Annonce

Annonce

Undgå brug af iPad og mobil som putteritual


2. marts 2017


Ny international forskning viser, at det er skadeligt for b​ørns søvn, hvis de bruger smartphone, iPad eller anden form for tablet eller skærm lige før de lægger sig til at sove. Det fortæller Politiken.dk.



Forskerne har lavet en såkaldt metaforskning, hvor forskerne har samlet og analyseret resultater fra 20 forskellige videnskabelige undersøgelser. I alt har 125.198 børn og unge i alderen 10-18 år deltaget.



Undersøgelserne viser at børn, der bruger f.eks. en iPad eller lignende, lige før de lægger sig til at sove, har dobbelt så stor risiko for at sove markant mindre end de børn, der ikke bruger en tablet eller anden mobil enhed, og deres søvnkvalitet vil være betydeligt lavere.



Derudover viser undersøgelsen, at børn der har adgang til mobile enheder før sengetid, vil have 2-3 gange større risiko for at opleve markant udmattelse og træthed i løbet af en almindelig skoledag. At bruge en tablet eller anden form for skærm lige før sengetid går altid ud over barnets koncentrationsniveau og nedsætter barnets indlæringsevne.



Hvad en god nattesøvn giver dit barn



For lidt nattesøvn og for dårlig nattesøvn kan være meget skadeligt for børn. Når dit barn sover godt og sover længe nok, så sikres det, at barnet kommer igennem alle søvnens stadier, og hvert søvnstadie giver barnet noget vigtigt:



I stadie 1 og 2 øger barnet sine motoriske færdigheder. Derudover hjælper disse søvnstadier på barnets humør. Humøret bliver bedre.



I stadie 3 og 4 styrkes primært barnets hukommelse og immunsystem, kroppen udskiller væksthormon, knogler og muskler bliver styrket og opbygget, appetitten reguleres, og det generelle energiniveau bliver genopbygget.



Under REM-søvnen, det 5. søvnstadie, hvor barnet drømmer, bearbejdes alle dagens oplevelser. Oplevelserne bliver sorteret og lagret i barnets hjerne. Man kan sige, at korttidshukommelse bliver til langtidshukommelse - deraf udtrykket "du bliver klogere af at sove". Forbindelserne mellem hjernens forskellige dele dannes, barnet bearbejder følelser, øger sin kreativitet, idéer skabes, og ny energi bygges op.



Børn skal altså - fra de er 0-18 år - sove godt og sove længe nok. Forskerne opfordrer derfor kraftigt til, at man som forældre begrænser adgangen til f.eks. smartphone eller iPad lige før sengetid. Ikke bare hos de yngste børn, men også hos teenagere... 



Behov for gode putteritualer



Jeres putteritual og dit barns behov afhænger naturligt helt af barnets alder, men generelt er det godt med genkendelighed, fordi genkendelighed er tryghed. Når I gør det samme hver aften, så forbereder det dit barn til at det er tid til at koble fra, sige farvel til dagen og alle oplevelserne og lægge sig til at sove. 



Hvis dit barn fra starten lærer, at det at komme i seng og sove er forbundet med noget trygt, dejligt og rart, så har I noget godt at bygge videre på fremover. Det gør det lettere at få dit barn til at sove i sin seng, når det bliver ældre, hvis det fra starten har følt sig tryg ved at sove. 



Det at skulle gå i seng og skulle overgive sig til søvnen betyder adskillelse fra dig - og det er meget svært for små børn. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på dit barn, når det skal puttes. Putning er ikke noget der skal overstås på to minutter. Dit barn har brug for at du hjælper det til ro.



Børn vil naturligt i perioder have sværere ved at sove end i andre perioder. Det er f.eks. svært for de mindste børn at sove - de har naturligt har brug for fysisk kontakt, hud mod hud-kontakt for at finde roen og kunne overgive sig til søvnen. Det er også svært for barnet i 8-10 måneders alderen, der øver sig i at kravle, rejse sig ved møblerne, bevæge sig ud i verden på egen hånd. Det er svært for barnet på 1.5 år, der begynder at opleve verden større og mere farligt. Det er svært for den 2.5 årige, der kan blive direkte bange for f.eks. mørke, for den 3-4 årige der begynder at få mareridt, for den 5 årige, der pludselig kan være bange for at være alene i et mørkt rum, for den 6 årige, der lige er begyndt i skole...



Lad putterutinerne foregå i det værelse, hvor barnet forventes at sove. Hvis I f.eks. vælger at læse godnathistorie, så gør det på værelset ved barnets seng, så barnet lærer at se frem til den stund, hvor man opholder sig der. 



Forbered barnet på rutinerne, f.eks. hvor meget du vil læse af en historie "nu læser jeg 3 sider mere, og så er det sovetid", så barnet ved, hvad det kan forvente. Sorter evt. barnets bøger på reolen, så de korte bøger står på en hylde og de lidt længere bøger står på en anden hylde - så kan du lade barnet være med til at vælge fra hvilken hylde der kan findes en bog - alt efter, hvor meget tid du har den pågældende aften.



Et nyt og bedre putteritual



Hvad der er et godt putteritual for jer afhænger helt af den enkelte familie. Det der fungerer i den ene familie eller for det ene barn, fungerer ikke nødvendigvis i en anden familie eller for et andet barn - og der kan også være forskel på søskende, og hvad de hver især har brug for. 



Men her kommer en liste med forslag til putteritualer



- Et aftenbad, der afsluttes med god ...


Annonce

... frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme eller lignende. At få et bad kan hjælpe barnet til fysisk ro i kroppen, før barnet skal sove. Jo ældre barnet er, jo længere tid skal der være mellem bad og putning. Fra 1 års alderen og frem må der gerne være ca. 1 time imellem aftenbad og putning...



- En godnatgrød eller et lille mellemmåltid før puttetid. Det kan være en godnatgrød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Gerne serveret med et glas mælk (lunt eller koldt). Det kan også være en banan eller du kan bruge rester fra aftensmaden f.eks. servere en kold frikadelle sammen med en klapsammen rugbrød.



- At få en ren ble, komme på toilettet, få nattøj på - og blive nusset om - er også en vigtig del af det at skulle i seng og gøre sig klar, forberede sig til natten. Det samme er tandbørstningen, som gerne må være så hyggelig en stund som muligt - og ikke kamp og gråd...



- Sengen skal være rar at ligge i. Rart og blødt sengetøj. En dejlig dyne, så man kan putte sig og som passer til barnet i størrelsen. En hovedpude, når barnets hoved begynder at have brug for lidt støtte. Det er også med til at gøre, at dit barn synes det er dejligt at komme i seng.



- Puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende. Det er rigtig dejligt for de fleste børn at putte sig med en bamse eller klud. Barnet styrer selv sit behov - barnet kan nulre sin næse, sutte på den, kramme den osv. når barnet har brug for dette - og den følger dit barn uanset om dit barn sover hjemme eller ude - i dagpleje, vuggestue, børnehave eller hos bedsteforældre.



- Godnatsang. Mange børn nyder, når mor eller far synger for dem og på den måde hjælper dem til ro - det gælder både de yngste og de lidt ældre børn. Også selvom du måske ikke har jordens skønneste sangstemme, så kan det stadig være dejligt med en godnatsang. Nogen vælger at have en fast sang, som de altid synger. Andre digter og finder på en sang, som måske handler om barnet. Det er naturligvis også helt okay at bruge en sangbog, hvis du har svært ved at huske tekster.



- Musikuro eller optrækskanin. De mindste børn kan godt have glæde af en musikuro, som de kan ligge og kikke på eller en kanin eller lignende med en snor, som barnet så trækker i - og musikdåsen spiller så en lille melodi imens snoren kører op...



- Godnathistorie. For de yngste børn en helt simpel historie med små korte sætninger og et lille billede eller en tegning, der viser det I læser om. For de lidt større børn en længere historie med en handling, som er sjov eller måske spændende - uden at være uhyggelig. Og for de store børn en bog, som de selv kan ligge og læse i. Når man selv ligger og læser, så bliver man naturligt træt, øjnene får brug for at lukke sig... en læselampe er nødvendig og lyset skal naturligvis være tilstrækkeligt til at man kan læse, men ikke så skarpt, at det appellerer til vågenhed.



- Oplæsning, sang eller musik via CD, streaming, download eller lignende. Hvis dit barn har brug for at ligge i længere tid i sin seng, for at koble fra og finde roen - så kan du nogle gange også vælge, at du efter putning lader barnet ligge og lytte til et lydbånd eller lytte til lidt musik eller sang. Det er dog her vigtigt, at det er dig, der styrer, hvad der afspilles og hvor længe det varer - og at den afspiller du bruger - om det så er fra en CD afspiller, en tablet, din smartphone eller lignende, så ligger dit barn ikke med den mobile enhed hos sig...



- Du kan købe personlige godnatsange og personlige godnathistorier. Du kan også købe bamser og lignende, der kan afspille beroligende lyde, afstressende lyde og afstressende musik.



- Beroligende lys. Det kan være en natlampe med svag belysning. Det kan også være en speciel bamse, skildpadde eller lignende, som kan sende beroligende lys ud i rummet, som barnet kan ligge og kikke på. Nogle sender f.eks. stjernebilleder op på loftet og væggene. Du kan også købe selvlysende stjerner, som kan klistres på loftet og som stadig lyser lidt, når lyset slukkes. Nogle børn finder dette meget beroligende og falder f.eks. i søvn ved at ligge og tælle stjernerne før de skal sove.



- Små opgavebøger. Som alternativ til iPad og lignende før sengetid, kan det også være en god idé at give dit barn små opgavebøger. Naturligvis tilpasset dit barns alder og udvikling. Det kan f.eks. være bøger med prik til prik tegninger eller bøger med en rebus, der skal løses, små matematiske opgaver, hvor man skal male bestemte felter i bestemte farver, mandala - malebøger, små sproglige opgaver eller find 5 fejl opgaver... Der er mange muligheder, og det at skulle ligge og koncentrere sig, tænke og løse opgaver vil give dit barn en naturlig træthed og følelsen af at have behov for at lukke øjnene og lægge sig til at sove. 



- Og de større børn, skolebørnene, som måske vil foretrække iPad eller smartphone før de sover - tal med dem om, hvad de kan gøre i stedet, fordi søvnen er vigtig for dem. Lad dem komme med forslag og giv dem også et par idéer - tag et bad, drik en kop te, læs en god bog, løs en børne kryds og tværs.. hvad I nu kan finde på :)



Med ønsket om god søvn!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce