Annonce

Annonce

Sove ude i kulden


5. januar 2017


Så ramte kulden Danmark. Nærmest fra den ene d​ag til den anden blev det bare rigtig koldt. Det betyder, at der er lidt overvejelser, som du lige skal gøre dig - når dit barn skal sove sine lure udenfor. 



Børn må f.eks. ikke sove ude, hvis det er koldere end minus 10 grader. Men hvordan er det ellers med småbørn og sove ude i frostvejr? Det handler min artikel om i dag.



Spædbørn og småbørn siger ikke til, hvis de fryser



Spædbørn og småbørn er særligt sårbare overfor kulde. Og de reagerer ikke nødvendigvis med gråd, hvis de fryser. Faktisk vil de fleste børn ikke rigtig begynde at mærke kulden og sige til, hvis de fryser, før de er mellem 12-18 måneder gamle. 



De spæde og mindste børn bevæger sig heller ikke ret meget, når de sover. Derved bliver de lettere afkølet.



Derfor skal du være særligt opmærksom på dit barns temperatur, når dit barn sover ude. Mærk dit barn i nakken:



- Hvis dit barn sveder eller føles fugtig i nakken, så har barnet det for varmt og skal måske have mindre tøj på eller en lidt lettere dyne.



- Hvis dit barn virker kold i nakken, så har dit barn brug for mere tøj. Det kan være en ekstra trøje under sin sovedragt, måske også et tæppe oven på dynen eller en tykkere dyne.



- Hvis dit barn virker tilpas, når du føler det i nakken, så er barnets påklædning passende i forhold til vind og vejr.



For de helt nyfødte børn gælder, at de ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt, og vægten skal være mere end 3000 gram.



Raske børn og syge børn



Kun raske og sunde børn bør sove ude. Et barn med en let forkølelse kan dog godt sove ude, men har dit barn feber, bør dit barn sove indendøre.



Har dit barn feber, er det vigtigt, at du kan observere dit barn hele tiden og reagere hurtigt, hvis dit barn bliver tiltagende dårligt. Når dit barn har feber, har det også brug for, at du hjælper det med at finde den rette påklædning alt efter, hvorvidt temperaturen stiger eller falder. 



Det er ikke dokumentation for, at barnet hærdes mod infektioner, når det sover ude.



Et barn, der er født for tidligt, er født med hjertesygdom, lider af kronisk mellemørebetændelse eller har astmatisk bronkitis, bør ikke sove ude, når det er koldt og tåget. Det kræver stor energi af barnet at få fugtig luft ned i lungerne, varme dette op og ...


Annonce

... sende det ud i systemet. 



Krav til sovested og påklædning



- Barnevognen skal altid stå i læ for regn, rusk, rim og blæst. er du i tvivl, så sæt dig på en havestol, der hvor du har tænkt dig at stille barnevognen og prøv at fornemme, hvor meget det blæser og hvor meget kulde, der også kommer op fra jorden.



- Et læsted kan f.eks. være i en carport eller under et halvtag. Hvad mulighed I nu har, hvor I bor.



- Barnevognen skal være vind- og vandtæt. Du må meget gerne isolere bunden med en skumgummi- eller isoleringsmadras. Et liggeunderlag, der klippes til, så det passer til barnevognen i størrelsen er også en mulighed.



- Vær opmærksom på at barnevognskasser lavet i stof, ofte vil være lidt varmere end barnevognskasser lavet i metal.



- Barnet skal puttes i en sovepose eller sove i en heldragt, puttet med en dyne. Soveposen eller dragten bør have hætte og lukkede ærmer, så dit barns hoved og hænder er godt beskyttet.



- Sover dit barn med en dyne, så skal du sikre dig, at dynen dækker barnets krop både opadtil og til siderne. Alt efter dynens materiale og tykkelse, kan dit barn have brug for et ekstra tæppe oven på dynen.



- Sover dit barn i en sovedragt eller en form for flyverdragt, skal du sikre dig, at der ikke er knapper, spænder, lynlåse eller andet, som kan genere barnet, når det sover. Det er vigtigt at dragten er blød og rar for barnet at ligge i.



- Dit barn bør også have en hue på, og så bør dit barn være iklædt varmeisolerende tøj. Det kan f.eks. være uld eller kunstoffer med tilsvarende egenskaber. Uldundertøj hjælper barnet med at regulere varmen tæt ved kroppen, men det kan også være en trøje i uld, som barnet har uden på sit normale tøj. 



Opsyn



Jo yngre dit barn er og jo koldere det er - jo vigtigere er det, at du tjekker dit barn tit. Hvis dit barn ikke føles tilpas varm i nakken, må du tage barnet indenfor med det samme.



Vær opmærksom på dit barns kinder. Mange børn får "frostkinder", og det kan gøre ondt. Smør dit barn med en god fedtcreme. Det beskytter huden mod udtørring - men ikke mod kuldepåvirkning :) Smør aldrig med en lotion eller lignende vandholdig creme - vandet i cremen vil fryse, når det er frostvejr, og så gør creme skade og ikke gavn. Brug derfor altid en creme med et højt fedtindhold. Spørg evt. på apoteket :)



Med ønsket om god søvn udenfor :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce