig væk og virke irriteret på dig.



- Dit barn vil svede meget og du vil fornemme, at barnets hjerte banker på højtryk, der er ingen tvivl om, at blodtykket er højt. Dit barn vil opføre sig skræmt og se skræmt ud.



- Anfald af natteskræk vil ofte opstå først på natten - det vil sige ofte et sted mellem kl 22 og kl 02. Opstår anfaldet hen mod morgenstunden, så er der ofte tale om mareridt, som er noget andet.



- Da anfald af natteskræk opstår imens barnet sover, så vil dit barn ikke have nogen erindring om det efterfølgende. Et større barn på f.eks. 5 år, vil dog godt nogle gange kunne have en erindring om, at der er foregået noget. Barnet kan måske spørge dig "skete der noget i nat? Var du inde hos mig i nat?", fordi barnet har en kropslig erindring om at have været delvist vågen - uden at barnet på nogen måde kan fortælle, hvad det har drømt.



Hvad skyldes natteskræk



Ud over formodningen om at anfald af natteskræk hænger sammen med en vis umodenhed af nervesystemet og hjernen, så er der ikke nogen, som ved helt præcist, hvad der forårsager natteskræk. Man ved dog, at det ikke skyldes, at barnet har psykologiske problemer, er ked af det eller ikke trives i hverdagen. Alle børn kan i princippet få anfald af natteskræk.



Man ved også, at visse faktorer kan gøre det mere sandsynligt at få anfald af natteskræk - f.eks. hvis barnet er syg med feber. Et barn med feber kan godt "vågne op" først på natten med natteskræklignende symptomer. Et barn med feber skal naturligvis tilses og ...


Annonce

... hjælpes med af- og påklædning, så barnet kan komme af med varmen, barnet kan evt. også have behov for febernedsættende medicin - det kan du tale med lægen om.



Børn der sover for lidt og igennem længere tid har fået for lidt og for dårlig søvn kan også få anfald at natteskræk. Derfor er det generelt vigtigt, at du forsøger at hjælpe dit barn med en nogenlunde fast rytme, der sikrer dit barn søvn nok om dagen og om aftenen. 



Der er også undersøgelser, som tyder på, at visse sygdomme kan være med til at øge risikoen for natteskræk. Det gælder f.eks. børn, som lider af refluks (GERD) eller børn som lider af søvnapnø, der er en lidelse, hvor barnet får blokeret sin luftpassage under søvn. Det gør det vanskeligt for barnet at trække vejret og forstyrrer barnets nattesøvn - og kan altså nogle gange påvirke til anfald af natteskræk.



Natteskræk er også arveligt. Det er ikke usædvanligt at bedsteforældre f.eks. siger "det lyder som dig, da du var lille". Førhen i tiden var man bare ikke så opmærksomme på fænomenet som man er i dag. Men hvis mor, far, eller søskende har haft anfald af natteskræk, så er der større sandsynlighed for at lillebror/lillesøster også får det.



Hvad kan du gøre



Det kan virke meget voldsomt, når man kommer ind til sit barn og ser barnet midt i et anfald af natteskræk - og de fleste forældre vil derfor tage barnet op, forsøge at vække det og trøste det. Men faktisk vil det være bedst, hvis du forsøger at tage det roligt og hjælper barnet videre i søvnen, med så lidt aktivitet fra din side som muligt.



- Tag det roligt. Selvom det ser skræmmende ud, så er det mere skræmmende for dig, som ser på det, end for barnet som er midt i det.



- Prøv at få dit barn ned at ligge, få det beroliget og puttet med dynen og på den måde hjælpe barnet videre i søvnen.



- Tal ikke for meget til barnet. Du risikerer at blive en del af barnets drøm, og det kan gøre det sværere for dig at hjælpe og berolige barnet.



- Pres ikke dit barn til at blive holdt om, da dit barn vil afvise dette.



- Væk som udgangspunkt ikke dit barn, men forsøg at hjælpe det videre i søvnen.



- Hvis dit barn vågner, eller du føler dig nødsaget til at vække dit barn, fordi anfaldet er meget voldsomt og dit barn f.eks. yder skade på sig selv, så sørg for at berolige dit barn. Tag barnet ud af værelset, giv det lidt at drikke, afkræv ikke forklaring, men sæt dig stille og roligt med dit barn. Og vent så på, at barnet atter bliver parat til at sove.



- Bevar roen og overblikket. Det er vigtigt ikke at skræmme dit barn.



Planlagt opvågning



Hos nogle børn vil anfald af natteskræk opstå så præcist hver aften, at forældre fortæller, at de næsten kan sætte uret efter det - præcis kl 23.15, så opstår anfald af natteskræk og vores barn skriger. Hvis det er tilfældet hos jer - og dit barns anfald er voldsomt, så kan du godt gøre det, som kaldes "planlagt opvågning".



Det går ud på, at du 5 minutter før du ved, at anfaldet opstår, går ind til dit barn, får barnet til at sætte sig op og giver barnet lidt at drikke - og derefter hjælper barnet ned at ligge og komme videre i søvnen igen. 



Ved at gøre dette, så forhindrer du dit barn i at komme ned i den dybeste søvn, hvor anfaldet opstår. Du når altså at trække barnet lidt op i søvnstadie, og kan derfor være heldig at anfaldet helt kan springes over. Ofte opstår anfald af natteskræk kun 1 til 2 gange først på natten, derefter vil barnet ikke sove så dybt - og på den måde kan man nogle gange forebygge at anfaldet sker.



Hvis barnet kun har få og periodevise anfald af natteskræk, så skal man dog ikke begynde at vække barnet planmæssigt. Det er vigtigt, at børn får lov til at sove sammenhængende.



Med ønsket om god søvn :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce